Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Η σοφία της ηλικίας και άλλοι μύθοι

Κάποτε -πολύ κάποτε, όμως- συμπαθούσα τον καθηγητή Εγκληματολογίας Γιάννη Πανούση. Όταν έβγαινε στην τηλεόραση για να πάρει μέρος σε ενδιαφέρουσες συζητήσεις της ειδικότητάς του, μετά την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ.
Το 2012 εξελέγη βουλευτής με τη ΔΗΜΑΡ. Στο μεταξύ είχε αποκτήσει εκείνο το περίεργο υφάκι του παλαιοπασόκου. Όσον καιρό το κόμμα του συγκυβερνούσε με τους σαμαροβενιζέλους, το έπαιζε "στηρίζω κριτικά, αλλά παραμένω". Πού να τρέχεις;

Για κάποιον λόγο που μου διαφεύγει, έγινε υπουργός της νέας κυβέρνησης. Είπαν ότι ξέρει τη νοοτροπία των αστυνομικών, επειδή κάνει μάθημα στη σχολή τους.
Το κατάπιαμε. Η πρώτη του δουλειά ήταν να αφαιρέσει τα κάγκελα από τη Βουλή. Επίσης άφησε ανοιχτό το μετρό Συντάγματος κατά τη διάρκεια της αντιφασιστικής διαδήλωσης. Απλά και αυτονόητα πράγματα για μια δημοκρατία, που μας γέμισαν χαρά, ύστερα από τόσα χρόνια καταστολής.
Μετά άρχισε η κατηφόρα: "αντιεξουσιαστές" που έκαιγαν κάθε τόσο τα Εξάρχεια ανενόχλητοι, η κατάληψη της Πρυτανείας από άσχετους επί δέκα μέρες και που διαλύθηκε την ίδια μέρα που ο υπουργός Δικαιοσύνης κατέθετε το νόμο για το σωφρονιστικό σύστημα, το άρθρο στα ΝΕΑ και, φυσικά, η επίθεση των ΜΑΤ εναντίον των κατοίκων της Ιερισσού στις Σκουριές.

Όλα έδειχναν πως, όχι μόνο δεν ήταν σε θέση να ελέγξει την αστυνομία, αλλά και διάλεξε να κλαυτεί στη ναυαρχίδα του ΔΟΛ!
"Ο κύριος καθηγητής φαλτσάρει επικίνδυνα", είπαμε. Δυστυχώς, ο Πρωθυπουργός δεν τον ξήλωσε. 'Ίσως κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει την ηλεκτρική καρέκλα Προστασίας του Πολίτη. Ίσως και να είναι ο χρήσιμος ηλίθιος. Χλομό το βλέπω, αλλά ίσως.
Σήμερα, όμως, ξεπέρασε τον εαυτό του σε επιπολαιότητα: μίλησε για κώδικα τιμής μέσα στις φυλακές και για γρήγορο θάνατο του πατροκτόνου!
Σαν να αγόρευε σε καφενείο, ενώπιον αργόσχολων κομπλεξικών συνταξιούχων. Ανέξοδα, αστόχαστα, και με τη σιγουριά του ανίδεου.

Παγώσαμε. Είναι δυνατόν ο Υπουργός να δηλώνει ότι δεν είναι σε θέση να προστατέψει μια ζωή; Είναι δυνατόν να θεωρεί φυσικό κάποιοι να βάψουν τα χέρια τους με αίμα, ενώ ο ίδιος θα σφυρίζει αδιάφορα;
Ο Γ.Ανδρουλιδάκης, δημοσιογράφος στο Κόκκινο, ανακάλεσε στη μνήμη μας μια άλλη περίπτωση πριν από 21 χρόνια: ένας πατέρας, ονόματι Δουρής, καταδικάστηκε για βιασμό και δολοφονία ενός από τα παιδιά του. Οι συγχωριανοί του απειλούσαν να τον κατασπαράξουν. Η ασήμαντη λεπτομέρεια ήταν πως ο Δουρής εξέδιδε τα παιδιά του. Δηλαδή, κάποιοι από αυτούς που κατελήφθησαν από ιερή οργή, πιθανότατα υπήρξαν πελάτες των θυμάτων!
Στη φυλακή, το τέρας εκείνο λυντσαρίστηκε επανειλημμένα, μέχρις ότου βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί του. Αυτός είναι ο άγραφος "κώδικας τιμής" των φυλακών. Αυτόν επικαλέστηκε ο Πανούσης, ίσως χαμογελώντας αυτάρεσκα.
Όχι, ούτε αυτή τη φορά παραιτήθηκε...

4 σχόλια:

Velvet είπε...

Απαραδεκτη η δηλωση του Πανουση που εννοείται ότι εκπροσωπει την δικαιοσυνη
Αλλα δεν ειπε κατι διαφορετικο από εκεινο που ο οχλος επιθυμει να ακουσει
Γιατι ο οχλος επιθυμει λυντσάρισμα και αιμα
Οι "υγιεις" κανιβαλοι ζητουν να κατασπαραξουν τον αρρωστο κανιβαλο

Με θλιβουν αφανταστα αυτά που διαβαζω
Πιο φρικιαστικο από κάθε εγκλημα
είναι οι φρικιαστικές σκεψεις εκδίκησης των φιλησυχων νοικοκυραιων

KOYKLITIS είπε...

Στην αρχή είπα ότι είναι μάλλον καλοπροαίρετος και λίγο μαλακός για τη θέση αυτή.
Στη συνέχεια αυτό που άφησε να φανεί είναι πως είναι κουτοπόνηρος και εκείνο που τον νοιάζει είνα η σύμπλευση με τη σιωπηρή πλειοψηφία.
Αυτή την πλειοψηφία που ξεπερνά κόμματα και ιδολογίες και που την υπολογίζουν γύρω στο 80%.
Νομίζω πως έφτασε η η στιγμή να τον στείλουν από κει που ήρθε.Στα αζήτητα δηλαδή,κάνοντας παρέα στον Κουβέλη .

Λωτοφάγος είπε...

@ Velvet, ο όχλος σκέφτεται πάντα σαν όχλος. Εξάλλου, αν λυντσάρει τον εγκληματία, αυτόματα νιώθει αποκαθαρμένος. Τα κοινωνικά δίκτυα επιτρέπουν πλέον σε κάθε κομπλεξικό, φασίστα ή σαδιστή να εκφραστεί ελεύθερα.
Όμως, ο υπουργός είναι δημόσιο πρόσωπο υποχρεωμένο να υπερασπίζεται τη Δημοκρατία, την ελευθερία και την ασφάλεια των πολιτών. Όχι να γίνεται ένα με τον όχλο, που είναι απρόσωπος και ανεξέλεγκτος.
Καλό βράδυ.

Λωτοφάγος είπε...

@ Καιροσκόπος, ανεύθυνος και αμετροεπής είναι, Κουκλίτη. Χαϊδεύει τα πιο ταπεινά ένστικτα του όχλου, ενώ ταυτόχρονα νίπτει τας χείρας του για ό,τι συμβεί. Δεν μας έφταναν η Χ.Α. και οι τοκογλύφοι, έχουμε και τις αηδίες του Πανούση τώρα!
Πράγματι, η θέση του πλέον είναι στα αζήτητα, μαζί με τον Κουβέλη.
Καλό βράδυ