Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Η μέρα που χάσαμε έναν Άνθρωπο.


Σαν σήμερα, πριν από 50 χρόνια, άφησε την τελευταία του πνοή ο Γρηγόρης Λαμπράκης στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, όπου είχε μεταφερθεί μετά τη δολοφονική επίθεση των Γκοτζαμάνη και Εμμανουηλίδη. 

Θα περνούσαν άλλα 3 χρόνια προτού γίνει η περίφημη δίκη, με πρωταγωνιστές τον έντιμο δικαστή Παύλο Δελαπόρτα και τον ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη -τον μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας- οι οποίοι αρνήθηκαν να πιστέψουν την εκδοχή του τροχαίοι δυστυχήματος, όπως ήθελε η Αστυνομία. Ωστόσο, ούτε αυτοί κατάφεραν να καταδικάσουν τους πραγματικούς ηθικούς αυτουργούς, που έμειναν στο απυρόβλητο.

Η δολοφονία του Λαμπράκη προκάλεσε την πτώση του καραμανλικού καθεστώτος λίγες εβδομάδες αργότερα. Το φασιστικό παρακράτος, όμως, συνέχισε να ζει και να βασιλεύει μέχρι και το τέλος της Χούντας, το 1974. Σήμερα είναι πλέον μεταλλαγμένο.


Ο Λαμπράκης δεν ήταν τυχαίος: παλιός αθλητής, σπουδαίος γιατρός, ειρηνιστής και βαθιά δημοκράτης, είχε εκλεγεί βουλευτής της ΕΔΑ, ως συνεργαζόμενος. Σε μια εποχή κρατικής καταστολής, φόβου και αμάθειας, ξεχώριζε για τον ανθρωπισμό, το πάθος και την ευρυμάθειά του. Ποιος ξέρει πώς θα ήταν σήμερα η Ελλάδα αν ο Λαμπράκης δεν είχε δολοφονηθεί;

Κάποτε μια συνάδελφος μού είπε πως του χρωστούσε τη ζωή της, επειδή η μητέρα της είχε έναν πολύ δύσκολο τοκετό. Για εκείνη τη γέννα, όπως και για πολλές άλλες, ο Λαμπράκης δεν είχε πάρει χρήματα.
Ήταν μια δύσκολη και μίζερη εποχή για τον ελληνικό λαό. Όπως κι η σημερινή. Μόνο που δεν έχουμε Λαμπράκη.

1 σχόλιο:

Mia Petra είπε...

Καταπληκτικό αφιέρωμα και αυτή η πρώτη φωτογραφία πολύ συγκινητική.. Κάτι άνθρωποι που πέρασαν από "τα μέρη μας" κι εμείς τους το ξεπληρώσαμε με ξε-πουλημένες επιλογές.. Πόσο άδικο. Καλό σου βράδυ φίλε μου. Να πεις στα κορίτσια σου να σου δείξουν πως να κάνεις "γίνε μέλος στον ιστότοπο", για να μην χάνουμε καμία -από τις υπέροχες- αναρτήσεις σου.