Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Φόρους πληρώνουν μόνο τα κορόιδα

Ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση έχει γίνει σημαία της αξιωματικής αντιπολίτευσης εδώ και καιρό. Ασφαλώς και δεν ενδιαφέρεται αν θα προκαλέσει απολύσεις. Ούτε αν οι φτωχοί ή άνεργοι γονείς δεν θα μπορούν πλέον να στέλνουν τα παιδιά τους στα αγγλικά. Εκείνο που την κόφτει είναι να μην πληρώνει παραπάνω στα ιδιωτικά σχολεία όπου στέλνει τα βλαστάρια της. Άρα, μια ικανοποιητική λύση θα ήταν να επιβληθεί 23% μόνο σε αυτά και όχι στα συνοικιακά φροντιστήρια ή τα ωδεία. Διότι, όταν ακούω ισοδύναμα μέτρα, ξέρω σε ποιανού την πλάτη θα εφαρμοστούν.

του Βαγγέλη Χερουβείμ από την Αυγή

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε ότι θα επιβληθεί ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα Ελλήνων στο εξωτερικό. Προφανώς έχει στο νου του εκείνα τα πολυτελή σπίτια που αγόρασαν τα λαμόγια στο Λονδίνο, λίγο μετά το ξέσπασμα της κρίσης.
Επίσης ότι με νόμο θα αποτρέψει την παραγραφή της Λίστας Λανγκάρντ στο τέλος του χρόνου.

Από την άλλη, άρθρο της προκατόχου του, Νάντιας Βαλαβάνη, στην Εφ.Συν. εξηγεί πώς αποδυναμώνεται ο ΣΔΟΕ, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην παραγραφή τρανταχτές περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Και πως, ακόμα κι αν παραταθεί η ισχύς της Λίστας Λανγκάρντ, δεν θα υπάρχουν υπάλληλοι για να την ελέγξουν!

Με το Capital Control, κάτι δείχνει να αλλάζει: εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες εξέδωσαν κάρτες ανάληψης, εκατοντάδες χιλιάδες συναλλαγές γίνονται καθημερινά με αυτές. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές πολλαπλασιάστηκαν. Στο μέλλον θα γίνονται, λέει, ηλεκτρονικά και οι μεταβιβάσεις ακινήτων, για να γίνεται διασταύρωση στοιχείων, ενώ σταδιακά θα καταργηθεί η προσωπική επαφή των πολιτών με τις εφορίες.

Ωστόσο, ήδη αυτές τις μέρες είχαμε δύο τουλάχιστον τραγελαφικές αντιδράσεις.
  • Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο πρόεδρός του Γιώργος Πατούλης -που είναι και δήμαρχος στο πολύπαθο Μαρούσι- διαφωνούν με τη χρήση πιστωτικής κάρτας για πληρωμές σε ιδιωτικούς γιατρούς! Κοστίζουν, λένε, τα μηχανήματα. Άσε που θα τους παρακρατούν 2% οι τράπεζες. Ζήτησαν μάλιστα από την κυβέρνηση" να επιδείξει την ανάλογη κοινωνική ευαισθησία" (!!), διαφορετικά θα μετακυλίσουν το κόστος στους ασθενείς. Δεν ξέρεις αν πρέπει να γελάσεις ή να εξοργιστείς.
  • Σε πανηγύρι στο Αμύνταιο Φλώρινας, οι εφοριακοί πήγαν για έλεγχο και ανακάλυψαν ότι μια έμπορος είχε ψεύτικη (!) ταμειακή μηχανή. Το απίστευτο είναι πως την υπερασπίστηκαν οι συνάδελφοί της, με αποτέλεσμα να καταλήξουν όλοι στο τμήμα, όπου η φοροφυγάς έκανε μήνυση! Ωστόσο αποκαλύφθηκε ότι έχει κι άλλα τραβήγματα με τη δικαιοσύνη.
Τα συνήθη υποζύγια, μισθωτοί και συνταξιούχοι, έχουμε βαρεθεί να πληρώνουμε φόρους για να απολαμβάνουν οι άλλοι. Για να το πω απλοϊκά, οι φόροι μας πηγαίνουν π.χ. σε δρόμους, τους οποίους αναλαμβάνουν οι εθνικοί μας εργολάβοι διά του λαδώματος, μας τους χρεώνουν έξι φορές παραπάνω και τελικά είναι γεμάτοι κακοτεχνίες.

Ελπίζω τουλάχιστον σε αυτό το σημείο να μην κάνει πίσω η κυβέρνηση. Δεν ξεχωρίζω μικρή και μεγάλη φοροδιαφυγή και δεν υπερασπιζομαι κανέναν που κλέβει το δημόσιο. Ο πονηρός που νοικιάζει δωμάτια χωρίς να δίνει αποδείξεις είναι εξίσου ένοχος με τον καταστηματάρχη της Ερμού που πουλούσε ως "επώνυμα", ρούχα-μαϊμού. Φοροδιαφεύγοντας, στερούν τους νέους από θέσεις εργασίας, τους ανάπηρους από επιδόματα, τους γονείς από παιδικούς σταθμούς, τα δάση από πυροπροστασία, τις ακριτικές περιοχές από γιατρούς και δασκάλους.
Εξαιρώ μονάχα τους καφετζήδες και τις αγρότισσες ορεινών χωριών ή νησιών της άγονης γραμμής, που ζουν ξεχασμένοι από το κράτος και πουλάνε τα λίγα προϊόντα τους για να επιβιώσουν.

4 σχόλια:

akrat είπε...

μπράβο που τα βάνεις σε μια τάξη

όσοι δουλεύουμαι επίσης στα μεσαιομικρά αφεντικά... βλέπουμε το μίσος τους για το ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ πλερώνω....

αχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ

Λωτοφάγος είπε...

Για να δούμε, Ακράτ. Αν ούτε αυτή τη φορά γίνει τίποτε, δεν νομίζω να προλάβουμε σε αυτή τη ζωή κάτι καλύτερο.
Καλή σου νύχτα.

Mia Petra είπε...

Αυτουνού του Πατούλη, όλα..δεξιά ΔΕΝ του πάνε! Έχει που έχει τον καημό του ότι δεν θα είναι (και αυτός) υποψήφιος στη ΝΔ (και να εκλεγεί), άρα η αντιπολίτευση στο κόμμα του καλά κραττεί, έχει να κάνει και αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.. Πόσα κομμάτια να γίνει ο άνθρωπος.. Τζάμπα τόση έκθεση στο γυαλί καθημερινά;

Λωτοφάγος είπε...

@ Πατούλης όνομα και πράμα, Πέτρα μου. Εμφανίζεται στα κανάλια; Ως δήμαρχος ή ως γιατρός;