Σάββατο 19 Απριλίου 2008

Εβίβα Εσπάνια!

[Ο χάρτης από τη Βικιπαίδια]

Έβλεπα πάλι χτες τη φωτογραφία του γελαστού Θαπατέρο (στα ισπανικά σημαίνει υποδηματοποιός, τσαγκάρης) ανάμεσα στις εννέα γυναίκες υπουργούς (σε πολύ κρίσιμα πόστα μάλιστα) της νέας του κυβέρνησης και θαύμασα την κομψότητα και τη γοητεία τους. Εντάξει, δεν λέω, εμείς έχουμε την ανυπέρβλητη Φάνη Πάλλη-Πετραλιά που συνδυάζει το κάλλος της Φρύνης με το πνεύμα της Ασπασίας, αλλά και οι δικές τους είναι υπέροχες!

Παρένθεση: δεν θα σχολιάσω τα περί «ροζ κυβέρνησης» εκείνου του γελοίου που ψήφισαν για τρίτη φορά οι Ιταλοί. Άλλωστε, το σεξιστικό του σχόλιο επιβεβαιώνει την πεποίθησή μου πως ο άντρας που δηλώνει ότι αγαπάει τις γυναίκες είναι συνήθως πιο φαλλοκράτης από τους υπόλοιπους! Νομίζω όμως ότι οι κυρίες που με διαβάζουν το ξέρουν ήδη. Απλώς θα προσθέσω την απάντηση ενός παλαίμαχου ιταλού δημοσιογράφου στην απορία ενός έλληνα συναδέλφου του γιατί επανεξελέγη ο εν λόγω: "Οι ιταλοί ψηφοφόροι είναι το άθροισμα καταναλωτών και τηλεθεατών"! Μήπως βλέπετε το μέλλον μας; Κλείνει η παρένθεση.

Θα θυμίσω ότι το 1986, χρονιά ένταξης της Ιβηρικής χερσονήσου στην τότε ΕΟΚ, η Ισπανία έβγαινε από μια μακριά περίοδο δικτατορίας και διώξεων, που μπροστά της η δική μας επταετία (μέρες που είναι!) φαινόταν καρικατούρα. Στα 22 χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, οι Ισπανοί αξιοποίησαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για να δημιουργήσουν υποδομές, κοινωνικό κράτος και δυνατή οικονομία. Μα, πώς σας πέρασε από το μυαλό ότι υπαινίσσομαι την κατασπατάληση των κοινοτικών πόρων από τους δικούς μας ταγούς;

Βέβαια, η αχαλίνωτη τουριστική «αξιοποίηση» κατέστρεψε τις νότιες ακτές που σήμερα απειλούνται με ερημοποίηση, αλλά έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν το πρόβλημα, και είναι σίγουρο ότι θα βρουν λύση. Ακριβώς όπως κι εμείς, άλλωστε. Ποιους θα μπορούσαν να έχουν ως πρότυπο;
Η πλειονότητα των Ισπανών είναι καθολικοί, αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε να ανοίξουν τους ορίζοντές τους επιτρέποντας το διαζύγιο και τελευταία το γάμο των ομοφυλοφίλων, ενώ εμείς -οι οποίοι ξεκινήσαμε, υποτίθεται, από πιο προοδευτική βάση- ακόμα συζητάμε εκείνο το ρημαδοσύμφωνο συμβίωσης και ανεχόμαστε να μας αποκαλούν συλλήβδην πόρνους κάποιοι εκκλησιαστικοί ποιμένες που τηρούν σιγήν ιχθύος για... μερικές "ψιλο-ατασθαλιούλες"!

Αλλά οι Ίβηρες είναι μακράν και σε άλλα ζητήματα: σήμερα άκουσα πως βάζουν σε εφαρμογή ένα πρωτοπόρο σχέδιο εξοικονόμησης νερού –ας μην ξεχνάμε ότι σε κάποιες περιοχές της δεν έχει βρέξει εδώ και 4 χρόνια!- με στόχο να μειωθεί κατά 30% η κατανάλωση νερού μέχρι το 2010! Κι αν ακούτε ότι η ΕΥΔΑΠ αφήνει να χάνονται χιλιάδες κυβικά κάθε μέρα, κλείστε τα αφτιά σας: είναι φτηνή προπαγάνδα.

Και φυσικά, θα μου μείνει αξέχαστη η αντίδραση του ισπανικού λαού στην τρομοκρατική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μαδρίτης: ένα (!) εκατομμύριο Μαδριλένοι, βουβοί αλλά γεμάτοι αξιοπρέπεια, βάδισαν στους δρόμους κρατώντας αναμμένα κεριά. Δεν ζητούσαν εκδίκηση, μόνο προσεύχονταν να κλείσει ο κύκλος του αίματος στον οποίο τους είχε εμπλέξει η κυβέρνησή τους. Κι όταν ο τότε πρωθυπουργός Χοσέ Αθνάρ ψέλλισε ότι τη βόμβα την είχε βάλει η ΕΤΑ, με την ίδια αξιοπρέπεια πήγαν στις κάλπες και τον μαύρισαν! Οποιαδήποτε σύγκριση με τη συμπεριφορά των Ηλείων και λοιπών πυροπλήκτων είναι απλώς συμπτωματική...

18 σχόλια:

Ο άλλος είπε...

Λωτοφάγε μου σε παραπέμπω στο μπλογκ μου. Μάρα για πάντα. Κορ-Μάρα

mtryfo είπε...

Κι όταν ο τότε πρωθυπουργός Χοσέ Αθνάρ ψέλλισε ότι τη βόμβα την είχε βάλει η ΕΤΑ, με την ίδια αξιοπρέπεια πήγαν στις κάλπες και τον μαύρισαν! Οποιαδήποτε σύγκριση με τη συμπεριφορά των Ηλείων και λοιπών πυροπλήκτων είναι απλώς συμπτωματική...

λωτοφάγε
Η "αυλαία" σου, όοολα τα λεφτά ....

dr.SeenG είπε...

Μέσα σε όλα αυτά να προσθέσω πως η Βαρκελώνη (και κατ'επέκταση η Ισπανία) ήταν η μόνη διοργανώτρια πόλη Ολυμπιακών Αγώνων που εκμεταλλεύτηκε προς όφελός της, όλα τα προνόμια που μπορεί να προσφέρει αυτή η διοργάνωση.
Το μοντέλο διακυβέρνησης της Ισπανίας είναι ζηλευτό (ακόμα και ο Αθνάρ, αν και πολεμοχαρής και υποκόμος των ΗΠΑ είχε ακόμα ψηλά ποσοστά δημοφιλίας λόγω της άριστης οικονομικής του πολιτικής).
Ο Θαπατέρο συνεχίζει στο δρόμο της ανάπτυξης της χώρας και βάζει δικές του πινελιές, προσπαθώντας να βγάλει μια καθολική χώρα από το συντηρητισμό.
(Κλείνω με μια ένσταση για τους Ισπανούς... Η απερίγραπτη συμπεριφορά τους στο Ευρωμπάσκετ)
Την καλησπέρα μου φίλε Λωτοφάγε :)

Βάσσια είπε...

Πολύ σωστά Λωτοφάγε.
Προσωπικά μου αρέσει η Ισπανία και θαυμάζω όλους του πολίτες της για ότι έχουν πετύχει, όχι εύκολα αλλά αποτελεσματικά.

Μπορούμε να παραδειγματιστούμε.

Και η Πορτογαλία επίσης κάνει σωστά βήματα, που ήταν και από τις πιο φτωχές χώρες όταν εισήλθε στην Ε.Ε.

offshore είπε...

Otan etoimazomoun na pao stin Ispania to 1999, oi perissoteroi filoi mou mou elegan pos pigaina sto blahistan na kolimpiso se bourko. Emeina tote 3 ebdomades kai zilepsa. Den xero kai para polla gia tin politiki tis Ispanias alla i Ispnia einai mia hora me ipodomi. Kati pou den iparhei stin Ellada. Simfono me tin Vassia, plaka eiha pathei kai stin Porogalia opou eiha paei ena hrono noritera. Telika mono i Ellada menei stasimi. Ektos an apokaloume anaptixi ta diafora bar kai nixterina kentra pou ontos afthonoun stin Ellada.
Otan diavasa pos o Berlusconi epnaeklexthike nomiza pos o dimosiografos berdeftike.

Λωτοφάγος είπε...

@ Χαχαχα, Άλλε, καταπληκτικό! Δεν το είχα δει. Ούτε την ωραία Μάρα. Εμείς γιατί έχουμε τόσο άσχημους πολιτικούς, γυναίκες και άντρες; Τι φταίει και μόνο αυτοί πολιτεύονται;
Δεν ξέρω αν στις γυναίκες αρέσει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, αλλά μόλις ανοίξει το στόμα του, θες να του το κλείσεις αμέσως(όχι με φιλιά, με φίμωτρο!).

@ Τι να κάνω, mtryfo; Δεν μπορώ να το χωνεψω! Η περίπτωση χρήζει ψυχιατρικής ανάλυσης! Καλά τα έλεγε κάποιος "εθνάρχης" κάποτε!

@ Ήθελα να το γράψω, αλλά το ξέχασα, k.pavlou. Ευχαριστώ που το θυμίζεις. Βγήκε από το συντηρητισμό η Ισπανία. Εμείς να δούμε πότε θα τα καταφέρουμε: είμαστε μια βαθιά συντηρητική και φοβική κοινωνία και κατά καιρούς τα αντανακλαστικά μας με τρομάζουν.
Όσο για την ένστασή σου, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Η συμπεριφορά μας μετά το Euro του 2004 (Κέρκυρα, Ομόνοια) ήταν φριχτή. Δεν τολμώ καν να αναρωτηθώ πώς θα συμπεριφερόμασταν στη θέση των Πορτογάλων, οι οποίοι υπήρξαν άψογοι οικοδεσπότες!

Λωτοφάγος είπε...

@ Θέλω να γράψω για την Πορτογαλία, Βάσια, η οποία με μάγεψε όταν την επισκέφθηκα, αλλά συνεχώς εμφανίζεται κάτι που βιάζομαι να σχολιάσω. Είμαστε οι χειρότεροι από τους 15!

@ Μόνο εμείς μείναμε στάσιμοι, έχεις δίκιο offshore. Και νομίζουμε ότι ζώντας στην παράνοια του kitsch και της επίδειξης, δείχνουμε τον πολιτισμό μας!
Δυστυχώς δεν είχα καμία αμφιβολία για τη νίκη του, απλώς ήλπιζα να έμπαινε η Αριστερά στο κοινοβούλιο. Τώρα κάνει παιχνίδι μόνος του και συνεχίζει τον εκφασισμό της ιταλικής κοινωνίας!
Όπως είπε κι η Ρέα Θεολογίδου χτες στο "Ριμέικ" της ΕΤ1, "γιατί να κατεβάσω τα τανκς αφού έχω την τηλεόραση;"

Χρήστος Αθανάσουλας είπε...

Λωτοφάγε, ως Ηλείος, σκύβω το κεφάλι, ένα καραφλό κεφάλι με κόκκινα μάγουλα...

Giousurum είπε...

min xehname episis oti ektos apo to eidika programmata gia tin exikonomisi nerou i Ispania einai protoporos kai stis ananeosimes piges energeias. Megala aiolika parka, megales egkatastaseis fotovoltaikon klp. Na min anafero kai tis etereies pou paragoun tetoiu eidous sistimata. Edo ilio exoume, programma gia ta PV exei exageilei i kyvernisi alla xahase na oriothetisei ep akrivos to plaisio anaptyxis tous opos kai to xorothetiko tous plasio. Gia na min anafero to protoporo sistima apokomidis kai anakyklosis ton skoupidion pou exoume!!!!! OTan oi alles xores miloune pleon gia tin katargisi ton XYTA kai dimiourgoun allou typou egkatastaseis, emeis akoma theoroune tous XYTA tin megali lysi. As thymithoume to pou pigenan ta skoupidia tin periodo ton megalon apergion!! Ante giati sygxistika pali.
Kalinyxta.

Locus Publicus είπε...

Πως τα χώρεσες όλα σ' ένα πόστ φίλε λωτοφάγε! Με δεξιοτεχνία. Εμείς έχουμε τον Ανθιμο Λωτοφάγε. Και τις ιδιαιτερότητές μας. Αντε να κυβερνήσεις σωστά όταν στη βγαίνει ο Τατούλης! Η Ισπανία μάς έχει ξεπεράσει. Απόλαυσα το πόστ, αλλά όπως συνηθως, στεναχωρέθηκα. Γιατί μαζί ξεκινήσαμε..

Locus Publicus είπε...

Θυμάμαι και μια δήλωση Μπερλουσκόνι προς τους Ιταλούς (παραφράζω) "Εγώ έχω πολλά λεφτά, σπίτια σ' όλο τον κόσμο, καλά ρούχα, κρασιά, δεν είχα λόγο να είμαι στην πολιτική. Για σάς το κάνω. Θα μπορούσα να γυρνάω τον κόσμο με το σκάφος μου".

Τουλάχιστον στην Ελλάδα, δεν φτάσαμε εκεί ακόμα..

Roufa Tav Gosou & Mimi Lass είπε...

Oi politikoi ginontai olo kai pio asxhmoi kai ka8usterhmenoi logw aimomi3ias.

Polu eustoxo to post.

De 8a 3exasoume to perasmeno kalokairi stis diakopes, pou filoi mas, 3upnioi kata ta alla an8rwpoi kai polu cool, h etsi nomizame, mas arxisan ta peri asummetrwn apeilwn kai tourkikwn daktulwn. Mia ais8hsh Zwnhs tou Lukofwtos mas kurieye. Ara den htan idea mas. Thank you, Lotus Eater.

Kata ta alla, Ispania h Ellada, oi diakopes einai uperoxes.

Oi Italoi milane thn pio geloia glwssa tou kosmou. (Alla ftiaxnoun ta kalutera papoutsia.) H de yuxwsh tous me to gunaikeio sth8os sunagwnizetai mpemph sto stadio tou 8hlasmou.

Ανώνυμος είπε...

Λίγο υπερβολικό σε βρίσκω λωτοφάγε.
Εντάξει δεν είμαστε και ό,τι καλύτερο σαν χώρα, αλλά δεν είμαστε και για φτύσιμο.
Οι Ισπανοί κράτησαν το Φράνκο 40 χρόνια, εμείς τον Παπαδόπουλο μόνο εφτά.
Οι Ισπανοί είναι κοντά σαράντα εκατομμύρια κι εμείς με το ζόρι 11-12 μύρια.
Για το ότι οι γυναίκες υπερτερούν στο υπουργικό συμβούλιο δεν σημαίνει και τίποτα. Ή μάλλον σημαίνει κάτι: οι γυναίκες είναι πιο αποφασιστικές και δύσκολα υποχωρούν σε λαϊκές διεκδικήσεις.
Στη Βρετανία η Θάτσερ άφηνε τους ανθρακωρύχους απεργούς πείνας να πεθαίνουν, αλλά πίσω δεν έκανε.
Η Κοντολίζα από ότι βλέπουμε μόνο γυναικεία τρυφερότητα δεν αποπνέει στις όλες της ενέργειες.
Και ο Καραμανλής προκειμένου να περάσει το ασφαλιστικό, γυναίκα έβαλε επικεφαλής.
Μη θεωρηθώ μισογύνης όμως και να πω πως με μια γυναίκα στο παρασκήνιο πήγε η Ελλάδα μπροστά επί Α. Παπανδρέου. Και βέβαια για τη Μιμή μιλάω, που χωρίς αυτήν δεν μπορώ να φανταστώ πόσο πίσω θα βρισκόταν η Ελλάδα σήμερα…
Για να μην πάω πιό πίσω ακόμα και θυμηθώ τη Φρειδερίκη, που χωρίς εκείνη ίσως και να είχαμε στερηθεί και την απριλιανή χούντα…
Τελικά, αυτό που νομίζω ότι μετράει είναι η ικανότητα που έχει κάποιος, ξέχωρα από το αν είναι άντρας ή γυναίκα.

Βάσσια είπε...

Είχαμε τις καλύτερες προϋποθέσεις και τις χειρότερες προθέσεις;;;

(να γράψεις για την Πορτογαλία)
:-)

Λωτοφάγος είπε...

Μια θερμότατη παράκληση: μην μου δυσκολεύετε την όραση γράφοντας grieklish, καλοί μου φίλοι. Είπαμε ότι είμαι πουρέιτζερ και δεν βλέπω πια τόσο καλά!

@ Κι εσύ τέκνον Βρούτε Απ' Αλλού τους ψήφισες; Αίσχος!
Οι φωτογραφίες στο μπλόγκι σου απίθανες!

@ Δεν έχω να προσθέσω τίποτε, φίλε Γιουσουρούμ. Τα λες ωραιότατα.
Και μην μου συγχύζεσαι! Δεν κάνει.

@ Εμείς προηγηθήκαμε χρονικά, Λόκους: μπήκαμε το '80, ενώ εκείνοι το '86. Ακόμα χειρότερα δηλαδή.
Μεγάλη καρδιά ο Σίλβιο! Και πνεύμα αυτοθυσίας. Για σας το κάνει, βρε κουτά!
Ναι, μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα δεν βρέθηκε κανένας τόσο θρασύς!

Λωτοφάγος είπε...

@ Κι εγώ υπέστην το ίδιο σοκ, αγαπητοί Ρούφα τ'αβγό σου. Ένας καλός γείτονας και καλό παιδί μού αφηγούνταν τερατώδεις ιστορίες περί χασισεμπόρων, Αλβανών και UFO! Τι να έκανα; Ψέλλιζα κάτι "έλα, μωρέ, τώρα, τα πιστεύεις;", αλλά αυτός συνέχιζε.
Αντιθέτως, εγώ αγαπώ πολύ τα ιταλικά, όπως και τα ισπανικά και άλλες γλώσσες.
Εμμονή με το γυναικείο στήθος; Ναι, είναι μαμάκιες πρώτοι! Όπως κι ο Μπερλουσκόνι.

@ Φαίνεται ότι οι πριν και μετά τον Παπαδόπουλο έκαναν σωστά τη δουλειά τους, οπότε ένας Φράνκο ήταν άχρηστος!
Ουκ εν τω πολλώ το ευ, καλέ μου Συνέα. Να σου υπενθυμίσω ότι Δανοί, Ολλανδοί και άλλοι είναι επίσης 10-11 μύρια!
Και επειδή υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών επι Bush ήταν δύο μαύροι, θα πούμε ότι οι μαύροι είναι πιο πολεμοκάπηλοι από τους λευκούς;
Εξάλλου, μίλησα για την κομψότητα των Ισπανίδων υπουργών, όχι για τις ικανότητές τους.
Άντε, και για να πλειοδοτήσω, ο καλύτερος υπουργός πολιτισμού μετά τη χούντα ήταν γυναίκα: η Μελίνα! Ούτε αυτό λέει τίποτε, όμως, διότι το παράπονό μου ήταν γιατί έχουμε τόσο άσχημους πολιτικούς!
Και φυσικά, συμμφωνώ απόλυτα με την τελευταία σου φράση.

Λωτοφάγος είπε...

@ Βάσια, ελπίζω να ικανοποιήθηκες.

vasikos metoxos είπε...

Υποκλίνομαι στο κλείσιμο. Αριστούργημα!!!