Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

"Άδικος κόσμος"


Η "Ακαδημία Πλάτωνος" έσκασε σαν βόμβα, θέτοντάς μας το ερώτημα: "κι αν είσαι άλλος από αυτό που νομίζεις;" και κυρίως, "αν είσαι ο χειρότερός σου εφιάλτης;"

Στη δεύτερή του ταινία, ο Φίλιππος Τσίτος αποδεικνύει πως δεν ήταν ένας διάττων αστέρας, αλλά ήρθε για να μείνει. Έστω κι αν τα χρήματα που καταφέρνει να συγκεντρώσει για τις ταινίες του είναι διαρκώς λιγότερα.

Τον Αντώνη Καφετζόπουλο δεν τον συμπαθώ. Διαθέτει εκείνες τις περίεργες αντιφάσεις του Κωνσταντινουπολίτη, που πολλές φορές τον κάνουν αφόρητο. (Το λέω μετά λόγου γνώσεως, διότι είχα παππού Κωνσταντινουπολίτη, τον οποίο αγαπούσα πολύ)

Στο ρόλο του μπάτσου με την εξεγερμένη συνείδηση, είναι απλώς ανυπέρβλητος! Η σκηνή στο καφενείο, όπου εκμυστηρεύεται στη Θεοδώρα Τζήμου το φόνο που διέπραξε, πρέπει να μπει σε ανθολογία. Η Τζήμου ερμηνεύει εξαιρετικά την ατίθασση Δώρα, ενώ ο Στέργιογλου είναι πάντα το σιγουράκι για όποιον ρόλο!

Η μουσική σε ταξιδεύει. Οι χαρακτήρες είναι βαθιά ανθρώπινοι, χωρίς ωραιοποιήσεις. Βγάζουν συναίσθημα, αλλά και γέλιο. Αβίαστα...

Η ιστορία που έγραψε η Δώρα Μασκλαβάνου θα μπορούσε να συμβεί σε οποιαδήποτε άχρωμη συνοικία του δυτικού κόσμου, οπουδήποτε ζουν άνθρωποι που δεν χωράνε στα ρούχα τους.

Εκείνο που εύχομαι μονάχα είναι να βρει ο Τσίτος καλύτερο ηχολήπτη την επόμενη φορά! Δεν καταλαβαίνω γιατί ο ήχος εξακολουθεί να είναι κακός σε πολλές ελληνικές ταινίες, όπως και σε εκπομπές της ΕΡΤ. Με τη σημερινή τεχνολογία δεν δικαιολογείται τέτοια ασχετοσύνη.

Υ.Γ. Αύριο θα κυκλοφορήσει επιτέλους η Ελευθεροτυπία των εργαζομένων της. Ίσως ανοίξει μια νέα σελίδα στην έντυπη δημοσιογραφία.

6 σχόλια:

Μαζεστίξ είπε...

Ποιος είναι ο τίτλος της νέας ταινίας;
Ή ξέχασες να τον γράψεις ή δεν κατάλαβα ποιος ήταν.

Η "Ακαδημία Πλάτωνος" ήταν πράγματι σπουδαία ταινία, γαργαλιστική για ολους εμάς τους εξυπνάκηδες που επαιρόμαστε για το ποιόν μας...

Λωτοφάγος είπε...

Ουπς! Πάει, με έφαγε το Μνημόνιο, φίλε Μαζεστίξ!
"Άδικος κόσμος", φυσικά. Απλώς είχα ξεχάσει να βάλω τίτλο.
Ευχαριστώ για την παρατήρηση.

Ναπoλέων είπε...

Την ημέρα των αγίων Βαλεντίνου και Βαλεντίνης βρήκες να μάς τα πεις αυτά;;;

Πιπέρι στο στόμα!

Μαζεστίξ είπε...

Ευχαριστώ Λωτοφάγε.

Μην ανησυχείς!
Κι εγώ αρχίσει να ξεχνάω τελευταία.
Οι μπάτσοι φαίνεται πως μας ψεκάζουν με Αλτσχάιμερ τελευταία...

Λωτοφάγος είπε...

@ Ίσα ίσα, Ναπολέων. Μια ερωτική ιστορία είναι κι αυτή.
Απλώς, δεν είναι ροζ.

Λωτοφάγος είπε...

@ Ήταν εκείνα τα αεροπλάνα τότε που ψέκαζαν, Μαζεστίξ.