Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Οι "Ιστορικοί περίπατοι" και η "Σοφία"

Εκτός από το αγαπημένο μου Big Bang Theory (Star), μόνο οι εκπομπές της ΕΡΤ με πείθουν να δω τηλεόραση -για την ακρίβεια ERT webtv.

Έτσι, βλέπω ανελλιπώς τη ρωσική σειρά Σοφία (ΕΡΤ2), η οποία διαδραματίζεται στη Μόσχα του 15ου αιώνα, όπου η Ζωή Παλαιολογίνα ταξιδεύει από τη Ρώμη, για να παντρευτεί τον πρίγκιπα Ιβάν Βασίλιεβιτς. Ο Πάπας πιστεύει ότι μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για να προωθήσει τα επεκτατικά του σχέδια, αλλά η Ζωή -που παίρνει πλέον το όνομα Σοφία- προσαρμόζεται πλήρως στο νέο της ρόλο και δεν συνεργάζεται. Παράλληλα, ο πρίγκιπας Ιβάν πολεμάει εναντίον των υπόλοιπων σλαβικών και ταταρικών φυλών, που δεν αποδέχονται την πρωτοκαθεδρία του.
Η σειρά παίζεται στην τηλεόραση κάθε Παρασκευή βράδυ.


Στην ΕΡΤ2 προβάλλεται επίσης ο 5ος κύκλος της σειράς Ντετέκτιβ Μέρντοχ, για την οποία έχω ξαναγράψει εδώ.

Άφησα τελευταία τη νέα εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ Ιστορικοί περίπατοι της ΕΡΤ1: η δημοσιογράφος Μαριλένα Κατσίμη περπατά και συνομιλεί με νέους ιστορικούς, οι οποίοι την ξεναγούν στην Αθήνα, αφηγούμενοι σημαντικά γεγονότα.


Έτσι, στο πρώτο ντοκιμαντέρ της 31ης Οκτωβρίου, ο Τάσος Σακελαρόπουλος μιλάει για τη δεκαετία 1930-40, που σημαδεύτηκε από την άνοδο στην εξουσία του Ιωάννη Μεταξά και το Αλβανικό Έπος.


Στο δεύτερο, της 15ης Νοεμβρίου, ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης αφηγείται την ιστορία του φοιτητικού κινήματος, από το 1837 -χρονιά που εγκαινιάστηκε το Πανεπιστήμιο της Αθήνας- μέχρι τις 17 Νοεμβρίου του 1973.


Υποθέτω ότι η ιδέα της εκπομπής ξεκίνησε από τους περιπάτους που οργάνωσε τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης, περιγράφοντας γεγονότα της Κατοχής, και οι οποίοι είχαν τεράστια επιτυχία. Οι ξεναγήσεις αυτές, όπως και οι "Ιστορικοί περίπατοι" της ΕΡΤ, αποδεικνύουν πως η ιστορική επιστήμη δεν είναι κάτι βαρετό και στατικό, αλλά μπορεί να γίνει βιωματική αν την υπηρετούν οι σωστοί άνθρωποι. Μακάρι η ΕΡΤ να συνεχίσει την καλή δουλειά, ώστε οι επιστήμονές μας να προσφέρουν τις γνώσεις τους με το θαυμάσιο αυτόν τρόπο.
Δείτε τις εκπομπές εδώ και θα καταλάβετε τι εννοώ.

4 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Πέραν της άποψης για τις συγκεκριμένες εκπομπές, γενικότερα η ΕΡΤ "κάτι" πάει να πει (ενίοτε). Κατά τ' άλλα tv off!

Λωτοφάγος είπε...

Ακριβώς, Ιχνηλάτη μου. Για ενημέρωση, υπάρχουν οι εφημερίδες και το διαδίκτυο (με τη δέουσα προσοχή, βέβαια).

vassper είπε...

Συμφωνώ απόλυτα! Τα ιδιωτικά κανάλια δείχνουν μόνο σκουπίδια (τηλεπαιχνίδια και reality). Τα τελευταία χρόνια, μόνο στην ΕΡΤ μπορείς να δείς κάτι της προκοπής.

Λωτοφάγος είπε...

Η ΕΡΤ, Vassper, έχει ικανό προσωπικό, καλό εξοπλισμό και κυρίως πολλά χρήματα, από το τέλος που πληρώνουμε όλοι. Μπορεί να φτιάξει παπάδες, αν θέλει. Θα δούμε.