Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Η καραμέλα της ιδιωτικοποίησης

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο αρθρογράφος θεσσαλονικιώτικης ιστοσελίδας αναφερόταν στην κατάργηση των νυχτερινών δρομολογίων του ΟΑΣΘ (λεωφορεία), τα οποία εξυπηρετούσαν τους φοιτητές και γενικά τους νέους. Και κατέληγε στην προτροπή,
"Και στο κάτω κάτω, αν ο ΟΑΣΘ δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει την πόλη από την οποία θρέφεται επί δεκαετίες, ας επιτρέψουν σε κανέναν ιδιώτη να το κάνει πια. Δεν ζούμε ούτε στη Σοβιετία ούτε στη Βόρεια Κορέα. Ή μήπως ζούμε;"
Εννοείται ότι, διαβάζοντάς το κάγχασα, όπως και κάποιοι σχολιαστές του. Διότι ο ΟΑΣΘ είναι ιδιωτικός εδώ και χρόνια και εισπράττει επιδοτήσεις από το κράτος, χωρίς να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες. Αντίθετα, κάθε τόσο ρίχνει και μια απεργία, εκβιάζοντας για διάφορα, όπως αυξήσεις στα εισιτήρια.

Αυτή η καραμέλα οπαδών του Τζήμερου περί διεφθαρμένου δημόσιου και ενάρετου ιδιωτικού τομέα με κάνει έξω φρενών. Η διεθνής πείρα, από την Ολυμπιακή μέχρι τους υδάτινους πόρους της Χιλής και τις φυλακές των ΗΠΑ, δείχνει πως ο ιδιώτης αδιαφορεί για ποιότητα, ασφάλεια και προστασία ανθρώπων και περιβάλλοντος. Στόχος του είναι μόνο το κέρδος. Και είναι διατεθειμένος να δωροδοκήσει, να απειλήσει, να εκβιάσει ή και να σκοτώσει χωρίς κανέναν ενδοιασμό, όπως έδειξαν οι δεκάδες φόνοι ακτιβιστών από το 2000 μέχρι σήμερα.
Μήπως ξεχάσαμε τη Siemens και το απίστευτο κύκλωμα δωροδοκίας που είχε στήσει στον μισό πλανήτη; Ή τη Monsanto και τις φίλες της, οι οποίες προσπαθούν να μονοπωλήσουν το εμπόριο σπόρων;

Ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης έχει αποφασίσει να διαλύσει τη δημόσια υγεία, παραδίδοντας τα νοσοκομεία στον έλεγχο ιδιωτικής εταιρείας, ενώ η Εφημερίδα των Συντακτών δημοσίευσε την Τρίτη άρθρο, όπου περιγράφεται η κτηνωδία με την οποία αντιμετωπίζουν οι φρουροί ιδιωτικής εταιρείας στη Γερμανία πρόσφυγες που ζητούν άσυλο.


Το θαυμάσιο σκίτσο του Μιχάλη Κουντούρη στη χθεσινή Εφημερίδα των Συντακτών
Οι αξιότιμοι εφοπλιστές μας ναυπηγούν τα καράβια τους στην Κίνα, αφήνοντας άνεργους τους ναυπηγούς και τους ναυτικούς μας, απολαμβάνουν την προστασία του ελληνικού κράτους και δεκάδες φοροαπαλλαγές, επέβαλαν την εθελοντική εισφορά αλληλεγγύης για πάρτη τους και απαιτούν τώρα ιδιωτικές ναυτικές σχολές. Το αστείο είναι πως στο Πέραμα οι άνεργοι τα βάζουν με το ΠΑΜΕ, επειδή οι χρυσαυγίτες τους έχουν πείσει ότι οι εφοπλιστές είναι φίλοι μας!

Την ίδια στιγμή, οι παχυλά αμοιβόμενοι του ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλάνε ό,τι βρουν μπροστά τους, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Έτσι χάρισαν -έναντι 26 ευρώ/στρέμμα- μια περιοχή φυσικού κάλλους και στρατηγικής σημασίας για την άμυνά μας, τον Ερημίτη της Κέρκυρας. Τις προάλλες έβγαλαν στο σφυρί στρατόπεδα, χωρίς να ενημερώσουν ούτε το Υπουργείο Άμυνας!
Τώρα ετοιμάζονται να δώσουν έναντι 300 εκατομμυρίων την Εγνατία Οδό, μήκους 670 χλμ και κόστους 6 δισεκατομμυρίων, η οποία αποφέρει 80 εκατομμύρια το χρόνο από μόλις 7 σταθμούς διοδίων, που θα γίνουν... 15 μετά το ξεπούλημά της!

Εξάλλου είναι γνωστό ότι οι ιδιωτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει τον καθαρισμό δημόσιων κτηρίων, δίνοντας ψίχουλα στις ταλαίπωρες γυναίκες που απασχολούν, κοστίζουν στο κράτος πολύ περισσότερο από όσο οι απολυμένες Καθαρίστριες, οι οποίες συνεισέφεραν και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά ακόμα παραδείγματα του ασύδοτου ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, ο οποίος έχει καταφέρει με τα παπαγαλάκια του να πείσει τους ανόητους ότι το κράτος είναι αντιπαραγωγικό και διεφθαρμένο και ότι δεν του αξίζει να διαχειρίζεται κανένα αγαθό. Προπαγάνδα, η οποία έγινε κατορθωτή χάρη στα ιδιωτικά κανάλια, που λυμαίνονται τις δημόσιες συχνότητες χωρίς να πληρώνουν, έβγαλαν κέρδη από τους αγώνες που είχε κλείσει η ΕΡΤ, πριν την κλείσει ο Σίμος, και είναι πλέον αποκλειστικοί διαχειριστές των ψηφιακών συχνοτήτων, με τη δική τους DIGEA. 
Θέλετε κι άλλα;

2 σχόλια:

KOYKLITIS είπε...

Όχι, δεν θέλουμε άλλα φτάνουν αυτά.
Με αυτή την εθελοντική εισφορά των εφοπλιστών τι έγινε τελικά; Ξέρουμε πόσοι και τι συνεισφέραν στα κρατικά ταμεία;

Λωτοφάγος είπε...

Μα γιατί; Αφού έχω! :))
Όχι, φίλε μου, δεν γνωρίζω. Αν μάθω ότι έδωσαν κάτι, θα σου το γράψω.