Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Στην κόλαση του Norman Atlantic

Σιχαίνομαι τα ταξίδια με καράβι. Ιδίως με τα ελληνικά σαπιοκάραβα. Συνήθως έχω ναυτία προτού καν πατήσω το πόδι μου πάνω! Γι' αυτό και τα αποφεύγω συστηματικά.
Παρακολούθησα την τραγωδία του Norman Atlantic με κομμένη την ανάσα. Αυτούς τους ανθρώπους τους πόνεσε η ψυχή μου. Εξαιτίας του συνδυασμού απληστίας (της ΑΝΕΚ των Βαρδινογιανναίων), ανευθυνότητας/βλακείας(των δικών μας αρχών) και της σκληρότητας των Ιταλών.
Νομίζω πως η σύλληψη του Ξηρού δεν αποσκοπούσε μόνο στην προσωπική διάσωση των σαμαραβενιζέλων, αλλά και στο να αποσπάσει την προσοχή μας από τον σκυλοπνίχτη που σκότωσε τόσους ανθρώπους καταχείμωνο.

Δεν θα φλυαρήσω άλλο. Διαβάστε την αφήγηση ενός από τους διασωθέντες, νιώστε την αγωνία του και θα καταλάβετε πως δεν υπάρχει συγγραφέας που να μπορεί να αποδώσει καλύτερα την κόλαση που έζησαν αυτοί οι άνθρωποι:

http://www.kathimerini.gr/798302/article/epikairothta/ellada/to-hmerologio-ths-kolashs-toy-norman-atlantic-mpampa-fwtia-sto-para8yro

6 σχόλια:

Mia Petra είπε...

Οι εφοπλιστές τελικά είναι πιο πωρωμένοι επιχειρηματίες, είναι πολλά τα λεφτά προφανώς, συνεπώς ποιος νοιάζεται για την ανθρώπινη ζωή... Θέλω να βρω το κουράγιο να διαβάσω αυτό το λινκ που σημειώνεις.

Λωτοφάγος είπε...

@ Πέτρα, διάβασέ το. Ο άνθρωπος που το έγραψε, δεν διστάζει να αστειευτεί, να εκτεθεί, να αυτοσαρκαστεί.
Θα ήταν ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα αν δεν ήταν πραγματική ιστορία.

KOYKLITIS είπε...

Έκανα λινκ στην παραπομπή και αυτά που διάβασα ήταν τόσο ζωντανά δοσμένα που νόμιζα ότι ζούσα ο ίδιος τα γεγονότα.
Αν μη τι άλλο ο άνθρωπος έχει το ταλέντο να μεταδίδει στον αναγνώστη εκείνο που ακριβώς υπάρχει και συμβαίνει.
Μακάρι να μη τύχει σε κανέναν κάτι παρόμοιο.

Mia Petra είπε...

Παιδιά το διάβασα κι έκλαιγα με μαύρο δάκρυ...

Λωτοφάγος είπε...

@ Ήταν αΛηθινά συγκλονιστική η περιγραφή, Κουκλίτη.
Εκείνο που με συγκίνησε πιο πολύ ήταν η αλληλεγγύη μεταξύ των ναυαγών και κυρίως η συμπεριφορά των Φιλιππινέζων. Αυτών των ανθρώπων που έχουν υποφέρει πολύ και που οι λευκοί συνήθως τους αγνοούν, ακόμα και στις μεγαλύτερες συμφορές τους.

Λωτοφάγος είπε...

@ Κι όλα αυτά, Πέτρα, τα πέρασαν μόνοι, χωρίς καμιά βοήθεια από τις χώρες τους. Σε ένα σαπιοκάραβο του Βαρδινογιάννη.