Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Μια Πέμπτη αλλιώτικη από τις άλλες

Σε λίγες ώρες θα ξαναρχίσει η δίκη της Χ.Α., στις διάσημες πλέον Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού. Όπου η αίθουσα είναι πολύ μικρή για τον ανθό των ναζιστών και τους συνηγόρους τους. Πολλώ μάλλον για τα ημεδαπά και αλλοδαπά τηλεοπτικά συνεργεία.
Εκτός αυτού, οι συγκεντρώσεις υπέρ και εναντίον των κατηγορουμένων θα χειροτερέψουν την κατάσταση στην πόλη.
Για όλα τα πιο πάνω, διαμαρτύρεται ο Δήμος Κορυδαλλού και κλείνει τα σχολεία.


Η ενάγουσα και η εναγομένη
Στα δικαστήρια της Ευελπίδων εκδικάζεται η αγωγή που κατέθεσε η Άννα Παναγιωταρέα,"ταφική εκπρόσωπος" του τύμβου της Αμφίπολης, κατά της Δέσποινας Κουτσούμπα -τέως προέδρου των Ελλήνων Αρχαιολόγων και περιφερειακής συμβούλου Αττικής με την παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ- επειδή θίχτηκε από σχόλιά της σε κοινωνικά δίκτυα. Το Πρώτο Θέμα παρουσιάζει κάπως διαφορετικά την ιστορία εδώ, ισχυριζόμενο ότι η εναγόμενη του είχε αποστείλει επιστολή, με την οποία επαναλάμβανε τις κατηγορίες. Η ιστοσελίδα pandiera.gr. διευκρινίζει ότι η επιστολή δημοσιεύτηκε στο facebook και όχι στον τύπο, όπως ισχυρίζεται η ενάγουσα, που απαιτεί 15.000 ευρώ αποζημίωση, τα οποία θα δώσει στη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ.
Οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού, στις Εφορείες Αρχαιοτήτων και στις λοιπές υπηρεσίες θα κάνουν στάση εργασίας μέχρι τις 12 το μεσημέρι, διαμαρτυρόμενοι για την αγωγή στη Δ. Κουτσούμπα.

Τέλος, εκτός συνόρων, σήμερα ψηφίζουν οι Βρετανοί. Τα περίεργα ξεκινούν από τη μέρα των εκλογών, που είναι πάντα Πέμπτη, δηλαδή μέρα εργάσιμη. Λες να το κάνουν επίτηδες, για να υπάρχει μικρή συμμετοχή;
Το πιο περίεργο είναι το σύστημά τους: οι 650 εκλογικές περιφέρειες είναι όλες μονοεδρικές. Ο βουλευτής εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία, συνεπώς διασφαλίζεται αενάως το δικομματικό σύστημα. Φέτος, όμως, υπάρχουν πολλές πιθανότητες για τους Σκοτσέζους να παίξουν καταλυτικό ρόλο, αφού παρέμειναν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το δημοψήφισμα.  Και οι Σκοτσέζοι είναι πιο αριστεροί από τους Άγγλους.

Προβλέπεται μια πολύ ενδιαφέρουσα Πέμπτη.

2 σχόλια:

Μαζεστίξ είπε...

Διάβαζα μια ανάλυση του αγγλικού εκλογικού συστήματος από τον Κώστα Δουζίνα (είναι καθηγητής αγγλικού πανεπιστημίου) και διαπίστωσα πως οι εκλογές στην Αγγλία θυμίζουν εκλγοές στην Ελλάδα του 19ου αιώνα.
Λόγω τωης αποκλειστικότητας των μονοεδρικών, κάθε υποψήφιος βουλευτής έχει έναν προσωπικό στρατό ψηφοφόρων με τους οποίους γνωρίζεται και τους οποίους εξυπηρετεί φυσικά.

Όσο για τους Σκοτσέζους, είναι το κάστρο των Εργατικών, αλλά τώρα θα σαρώσει το σκωτσέζικο κόμμα ανεξαρτησίας το οποίο όμως λόγω ιδεολογικής συγγένειας είναι πολύ πιθανό να συνεργαστεί με τους Εργατικούς και να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας, ακόμη κι αν βγουν πρώτοι με σχετική πλειοψηφία οι συντηρητικοί!

Πάλι καλά που δεν έχουν και βόλους για να ψηφίζουν "μαύρο και δαγκωτό"

Λωτοφάγος είπε...

@ Ναι, ο Δουζίνας τα έγραψε πολύ αναλυτικά, Μαζεστίξ. Είναι τόσο παράλογο αυτό το σύστημα, ώστε μπορεί ένα κόμμα να πάρει 20%, αλλά να μην βγάλει κανέναν βουλευτή!
Γι΄αυτό ελάχιστοι ασχολούνται με την πολιτική. Με τα μωρά της Κέιτ, όμως, ασχολούνται όλοι!