Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Η λεόντεια σύμβαση με το Ίδρυμα Νιάρχου

Την περασμένη Πέμπτη έγινε στην κεντρική σκηνή της Λυρικής Σκηνής η τελετή παράδοσης στο Δημόσιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Όλες οι φωτογραφίες είναι από εδώ: http://www.lifo.gr/now/politics/134652
Ήταν όλοι εκεί και πολύ χαρούμενοι. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, παπάδες,


ο Μπουτάρης, ο Λεβέντης, ο Αντωνάκης,


ο Ευκλείδης κι η Μαρέβα.


Η μόνη προβληματική λέξη στην πιο πάνω φράση είναι η λέξη "Δημόσιο". Διότι, όπως αποκαλύπτει η δημοσιογραφική ιστοσελίδα The Press Project σε άρθρο της, η σύμβαση που υπογράφηκε στις 9 Αυγούστου 2009 από την κυβέρνηση Καραμανλή διά του υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά (πάντα μοιραίος αυτός ο άνθρωπος!) αναφέρει μεν ότι το ελληνικό κράτος απλώς παραχωρεί 283 στρέμματα στο Ίδρυμα Νιάρχου για να χτίσει το Κέντρο Πολιτισμού με δικά του έξοδα (440 εκατομμύρια ευρώ), αλλά
  • Το ΚΠΙΣΝ θα είναι ανώνυμη εταιρεία ιδιωτικού δικαίου, με απαλλαγή από φόρους, εκτός από ΦΠΑ και ανταποδοτικά τέλη
  • Η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Λυρική Σκηνή θα πληρώνουν ενοίκιο. Για το σκοπό αυτόν, προβλέπεται χρηματοδότηση από το Δημόσιο με 10 και 5 εκατομμύρια αντιστοίχως. Αν δεν υπάρχουν χρήματα -που είναι πολύ πιθανό- το ΚΠΙΣΝ έχει το δικαίωμα να τους κάνει έξωση! Από δημόσια γη.
  • Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα καλυφθούν από μαθητευόμενους (τα γνωστά stage)
  • Το όνομα Σταύρος Νιάρχος θα διαφημίζεται σε κάθε είδους υλικό (αφίσες, φυλλάδια κλπ), όπως επίσης στην κεντρική σκηνή της Λυρικής και την κεντρική αίθουσα της Βιβλιοθήκης. 
  • Όλος ο περιβάλλων χώρος (που παραχωρήθηκε, αλλά είναι πάντα δημόσια γη) θα χρησιμοποιείται δωρεάν από το Ίδρυμα για δικές του εκδηλώσεις.
Και το καλυτερότερο:
  • Αν το Ίδρυμα Νιάρχος αποφασίσει να σπάσει τη σύμβαση, μπορεί να ζητήσει πίσω τα 440 εκατομμύρια που ξόδεψε, και το ελληνικό κράτος θα έχει προθεσμία μόλις 3 μηνών για να τα δώσει!
Όπως καταλαβαίνετε, κάθε φορά που οι "ευεργέτες" θα επιθυμούν προνομιακή μεταχείριση, θα μπορούν να εκβιάζουν την εκάστοτε κυβέρνηση ότι θα αποχωρήσουν.


Από την άλλη, η ανάπλαση του φαληρικού όρμου εξαιρέθηκε από το ΕΣΠΑ το 2011, επειδή η Κομισιόν τη θεώρησε έργο-βιτρίνα. Την άνοιξη του 2015, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης εξέφρασε σοβαρές αντιρρήσεις ως προς τη χρησιμότητά της στην Καθημερινή.

Επειδή όμως το ΚΠΙΣΝ πρέπει να βρίσκεται σε περιβάλλον σχεδιασμένο από τον Ρέντσο Πιάνο, η Περιφέρεια Αττικής (λέγε με Ρένα Δούρου) έσπευσε να προσφέρει 150 εκατομμύρια, δηλαδή το 40% των αποθεματικών της! Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει κανένα άλλο έργο για δέκα χρόνια, παρόλο που οι ανάγκες είναι τεράστιες.
Κανείς δεν γνωρίζει πού θα βρεθούν τα υπόλοιπα 190 εκατομμύρια.

3 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Όλοι ενωμένοι και χαρούμενοι και "όλα"- πλέον- με ""αριστερό"" πρόσημο...

Λωτοφάγος είπε...

Ακριβώς αυτό είναι και το πιο λυπηρό. Και να σου τη λέει από πάνω ο πρόεδρος του Ιδρύματος.

Mia Petra είπε...

Πολιτικοί και πολίτες, δεν θα αργήσουμε να απο-δείξουμε τι σκοπεύουμε
να κάνουμε -και- με αυτό το "κληροδότημα"... Καλό μήνα!