Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Τι είναι η Τι Τι Άι Πι (TTIP);

 Φανταστείτε έναν κόσμο όπου:
  • τα συνδικαλιστικά και εργατικά δικαιώματα όπως τα ξέρουμε σήμερα θα είναι ανύπαρκτα,
  • ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο που ιδρύεται στη χώρα μας θα απαιτεί την ίδια επιχορήγηση  που έχουν και τα δημόσια,
  • θα επιτρέπεται η εισαγωγή από ΗΠΑ φυσικού αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα και πετρελαίου από ασφαλτούχα άμμο,
  • τα σχολικά εστιατόρια της ΕΕ θα ανήκουν στην Coca Cola ή στη McDonalds,
  • οι πατέντες των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών θα παρατείνονται στην αιωνιότητα, με αποτέλεσμα τα φθηνότερα γενόσημα να απαγορεύονται και οι φτωχοί να πεθαίνουν αβοήθητοι,
  • οι αμερικανικές πολυεθνικές θα έχουν εξαγοράσει ενέργεια, νερό, συγκοινωνίες, τηλεπικοινωνίες και καμιά κυβέρνηση δεν θα έχει δικαίωμα να τα εθνικοποιήσει ξανά,
  • τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, τα φυτοφάρμακα, οι αυξητικές ορμόνες και η χημική επεξεργασία αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων θα κατακλύζουν την Ευρώπη, αφού θα καταργηθεί η αρχή της πρόληψης, σύμφωνα με την οποία ένα προϊόν θεωρείται επικίνδυνο, μέχρις ότου ο παραγωγός αποδείξει ότι δεν είναι. Έτσι, η διαβόητη MONSANTO δεν θα έχει καμία υποχρέωση να αποδείξει ότι τα φυτοφάρμακά της δεν είναι επικίνδυνα. Για να καταλάβετε τι εννοώ, θα αναφέρω απλώς ότι στις ΗΠΑ απολυμαίνουν τα κοτόπουλα μέσα σε "μπάνιο" χλωρίου, ενώ οι αγρότες είναι αναγκασμένοι να καλλιεργούν μόνο μεταλλαγμένο καλαμπόκι!
  • Το χειρότερο δε από όλα είναι πως κάθε εταιρεία θα έχει το δικαίωμα να μηνύει τη χώρα που αντιδρά, όχι σε κανονικό δικαστήριο, αλλά σε "επιτροπή διαιτησίας", η οποία θα συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών!
Όσο για την ανεργία, αρκεί να σας πω ότι η NAFTA, συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ-Μεξικού (1994), αφαίρεσε μέσα σε 12 χρόνια ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας από τους Αμερικανούς, επειδή οι μεγάλες επιχειρήσεις μετέφεραν τα εργοστάσιά τους στο πολύ φθηνότερο Μεξικό.


Κυρίες και κύριοι, σας παρουσιάζω την περίφημη TTIP, η οποία μεταφράζεται ως Διατλαντική Συνεργασία Εμπορίου και Επενδύσεων, και συνοδεύεται από τις επίσης επικίνδυνες TAFTA (Διατλαντική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου) και TISA (Πολυμερής Συμφωνία για τις Υπηρεσίες).

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ διεξάγονται με πλήρη μυστικότητα από το καλοκαίρι του 2013, και η δημοσίευση των πρακτικών απαγορεύονται για 30 χρόνια. Ευτυχώς, τα Wikileaks έχουν ήδη δημοσιεύσει απόρρητα έγγραφα, με αποτέλεσμα οι Σκανδιναβοί να είναι ενημερωμένοι, σε αντίθεση με τους πολίτες του ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίοι παλεύουν να επιβιώσουν σε συνθήκες σκληρής λιτότητας.

Στις 5 Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Μπρουνέι, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Βιετνάμ, Χιλή, Περού και Μεξικό ανακοίνωσαν την υπογραφή της συμφωνίας TPP (Trade Pacific Partnership), για την οποία διαπραγματεύονταν 5 χρόνια. Αυτή αφορά κυρίως δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλαδή τις πατέντες των φαρμάκων που λέγαμε.
Αν παρατηρήσετε προσεκτικά, θα δείτε ότι οι χώρες του Ειρηνικού που συμμετέχουν, ουσιαστικά περικυκλώνουν τη Βραζιλία, την Ινδία και την Κίνα, δηλαδή τις 3 από τις 5 BRICS. Οι άλλες 2 είναι η Ρωσία και η Νότια Αφρική. Οι BRICS έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους συμφωνίες.

Στην ΕΕ έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής 3,2 εκατομμύρια υπογραφές πολιτών, που αρνούνται κατηγορηματικά την TTIP. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κάθε χώρα οφείλει να συγκεντρώσει έναν αριθμό υπογραφών ανάλογα με τον πληθυσμό της. Στην Ολλανδία, για παράδειγμα, αναλογούν 300.000.
Εξαιτίας αυτής της αντίδρασης, ο πολύς Μάρτιν Σουλτς αναγκάστηκε το καλοκαίρι να αναβάλει την υπογραφή της συμφωνίας.
Μπορείτε κι εσείς να υπογράψετε στο https://stop-ttip.org/ypografi/


Αύριο το πρωί, εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες θα συγκεντρωθούν σε πολλές πόλεις, για να διαμαρτυρηθούν για την επαπειλούμενη συμφωνία. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 11.30 το πρωί του Σαββάτου, στην αρχή της οδού Ερμού και οργανώνεται από 49 φορείς.

Πηγές:
"Η παγκόσμια υποταγή στις πολυεθνικές του κεφαλαίου", Infowar, 6.10.15
http://info-war.gr/%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7ttiptpp%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%80%CE%BF/  

Λεωνίδας Βατικιώτης, "Η πρώτη νίκη κατά της Διατλαντικής Συμφωνίας", Πριν, 14.6.15 https://leonidasvatikiotis.wordpress.com/2015/06/18/%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7-%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86/

Ενημερωτικό φυλλάδιο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς GUE

Μιχάλης Τρίκκας, "Στην υπηρεσία της Αρπαγής", Αυγή, 7.6.15
http://www.avgi.gr/article/5596414/polumeris-sumfonia-gia-tis-upiresies-tisa-stin-upiresia-tis-arpagis

Ευρυδίκη Μπερσή, "TTIP: η απολυταρχία των πολυεθνικών", Πριν, 28.6.15
http://prin.gr/?p=7684

Κωνσταντίνα Κούνεβα, "Η TTIP θα σκοτώσει ό,τι δημοκρατικό έχει απομείνει στην ΕΕ". Εφ.Συν., 18.8.15  http://www.efsyn.gr/arthro/i-ttip-tha-skotosei-oti-dimokratiko-ehei-apomeinei-stin-ee

"Προωθούν στα μουλωχτά την TTIP", Δρόμος της Αριστεράς, 5.9.15
http://www.e-dromos.gr/prowthoun-sta-moulwxta-thn-ttip/

Μπάμπης Μιχάλης, "Συμφωνία επιχειρηματικών λόμπι", Εφ.Συν., 6.10.15
http://www.efsyn.gr/arthro/symfonia-epiheirimatikon-lompi

4 σχόλια:

KOYKLITIS είπε...

Εφιαλτικά όλα αυτά και δε βλέπω να υπάρχει σωτηρία αφού η θεωρία του μικρότερου κακού είναι κυρίαρχη.
Παλιά το έλεγαν σφάξε με αγά μου ν'αγιάσω.

Λωτοφάγος είπε...

@ Παραβλέπεις τη δύναμη των πολιτών, Κουκλίτη. Δεν είναι όλοι μοιρολάτρες σαν εμάς. Και δεν έχουμε άλλη λύση από την αντίδραση. Σήμερα στο Βερολίνο μαζεύτηκαν χιλιάδες άνθρωποι. Στην Ερμού ήμαστε καμιά πενηνταρέα...

Mia Petra είπε...

Από την Παρασκευή με έχεις βάλει στο τριπάκι να διαβάζω όλα αυτά τα φρικαλέα πράγματα και να φρίττω... Πολύ φοβάμαι ότι ανήκω κι εγώ στο κλαμπ των μοιρολατρών γαμώτη μου.. Καλή εβδομάδα, αμήν :)

Λωτοφάγος είπε...

@ Αυτός ήταν ο σκοπός μου, Πέτρα. Είναι απαράδεκτο να έχουμε μαύρα μεσάνυχτα για μια συμφωνία που θα μας αλλάξει τη ζωή για πάντα. Ιδίως εσείς οι νεότεροι.