Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Η Gucci, η Fraport, η ΔΕΗ και η δίκη των ναζί

  • Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να μην επιτρέψει στη Gucci να οργανώσει γκαλά στην Ακρόπολη. Το σκεπτικό βάζει τα πράγματα στη θέση τους: "Η Ακρόπολη είναι παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, κι εμείς οι θεματοφύλακές της". Ακριβώς αυτό. Και είμαστε περήφανοι για την κληρονομιά, παρά τη φτώχεια μας.
Διάβασα κάποια περισπούδαστα άρθρα ευρωλιγούρηδων, που... υπενθυμίζουν στους αρχαιολόγους πως η Gucci έχει κάνει πασαρέλα σε μνημεία όπως το Κολοσσαίο. Ο Παρθενώνας δεν ήταν αρένα και σφαγείο, αγαπητοί Μενουμευρώπηδες. Ήταν και είναι σύμβολο της Δημοκρατίας. Τον σεβάστηκαν ακόμα και οι ρακένδυτοι αγωνιστές του 1821. Μόνο ο Μοροζίνι δεν τον σεβάστηκε, που ήταν και συμπατριώτης της συγκεκριμένης εταιρείας.
Πάντως, αν αυτό σας λέει κάτι, ούτε ο Μαδούρο επέτρεψε στη Gucci να ντύσει το άγαλμα του απελευθερωτή της Λατινικής Αμερικής Σιμόν Μπολίβαρ. Κι ας έχουν γονατίσει τη χώρα του οι χαμηλές τιμές πετρελαίου.
Αντίθετα, ο δήμαρχος του Ακράγαντα, ελληνικής αποικίας στη Σικελία που σήμερα λέγεται Agrigento, παραχωρεί τον χώρο των αρχαίων ναών, αρκεί να συμφέρει η τιμή!

Στην απόφαση του ΚΑΣ ίσως έπαιξε ρόλο και αυτή η φριχτά κακόγουστη... παρέμβαση
Η Gucci υποστήριξε ότι θα προέβαλλε τον Παρθενώνα σε όλο τον πλανήτη και θα είχαμε μακροπρόθεσμα περισσότερα έσοδα. Εσάς περίμενε ο Παρθενώνας, αγράμματοι! Φημολογείται ότι πρόσφερε και δύο εκατομμύρια, αλλά η εταιρεία το διέψευσε μετά την απόρριψη.
Νομίζω πως χρησιμότερο από τα δυο ψωρο-εκατομμύρια θα ήταν αν βοηθούσε να λύσουμε το μέγα μυστήριο: πώς, ενώ το 2016 ο τουρισμός αυξήθηκε κατακόρυφα, οι ξενοδόχοι δεν δήλωσαν μεγαλύτερα έσοδα. Οι μεγάλες εταιρείες τα ξέρουν αυτά.

  • Από κάπου θα έμαθε η Fraport ότι από το ΤΑΙΠΕΔ μπορούν να αγοράσουν ό,τι θέλουν χωρίς να πληρώσουν μία. Ίσως από τους προγόνους τους, οι οποίοι το 1942 πήραν ένα "δάνειο" 3,5 δισεκατομμυρίων μάρκων που ποτέ δεν επέστρεψαν. 75 χρόνια μετά, η εταιρεία -της οποίας το 70% ανήκει στο γερμανικό κρατίδιο της Έσσης- παίρνει 14 περιφερειακά αεροδρόμιά μας, χωρίς φράγκο!
Κατ' αρχάς, το τίμημα του 1,23 δισεκατομμυρίου για 40 χρόνια είναι αστείο. 
[Το είχε καταγγείλει και ο ΣΥΡΙΖΑ, προτού γίνει κυβέρνηση. Μετά, αφού έσκισε τα μνημόνια, το αποδέχτηκε.]
Δεύτερον, το ποσό αυτό δεν θα έρθει ποτέ στην Ελλάδα, επειδή θα διατεθεί για την εξόφληση μέρους του χρέους.
Τρίτον, προβλέπεται επιστροφή ΦΠΑ ύψους... 300 εκατομμυρίων!
Τέταρτον, η Fraport βρήκε τρόπο να χωθεί στο πακέτο Γιούνκερ και να φάει 400 εκατομμύρια που προορίζονταν για ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.
Πέμπτον, η εταιρεία είχε καταθέσει συστατικές επιστολές, οι οποίες προφανώς δεν είχαν αντίκρισμα, αφού έκτοτε αναζητούσε χρηματοδότηση. Φημολογείται μάλιστα ότι στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ έψαχναν μαζί της!
Και έκτον, τέσσερις τράπεζες όπου συμμετέχει το ελληνικό δημόσιο θα τη "δανείσουν" τα υπόλοιπα 900 εκατομμύρια. Οι δύο από αυτές λέγονται Διεθνής Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (για την ανοικοδόμηση Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης μετά τον πόλεμο) και Διεθνής Οργανισμός Χρηματοδότησης. Οργανισμοί που συστάθηκαν με χρήματα πολιτών από 189 χώρες. Τρίτος δανειστής θα είναι η Black Sea Trade and Development, η οποία ιδρύθηκε από την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Ρωσία και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.
Τέταρτος δανειστής θα είναι η... Alpha Bank. Αυτή που έχουμε ανακεφαλαιοποιήσει τόσες φορές χωρίς να την κρατικοποιήσουμε και που δεν δίνει δεκάρα σε ελληνικές επιχειρήσεις.

Τροπολογία που ζητά την ακύρωση του ξεπουλήματος των 14 αεροδρομίων κατατέθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο από τον ευρωβουλευτή της ΛΑΕ Νίκο Χουντή, Δυστυχώς, πήρε μόνο 120 ψήφους, ενώ 417 την καταψήφισαν και 14 απείχαν.

  • Εδώ και πολλούς μήνες σκάνε διάφορα σκάνδαλα φοροδιαφυγής, ληστείας δημόσιων εσόδων και δωροδοκίας. Το περίεργο είναι πως τα έσοδα από όσες υποθέσεις τελεσιδικούν είναι ελάχιστα. Αν δεν υπάρχει ήδη νόμος για επιστροφή εντόκως των χρημάτων που υπεξαιρέθηκαν ή δεν αποδόθηκαν, ας τον φτιάξουν χθες. Δεν υπάρχει λόγος να τους χώνουμε στη φυλακή και να τους ταΐζουμε. 
 Πρόσφατα γελούσε το τουίτερ με την περίπτωση του τέως δημάρχου Θεσ/νίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, ο οποίος αποφυλακίστηκε λόγω... καρδιοπάθειας και εθεάθη να κάνει σκι στο Καϊμακτσαλάν και να τρώει αγριογούρουνο! Ας είχε κατασχεθεί η περιουσία του για το ποσό που χρωστάει στον Δήμο, κι ας έκανε σκι και στο Σαμονί. Σκασίλα μας.
  • Παρόμοια είναι η περίπτωση των λαμόγιων της Hellas Power και της Energa, οι οποίοι το 2011 εισέπραξαν από τους συνδρομητές τους 256 εκατομμύρια για ρεύμα, δήμους και φόρο ακίνητης περιουσίας, τα οποία έστειλαν στο εξωτερικό.
Το 2012 συνελήφθησαν 19 άτομα, από τα οποία μόνο 3 φυλακίστηκαν πριν από λίγες μέρες. Οι υπόλοιποι πήραν αναστολή, χωρίς να επιστρέψουν ούτε ένα ευρώ από τα κλεμμένα!
Τονίζω ιδιαίτερα αυτό το σκάνδαλο, επειδή πολύ γρήγορα θα το δούμε να επαναλαμβάνεται με όλους αυτούς τους παρόχους, οι οποίοι έχουν κολλήσει στη ΔΕΗ σαν βδέλλες, και μόλις την αφαιμάξουν θα αυξήσουν κατακόρυφα την τιμή του ρεύματος. Τότε θα δω τι θα λένε οι χαζοχαρούμενοι που έσπευσαν να αλλάξουν πάροχο. Για του λόγου το αληθές, ρωτήστε τους γείτονές μας τους Βούλγαρους.

  • Σκάνδαλο άλλου είδους είναι η συμπεριφορά της αστυνομίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής: όχι απλώς επιτρέπει στους ναζί να γεμίζουν τη δικαστική αίθουσα, αλλά τους αφήνει να τρομοκρατούν τους μάρτυρες και τους συγγενείς των θυμάτων. Με αποκορύφωμα τη φράση "Πού είναι ο Παύλος τώρα;" που φώναξε ένα θρασίμι στη Μάγδα Φύσσα.
Εκτός από τους μπάτσους, όμως, σκανδαλώδης είναι και η συμπεριφορά των δικαστών που, αντί να επιβάλουν την τάξη, απλώς διακόπτουν τη δίκη και την αναβάλλουν για άλλη μέρα. Η καταδίκη πλησιάζει και το ξέρουν οι χρυσαυγίτες. Κάνουν λοιπόν ό,τι μπορούν για να την καθυστερήσουν. Ελπίζοντας προφανώς να αλλάξουν τα πράγματα.

Αρκετά, όμως, σας μαύρισα την ψυχή. Λέω να σας αφιερώσω μια όμορφη φωτογραφία του εν αναμονή πρωθυπουργού με τον Μοσκοβισί:

του @C_tachtsidis

2 σχόλια:

Mia Petra είπε...

Σε ο,τι αφορά την επίδειξη που ΔΕΝ έγινε,
είμαστε ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι
ως λαός. Ούτε ξέρουμε πια τις κόκκινες γραμμές...
Καλημέρα και καλή εβδομάδα Λωτοφάγε :)

Λωτοφάγος είπε...

Δεν πειράζει, Πέτρα. Ευτυχώς ξέρουν οι αρχαιολόγοι.