Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή

Μόλις δέκα μέρες κράτησε η χαρά στη Γουατεμάλα: Το συνταγματικό δικαστήριο ακύρωσε την καταδίκη του 86χρονου δικτάτορα Εφρέν Ρίος Μοντ σε 80 χρόνια για γενοκτονία.
Προφασίστηκε κάποια νομικίστικα θέματα, αλλά η αλήθεια είναι πως η Ένωση Βετεράνων Στρατιωτικών απείλησε να προχωρήσει σε διαδηλώσεις, με τη συμμετοχή των 50.000 μελών της διαβόητης PAC (Περιπολία Αυτοπροστασίας Πολιτών), η οποία ευθύνεται για τη δολοφονία δεκάδων χιλιάδων πολιτών!
Στο πλευρό του αιματοβαμμένου δικτάτορα τάχθηκε και η πανίσχυρη εργοδοτική ένωση, αρνούμενη ότι υπήρξε ποτέ γενοκτονία!
Έστω κι αν ο δικτάτορας της Αργεντινής Βιδέλα πρόλαβε να εκτίσει μόνο ένα χρόνο της ποινής του, τουλάχιστον "πέθανε εκεί που του άρμοζε: στη φυλακή", όπως έγραψε η εφημερίδα Pagina 12 (=Σελίδα 12). Πολύ φοβάμαι πως ο Ρίος Μοντ θα πεθάνει στο κρεβάτι του, όπως ο Πινοτσέτ της Χιλής.


Στην Κολομβία, όμως, όπου ο εμφύλιος μαίνεται εδώ και μισό αιώνα με δεκάδες χιλιάδες θύματα, η κυβέρνηση φιλελευθέρων και οι αριστεροί αντάρτες της οργάνωσης FARC έδωσαν τα χέρια και συμφώνησαν να προχωρήσουν σε αναδασμό, μέσω μιας "τράπεζας γης". Η FARC ιδρύθηκε το 1964, με σκοπό την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των φτωχών αγροτών. Στα 49 χρόνια που πέρασαν από τότε, κατηγορήθηκε επανειλημμένα για σωρεία εγκλημάτων και εμπόριο κοκαΐνης. Τα 2/3 των Κολομβιανών δεν την εμπιστεύονται, ακόμα κι αν αφοπλιστεί. Η ίδια η οργάνωση των 8.000 μαχητών απορρίπτει οποιαδήποτε δίωξη εναντίον της και επιθυμεί να σχηματίσει πολιτικό κόμμα για τις εκλογές του Ιουνίου.
 
Στην Κολομβία, το 1% των γαιοκτημόνων κατέχει το 52% της γης, ενώ καλλιεργείται μόλις το 22% των γόνιμων εδαφών και 6,5 εκατομμύρια εκτάρια έχουν εγκαταλειφθεί ή άλλαξαν χέρια, εξαιτίας των συγκρούσεων κατά την περίοδο 1985-2008. Η διαφθορά σε όλους τους τομείς είναι διάχυτη, και ο λαός απλώς υποφέρει χωρίς ορατό τέλος στα βάσανά του. 
Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά η κατάσταση θα αλλάξει.


Στο Εκουαδόρ του Ραφαέλ Κορέα, όμως, τρεις γυναίκες ανέλαβαν τις θέσεις της προέδρου και των αντιπροέδρων. Η νέα πρόεδρος της Βουλής, Γκαμπριέλα Ριβαδενέιρα, του κυβερνώντος κινήματος Alianza Pais, είναι μόλις 29 ετών και πρώτη σε ψήφους.

 getFile (30)
Όπως γράφει η Χριστίνα Πάντζου στην Εφημερίδα των Συντακτών, η «Γκάμπι» υπήρξε Βασίλισσα του Γιαμόρ στα 17 της, αλλά προτίμησε να αξιοποιήσει τον τίτλο ομορφιάς, για να αναλάβει κοινωνικό έργο στην κοινότητα των φτωχών αγροτών και των ιθαγενών όπου γεννήθηκε. Μαζί με τον μετέπειτα σύζυγο και πατέρα των δύο παιδιών της ίδρυσαν την οργάνωση Mirarte και τα βράδια γέμιζαν τους τοίχους με γκραφίτι εναντίον της αμερικανικής βάσης της Μάντα, των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου, του εξωτερικού χρέους.

Στα 21 της εξελέγη δημοτική σύμβουλος με το κίνημα ιθαγενών Pachakutik, έπειτα αντιδήμαρχος, αντινομάρχης της Ιμπαμπούρα και από το 2011 κυβερνήτης της. "Οταν τη ρωτούν γιατί μπήκε τόσο μικρή στην πολιτική, εκείνη απαντά αφοπλιστικά: «Ηθελα να είμαι συμμέτοχος στην αλλαγή των πραγμάτων». Στο ερώτημα (που σπάνια κάνουν στους άντρες πολιτικούς) αν της λείπει η οικογένειά της, απαντά επίσης αφοπλιστικά ότι της λείπουν όπως στον καθένα που δουλεύει πολύ και ευτυχώς ο σύζυγός της φροντίζει άψογα τα παιδιά. Και στο αν δεν νοσταλγεί την ανεμελιά των άλλων νέων, χαμογελά επιμένοντας πως η ανεμελιά δεν είναι συνώνυμο της αδιαφορίας και του ατομικισμού και μπορεί να συνυπάρχει με τους αγώνες."
(Να τα ακούνε κάποιοι ημεδαποί φραπεδόβιοι)

2 σχόλια:

Μαζεστίξ είπε...

Χαρμόσυνη είδηση η τελευταία.
Ωραία πράγματα συμβαίνουν στο Εκουαδόρ.
Ενός καλού, μύρια έπονται.

Λωτοφάγος είπε...

Η παράφραση του γνωστού ρητού, Μαζεστίξ, δίνει ευπρόσδεκτη αισιοδοξία. Να είσαι καλά.