Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Είχες δίκιο, μπαρμπα Γιάννη!

Είμαστε μια γερασμένη κοινωνία. Ή μάλλον μια στραβογερασμένη κοινωνία.
Που, από τη μια καταδικάζουμε τους νέους να σκοτώνουν τα όνειρά τους σερβίροντας στις καφετέριες, παριστάνοντας τα ξωτικά σε λούνα παρκ ή πουλώντας νόβες και σταθερή τηλεφωνία, ενώ από την άλλη πλακωνόμαστε στα μπότοξ και στις πλαστικές για να δείχνουμε νέοι.
Που ψηφίζουμε για δεκαετίες τις ίδιες σκατόφατσες, προσποιούμενοι ότι δεν βλέπουμε πως όλα τα κρίματά τους αποτυπώνονται στις ρυτίδες τους.


Που ανεχόμαστε να φεύγουν τα καλύτερα μυαλά στο εξωτερικό, ενώ δεν θέλουμε να ακούσουμε για την απέραντη μοναξιά και τον ρατσισμό που αντιμετωπίζουν εκεί, εξαιτίας ακριβώς των δικών μας εγκλημάτων.


Διότι είναι έγκλημα να φαντασιώνεσαι για δεκαετίες πως δικαιούσαι να περνάς ζωή και κότα με τις επιδοτήσεις και τα δάνεια, χωρίς να παράγεις, αφού είσαι απόγονος (;) του έθνους που επινόησε τη Δημοκρατία, τη Φιλοσοφία και το Θέατρο. Κι ας μην γνωρίζεις την τύφλα σου, ούτε από φιλοσοφία ούτε από θέατρο. Τη δε Δημοκρατία ανέχεσαι να την τσαλαπατούν χυδαίοι τύποι που σε θωπεύουν ξεδιάντροπα, για να συνεχίσουν να ζουν δημοσία δαπάνη.
Διότι είναι έγκλημα να ανέχεσαι να δολοφονείται η φαντασία των παιδιών από την πρώτη κιόλας τάξη του Δημοτικού, ενώ τα πιέζεις διαρκώς να διακριθούν, ελπίζοντας πως ο βολευτής σου θα τα διορίσει κάποια στιγμή στο δημόσιο. Αν αυτό δεν ήταν η επιδίωξή σου, τότε γιατί έχουμε τόσους πολλούς πτυχιούχους άχρηστων οικονομικών σχολών; Σε τι άλλο χρησιμεύουν αυτά τα πτυχία εκτός από το να διευκολύνουν τους κατόχους τους στο να διοριστούν σε τράπεζες και υπουργεία;
Και το χειρότερο; Αν δεν είσαι δημόσιος υπάλληλος, τους βρίζεις και τους θεωρείς τεμπέληδες και υπεύθυνους για την κρίση. Από καθαρό και άδολο φθόνο, φυσικά.


Και τώρα που φτάσαμε σε μια από τις πιο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, τι σκέφτηκαν οι δυσκοίλιοι γέροι που μας κυβερνούν; Να εμποδίσουν τους 18άρηδες και τους νέους που μετανάστευσαν από το να ψηφίσουν. Τους μεν επειδή δεν "προφταίνουν" να τους εντάξουν στους καταλόγους του Φεβρουαρίου (μήπως γι' αυτό άραγε επέσπευσε την προεδρική εκλογή ο Αντωνάκης;), τους δε αρνούμενοι το δικαίωμα ψήφου στις πρεσβείες.
Αν οι γεννημένοι το 1997 είναι 100.000, οι ξενιτεμένοι της τελευταίας πενταετίας είναι σχεδόν διπλάσιοι.
Συνεπώς, 300.000 πολύ θυμωμένοι νέοι αποκλείονται. Για το μέλλον τους θα αποφασίσουν οι λοβοτομημένοι συνταξιούχοι που φθονούν και φοβούνται οτιδήποτε δεν τους μοιάζει. Οποιονδήποτε θα ήθελε να αλλάξει το πελατειακό καθεστώς στο οποίο συνήθισαν και αρέσκονται να ζουν. Οποιονδήποτε δεν ανέχεται άλλο τη σήψη και τη βρόμα που αναδύει αυτό το σύστημα.
Για το μέλλον τουλάχιστον 300.000 ανθρώπων θα αποφασίσουν εκείνοι που έχουν το ένα πόδι στο λάκκο και ψήφιζαν σε όλη τους τη ζωή αυτούς που ξεθεμελιώνουν τα πάντα. Για να μην μπορούν οι νέοι να εργαστούν αξιοπρεπώς, να ερωτευτούν ανέμελα, να ονειρευτούν και να δημιουργήσουν.

Καλά τό' λεγες, Γιάννη Σκαρίμπα: Μετά τα 60 [έστω, τα 65], θα έπρεπε να αφαιρείται το δικαίωμα ψήφου!  Για να μην καθορίζουν οι γέροι τη ζωή των νεότερων.

6 σχόλια:

BUTTERFLY είπε...

Καλη χρονια, με υγεια και δυναμη απεναντι στα παραλογα!

Mia Petra είπε...

Και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι θα έπρεπε να είχε όριο ηλικίας όμως, διότι μας κυβερνούν δεινόσαυροι από κάθε άποψη.

Αυτή την σκέψη με την επίσπευση των εκλογών την έκανα κι εγώ πάντως...

http://www.koutipandoras.gr/article/130535/oi-18arides-den-kathontai-sta-avga-toys-ehete-15-ergasimes-imeres-gia-na-psifisoyme

KOYKLITIS είπε...

Αν είναι φίλε Λωτο να γίνει κάτι καλό με το να απαγορευτεί στους πάνω από 65 να ψηφίζουν χαλάλι η στέρηση του δικαιώματός μου ψηφίζω.
Πολύ φοβάμαι όμως ότι αν γινόταν αυτό που λες,αν δεν είχαμε ¨σαμαράδες¨ να μας κυβερνούν, το πιθανότερο θα ήταν να είχαμε κάποια κόπια της Χρυσής Αυγής.
Δεν είναι όλοι οι νέοι ανοιχτόμυαλοι ούτε και όλοι οι γέροι σκατόμυαλοι.
Η σύνθεση είναι που ομορφαίνει το κάθε τι στη ζωή και όχι ο αποκλεισμός.
Ο Λυκούργος με τον να ρίχνει στον Καιάδα τους ¨ελαττωματικούς¨ δεν έφτιαξε δα και σπουδαία κοινωνία...
Για σκέψου το...

Λωτοφάγος είπε...

@ Τις καλύτερες ευχές μου, Πεταλούδα. Αν επιβιώσουμε από αυτόν τον παραλογισμό, θα είμαστε πολύ τυχεροί.

Λωτοφάγος είπε...

@ Αν δεν έχεις δικαίωμα εκλέγειν, δεν έχεις και εκλέγεσθαι, Πέτρα.
Όσο για τους δεινόσαυρους, θα έπρεπε να υπάρχει δυνατότητα μόνο για μία θητεία σε όλα τα αξιώματα. Να μην βλέπουν την πολιτική σαν σταδιοδρομία και μάλιστα με πλούσιες αποδοχές. Και τα παιδιά των πολιτικών να μην βάζουν υποψηφιότητα μόλις βγουν από το αβγό, κληρονομώντας την έδρα του μπαμπά.
Σε αυτή τη χώρα, τα παιδιά όλων αυτών έχουν βρει το μήνα που τρέφει τους 11.
Τώρα τελευταία, μάλιστα, βλέπουμε και τα παιδιά των καλλιτεχνών να προωθούνται, λες και δεν υπάρχουν άλλα ταλέντα εκτός από τα κληρονομικά.

Η επίσπευση των εκλογών σημαίνει μεγάλη αποχή και από πλευράς ετεροδημοτών. Άλλη πληγή αυτή: γιατί να έχω τα δικαιώματά μου στην Κωλοπετεινίτσα αφού διαμένω στην Αθήνα εδώ και χρόνια, για παράδειγμα; Στις άλλες χώρες το έχουν λύσει το πρόβλημα.

Λωτοφάγος είπε...

@ Δεν μιλάμε για Λυκούργο, Κουκλίτη. Μιλάμε για κολλημένους γέρους. Δες λίγο τα αποτελέσματα των συλλόγων συνταξιούχων σε τράπεζες και άλλους οργανισμούς: τους μείωσαν τις συντάξεις, τους έκοψαν επικουρικά και παρ' όλα αυτά εξακολουθούν να ψηφίζουν ΝΔ/ΠΑΣΟΚ, σε συντριπτικό ποσοστό! Τι άλλο θέλουν για να ξεκολλήσουν; Να τους δώσουν το κώνειο, όπως έκαναν στην αρχαία Κέα;

Πριν από 2 μήνες έκλεισα τα 58. Δεν είμαι κανα νεούδι. Σε λίγα χρόνια, όμως, θα αποφασίζω για τη ζωή των παιδιών και των εγγονών μου. Ελπίζω να έχω διαύγεια πνεύματος μέχρι τότε και να μην τα κάψω τα καημένα.
Όσο για τη Χ.Α., και πάλι οι μεγάλοι επέτρεψαν τη διείσδυση αυτών των εκτρωμάτων στα σχολεία. Επειδή βολεύει. Πάντως, δεν πιστεύω πως είναι τόσο μεγάλη η επιρροή της. Κάνουν απλώς πολύ θόρυβο.