Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

"Σεισμός - σωσμός", λένε στην Κεφαλονιά

Τώρα που καταλάγιασε ο εμφύλιος που ξέσπασε στα κοινωνικά δίκτυα όταν είδαμε τον "πύραυλο" Πόρσε να σκάει πάνω σε δυο αθώα πλάσματα έξω από τις τουαλέτες της Εθνικής οδού, τολμώ να πω ότι ίσως κάτι χτιστεί πάνω στα αποκαΐδια.


Το σοκ επηρέασε ακόμα και τον βετεράνο ραλίστα Ιαβέρη, που έκανε δηλώσεις απαξιωτικές για τον ελληνικό λαό, παρόλο που όφειλε να ξέρει ότι η ατιμωρησία τρέφει την ασυδοσία. Δεν είναι καλύτεροι οι άλλοι, απλώς έχουν τη δαμόκλειο σπάθη της αυστηρής ποινής να κρέμεται πάνω από το κεφάλι τους. Κάποιοι γκαζόβιοι Ολλανδοί, για παράδειγμα, περνούν τακτικά τα σύνορα, για να τρέξουν με υψηλές ταχύτητες στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους και να ξεδώσουν. Τα όρια ταχύτητας στη χώρα τους είναι τόσο αυστηρά, ώστε πολλοί κρατάνε ένα κομπόδεμα για να πληρώνουν τα πρόστιμα!

Στην Ελλάδα οι ποινές σβήνονται εύκολα εδώ και δεκαετίες, όπως επίσης μπορείς να λάβεις το δίπλωμα οδήγησης στο σπίτι σου, χωρίς να περάσεις εξετάσεις. Αρκεί να έχεις τις κατάλληλες γνωριμίες και την ανάλογη οικονομική επιφάνεια. Αν, λοιπόν, θέλει μια κυβέρνηση να μειώσει τα τροχαία, μπορεί να ξεκινήσει κάνοντας αυστηρότερες και αδιάβλητες τις εξετάσεις οδήγησης.

Κάποιες προτάσεις που δεν έχουν... δημοσιονομικές επιπτώσεις είναι κι οι εξής:
  • Να αφαιρείται το δίπλωμα από οποιονδήποτε εμπλακεί σε επικίνδυνο ή θανατηφόρο τροχαίο, προτού καν εκδικαστεί η υπόθεση. Για να μην έχουμε φαινόμενα όπως του υπαξιωματικού Άρη Δημητρίου, ο οποίος τραυμάτισε σοβαρότατα μια οικογένεια, οδηγώντας μοτοσικλέτα χωρίς δίπλωμα, το πήρε εκ των υστέρων και κυκλοφορεί ελεύθερος εδώ και πέντε χρόνια, ενώ οι τραυματίες δεν έχουν ούτε τα χρήματα για τη θεραπεία τους. (εδώ και εδώ)
  • Να οριστεί όριο ηλικίας και να ελέγχονται τα διπλώματα μετά τα 65. 
  • Να βγουν οι τροχονόμοι στους δρόμους και τις καθημερινές. Οι περισσότεροι πεζοί σκοτώνονται μέσα στις πόλεις και όχι στην εξοχή. Στο διάστημα 1996-2007 σκοτώθηκαν 800 παιδιά, τα περισσότερα κοντά στα σχολεία τους.
  • Τα ιδιωτικά κανάλια να μεταδίδουν διαρκώς σποτάκια για την οδική συμπεριφορά, δωρεάν και σε ώρες υψηλής τηλεθέασης, όπως είναι υποχρεωμένα.
Αυτές τις μέρες παίζουν στο ραδιόφωνο δύο διαφημίσεις εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.
Στην πρώτη, μια κοριτσίστικη φωνή διαβάζει ένα SMS με παιχνιδιάρικες φράσεις και "φατσούλες", ενώ ακολουθούν ήχοι φρένων και σύγκρουσης. Το κοριτσάκι ρωτάει: "Για να διαβάσεις αυτό το μήνυμα, δεν με είδες να περνώ τη διάβαση. Αξίζει;" και μια αντρική φωνή συμβουλεύει να έχουμε το νου μας στο δρόμο και όχι στο κινητό. Αν μη τι άλλο, η συγκεκριμένη εταιρεία αντιλαμβάνεται την έννοια της κοινωνικής ευθύνης.
Ξέρω, θα μου πείτε ότι η κοινωνική ευθύνη είναι ξέπλυμα αμαρτιών κλπ κλπ, αλλά τουλάχιστον εδώ δίνει ένα επίκαιρο μήνυμα, σε αντίθεση με τη δεύτερη εταιρεία, η οποία, απλώς χαϊδεύει τα αφτιά των ανεγκέφαλων, λέγοντας πως θα είναι οι καλύτεροι και οι γρηγορότεροι, αν πάρουν μια κάρτα με ένα GB ίντερνετ!

του Αρκά, βεβαίως

Τέλος έρχομαι στο "σεισμός-σωσμός" του τίτλου: ο θάνατος τεσσάρων νέων ανθρώπων μονοπώλησε για μέρες την προσοχή μας. Κι αυτό είναι πολύ καλό για δύο λόγους.
Πρώτον, επειδή πολλοί άρχισαν να συζητούν τις ταξικές και τις ποινικές πλευρές του δυστυχήματος, και να προτείνουν λύσεις. Όχι πάντα νηφάλιες ούτε εφικτές. Προτάσεις, όμως.
Δεύτερον, μετά τη γενική κατακραυγή, η ιδέα του πρώην υπουργού Προ.Πο Γιάννη Πανούση για μείωση των προστίμων, αποσύρθηκε και ξανασυζητιέται. Τώρα εξετάζουν την ποινή της κοινωνικής εργασίας και τα πρόστιμα ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του παραβάτη. Υπενθυμίζω ότι η Ελβετία πρόσφατα επέβαλε πρόστιμο 790.000 ευρώ σε πλούσιο Σουηδό, για υπερβολική ταχύτητα.
Αν πάντως νοιάζονται για τους φτωχότερους παραβάτες, θα μπορούσαν απλώς να μειώσουν λίγο το φόρο στη βενζίνη.

Ελπίζω να ληφθούν κάποιες σοβαρές αποφάσεις και κυρίως να εφαρμοστούν. Μετά, ας συζητήσουμε τα μαθήματα οδικής ασφάλειας στα σχολεία. Δεν έχει νόημα να διδάσκουμε τα παιδιά, όταν οι γονείς τους συμπεριφέρονται με εγκληματική αδιαφορία απέναντι στους άλλους χρήστες των δρόμων. Κάνουμε απλώς μια τρύπα στο νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: