Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Τα Voucher είναι δεν είναι φυτοφάγα!

Εργαζόμενοι, απασχολούμενοι, απασχολήσιμοι, ωφελούμενοι: με αυτή τη σειρά. Ίσως και με κάποιες άλλες ωραίες λέξεις ενδιάμεσα, όπως "ευέλικτος", "διαθέσιμος" κλπ. Είναι σαν το κούρεμα των ομολόγων, που είναι πιο ωραία λέξη από τη ληστεία.
Τα τελευταία χρόνια, όσα κέρδισαν οι γονείς μας με τόσους αγώνες έχουν πάρει την κατιούσα.

Ίσως έχετε ακούσει τον όρο Voucher. Αντικατέστησε την άλλη αμαρτία των stage -μια λέξη που η Ντορούλα πρόφερε τόσο επιτηδευμένα. Δηλαδή άλλη μια κερδοφόρα επιχείρηση, με θύματα άνεργους νέους. Αυτή τη φορά, πλουτίζουν τα περίφημα ΚΕΚ, τα οποία "καταρτίζουν" ανέργους και τους δίνουν σε επιχειρήσεις, όπου εργάζονται ανασφάλιστοι με μισθό 400 ευρώ, κι αυτόν με καθυστέρηση μηνών.
Η λαμογιά είναι η εξής: για κάθε άνεργο που "καταρτίζουν", τα ΚΕΚ παίρνουν 1.080 ευρώ. Αν μετά τη μαθητεία προσληφθεί από την επιχείρηση, παίρνουν άλλα 300. Αυτό, όμως, τα κάνει να επιδίδονται φανατικά στην αλίευση "ωφελουμένων" από τα Voucher και όχι στην εύρεση εργασίας για αυτούς. Άλλο 1.080 και άλλο 300 ευρώ. Και άλλοι είναι οι ωφελούμενοι, φυσικά.

τι απατηλή εικόνα!

Κάποιοι από τους (δήθεν) ωφελούμενους προσπαθούν να οργανώσουν τους ταλαίπωρους συναδέλφους τους, δημιουργώντας τη διαδικτυακή ομάδα "V for Voucher-ades" (vforvoucherades.blogspot.gr).
Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ προσπαθεί να καταργήσει αυτή τη μπίζνα και να επαναφέρει τον έλεγχο από την Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ ταυτόχρονα έχει να αντιμετωπίσει κρούσμα διαφθοράς μέσα στον δικό της εργασιακό χώρο.
Δυστυχώς, η παρακμή των πουλημένων συνδικάτων προκάλεσε και τη ραγδαία διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων. Τώρα δεν έχουμε κανέναν να μιλήσει για εμάς. Καιρός να χτίσουμε από την αρχή.

2 σχόλια:

akrat είπε...

προγράμματα απασχολήσεων... και ουχί εργασίας ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΚΑΤΙ ΧΩΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΑ...

Λωτοφάγος είπε...

Όχι κάτι, πολλά! Και ποιος ξέρει ποιοι κρύβονται πίσω από τα ΚΕΚ, φίλε Ακράτ.