Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Το σκληρό 2011


(http://www.google.gr/imgres?imgurl=http://cosmicnet.gr/wp-content/uploads/2011/02/2012_2.jpg&imgrefurl=http://www.cosmicnet.gr/%3Ftag%3D2012&usg=__rNOuT-UqoS1bzNH3T7sjrIVFuj0=&h=512&w=640&sz=156&hl=el&start=1&sig2=dKzrnchuFAOB-AYKY2hN_Q&zoom=1&tbnid=bgIKkblLCyTX_M:&tbnh=110&tbnw=137&ei=sFn-Ttn4CYS38gORr6T6Bw&prev=/search%3Fq%3D2012%26hl%3Del%26sa%3DX%26gbv%3D2%26tbm%3Disch%26prmd%3Divns&itbs=1)
Η χρονιά που τελειώνει σήμερα μάς στέρησε εξαιρετικούς ανθρώπους:
Ο μουσικός χώρος έχασε τον στιχουργό Μανώλη Ρασούλη, τον αγαπημένο Νίκο Παπάζογλου και τον συνθέτη Αργύρη Κουνάδη. Πέθανε επίσης η Σεζάρια Έβορα, η "ξυπόλητη Ντίβα" του Πράσινου Ακρωτηρίου, και η μόλις 27 ετών Amy Winehouse.
Ο κινηματογράφος απώλεσε τον καλό μας άνθρωπο Θανάση Βέγγο, τους σκηνοθέτες Παύλο Τάσιο (λίγες μόλις μέρες μετά το θάνατο του Νίκου Κοεμτζή, "ήρωα" της ταινίας του "Η Παραγγελιά"), Ντίνο Κατσουρίδη και Λουκία Ρικάκη.
Πέθανε ο Κώστας Μπαλάφας, που μας άφησε εξαιρετικές φωτογραφίες της Αντίστασης, του Εμφυλίου και της μεταπολεμικής Ελλάδας.
Απεβίωσε σε ηλικία 94 χρονών η Μπέτυ Αμπατιέλου, σύζυγος του στελέχους του ΚΚΕ Αντώνη Αμπατιέλου, η οποία λέγεται ότι το 1963, στο Λονδίνο, χαστούκισε τη Φρειδερίκη, διαμαρτυρόμενη για τη φυλάκιση του συζύγου της! Αν και Ουαλή, αγάπησε βαθιά την Ελλάδα, ανέπτυξε αντιστασιακή δράση κατά τη δικτατορία και παρέμεινε εδώ μέχρι το θάνατό της.
Η ελληνική λογοτεχνία έχασε τον ποιητή Αργύρη Χιόνη και τον πεζογράφο Νίκο Θέμελη.
Πέθαναν επίσης δύο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες: ο Βάτσλαβ Χάβελ, ποιητής και πρώτος πρόεδρος της Τσεχίας μετά την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος, και ο Κρίστοφερ Χίτσενς, δημοσιογράφος, συγγραφέας και φανατικός άθεος. Τον Χάβελ έκλαψαν εκατομμύρια συμπατριώτες του, μα η Αριστερά τον μέμφεται για την υποταγή του στο νεοφιλελευθερισμό, ενώ ο Χίτσενς ήταν μεν ιδιοφυής και φιλέλληνας, αλλά υποστήριξε την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ.
Άκουσα σήμερα ότι ο Felipe Fernandez-Armesto, καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Notre Dame, δήλωσε πως το 2011 δεν συνέβη τίποτε, σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές που οι εξελίξεις έτρεχαν με ιλιγγιώδη ρυθμό! Φαίνεται ότι ο κύριος καθηγητής ήταν χωμένος στα αρχεία του και δεν έμαθε ούτε για την Αραβική Άνοιξη ούτε για την κρίση του καπιταλισμού που εξαπλώνεται σαν επιδημία, δικαιώνοντας όσους ισχυρίζονταν ότι η Ελλάδα ήταν απλώς ο αδύναμος κρίκος. Πιστεύω πως το 2011 θα είναι η χαρά των ιστορικών του μέλλοντος!
Ακόμα, φέτος, συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από:
  • Την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους (11.9.2001) και την αντιτρομοκρατική υστερία που ακολούθησε, η οποία μας αφαιρεί μεθοδικά ελευθερίες που θεωρούσαμε δεδομένες. Την ίδια χρονιά, οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Αφγανιστάν, καταστρέφοντάς το.
  • Τη δολοφονία του 23χρονου τότε Κάρλο Τζιουλιάνι στη Γένοβα, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων εναντίον της παγκοσμιοποίησης (21.7.2001).
  • Την καθιέρωση του ευρώ. Κάποιοι θεωρούν ότι ήταν και η τελευταία του χρονιά, ενώ κάποιοι άλλοι προβλέπουν την εκπαραθύρωση από αυτό, χωρών όπως η Ελλάδα.
  • Τον θάνατο του Κυριάκου Σιμόπουλου και 90 χρόνια από τη γέννησή του. Ο πολύγλωσσος και παθιασμένος αυτός ιστορικός μελέτησε αρχεία και ταξιδιωτικά χρονικά, για να εκδώσει μνημειώδη έργα, που αποτελούν σημεία αναφοράς για τους ερευνητές. Ενδεικτικά θυμίζω το πολύτομο "Ξένοι ταξιδιώτες στην Ελλάδα", καθώς και το ανατρεπτικό "Ο μύθος των μεγάλων της Ιστορίας".
  • Τη χρεοκοπία της Αργεντινής. Στις 19.12.2001, οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες χτυπώντας κατσαρόλες, λίγο μετά παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών και τελικά ο πρόεδρος έφυγε με ελικόπτερο! Σήμερα, υπό την ηγεσία της Κριστίνα Φερνάντες, η Αργεντινή βρίσκεται στο δρόμο της ανάπτυξης, παρόλο που δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα. Μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη του αργεντινού δημοσιογράφου Πέδρο Μπριγκέρ μπορείτε να ακούσετε στο http://stokokkino.gr/ekpompes/alegkro-ma-me-tropo/2011-12-20.mp3/view
  • Τέλος, 10 κεράκια έσβησαν το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και η Wikipedia.
15 χρόνια πριν, η Ελλάδα αντιμετώπιζε την κρίση των Ιμίων και άκουγε έκπληκτη τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να ευχαριστεί τους Αμερικανούς. Ήταν μάλλον ο προάγγελος των ταπεινώσεων που μας περίμεναν μετά το 2009.
20 χρόνια συμπληρώθηκαν από:
  • Τη δολοφονία στην Πάτρα του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα. Ήταν η εποχή των μαθητικών κινητοποιήσεων εναντίον της μητσοτακικής εκπαιδευτικής πολιτικής.
  • Τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, ο οποίος είχε ως αφορμή την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ. Προς μεγάλη έκπληξη όλων, τα αμερικανικά στρατεύματα δεν μπήκαν στη Βαγδάτη και αποχώρησαν, αφήνοντας τον Σαντάμ στη θέση του. 
  • Το θάνατο του 38χρονου συνθέτη Δημήτρη Λάγιου. Η ελληνική μουσική έχασε έτσι έναν ταλαντούχο και σεμνό δημιουργό. Δείτε ένα όμορφο βίντεο για το τραγούδι του "Μωβ": http://www.youtube.com/watch?v=yQC97pkvg3Q
  • Τη δημιουργία του Μεγάρου Μουσικής, το οποίο χτίστηκε από τους φόρους μας, αλλά δόθηκε για εκμετάλλευση στον Χρήστο Λαμπράκη. Δεν είναι τυχαίο που ο ΔΟΛ (Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη) έχει αρχίσει πλεόν να καταρρέει προτού καν περάσει ένας χρόνος από το θάνατο του ιδρυτή του! 
  • Την οριστική διάλυση της ΕΣΣΔ, την αρχή του τεμαχισμού της Γιουγκοσλαβίας και την ανεξαρτησία της FYROM, με την οποία ακόμα βρισκόμαστε στα μαχαίρια! 
Πέρασαν 25 χρόνια από τη δολοφονία του Ούλοφ Πάλμε, η οποία θάμπωσε τον αστραφτερό καθρέφτη της "παραδεισένιας" κοινωνίας της Σουηδίας.
Στα 25 χρόνια από το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσέρνομπιλ, ο εφιάλτης επανελήφθη στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, ύστερα από τσουνάμι!
30 χρόνια συμπληρώθηκαν από:
  • Την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ (18.10.1981), το οποίο ξεκίνησε την κοινωνική διάβρωση που μας οδήγησε ώς εδώ.
  • Την είσοδό μας στην τότε ΕΟΚ. Τότε που το Ποντίκι κυκλοφορούσε με τίτλο "Γίναμε Ευρω-πέη"! Σήμερα είμαστε ο πυγμαχικός σάκος των "εταίρων" μας, οι οποίοι φρόντισαν να μας κατηγορήσουν για όλες τις πληγές του Φαραώ, προτού οι οίκοι ανοχής υποβαθμίσουν κι αυτούς.
  • Το θάνατο του ιρλανδού αγωνιστή και απεργού πείνας Μπόμπι Σαντς στις φυλακές της Θάτσερ. Η Βόρεια Ιρλανδία εξακολουθεί να αποτελεί μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου.
  • Την Πρωτομαγιά του 1976, και υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, σκοτώθηκε στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης ο αντιστασιακός και βουλευτής Αλέκος Παναγούλης, ο οποίος το 1968 είχε επιχειρήσει να σκοτώσει τον δικτάτορα Παπαδόπουλο. Συνελήφθη, βασανίστηκε ανελέητα και καταδικάστηκε σε θάνατο -ποινή που δεν εκτελέστηκε, εξαιτίας της διεθνούς κατακραυγής. Μετά τη Μεταπολίτευση, αρνήθηκε να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, διότι θεωρούσε τον Ανδρέα φασίστα. Είχε συγκεντρώσει στοιχεία για πολιτικούς που συνεργάστηκαν με τη Χούντα, αλλά δεν πρόλαβε να τα δημοσιεύσει!
40 χρόνια πριν, ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ γυρίζει μια βίαιη, αλλά προφητική ταινία για τον εκφασισμό της κοινωνίας, ονόματι "Το κουρδιστό πορτοκάλι", ενώ στις φυλακές Attica της Νέας Υόρκης οι κρατούμενοι εξεγείρονται ζητώντας να σταματήσουν τα βασανιστήρια, με σύνθημα, "Αν δε μπορουμε να ζησουμε σαν ανθρωπινα πλασματα, τουλαχιστον να πεθανουμε σαν ανθρωποι''! Τελικός απολογισμός, 43 νεκροί.
50 χρόνια πριν, ο σοβιετικός Γιούρι Γκαγκάριν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που ταξιδεύει στο Διάστημα. Η επιτυχία αυτή, θα οξύνει τον ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ. Την ίδια χρονιά πεθαίνει ο συγγραφέας Έρνεστ Χέμινγουέι, ο οποίος, ως πολεμικός ανταποκριτής, είχε ακολουθήσει τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας στο ταξίδι τους προς την Ελλάδα το 1922.
  • Την ίδια χρονιά ιδρύθηκε το κέντρο ερευνών "Δημόκριτος", το οποίο σήμερα κινδυνεύει να κλείσει λόγω έλλειψης κονδυλίων! Βλέπετε, έχουμε να πληρώνουμε 48 υπουργούς!
70 χρόνια πριν, δημιουργήθηκε το ΕΑΜ, όπου συσπειρώθηκαν αριστεροί και δημοκράτες όλων των αποχρώσεων, προκειμένου να πολεμήσουν τους Γερμανούς κατακτητές. Τότε είχαν ένα σοβαρό λόγο για τη συνεργασία. Τώρα μάλλον δεν βλέπουν το λόγο...
75 χρόνια συμπληρώθηκαν από την εξέγερση του 1936 στην Ελλάδα που κατέληξε στη δικτατορία του Μεταξά και από την Ισπανική Επανάσταση που κατέληξε στη δικτατορία του Φράνκο: βίοι παράλληλοι!
90 χρόνια πριν, ιδρύεται το Κομουνιστικό Κόμμα Κίνας, το οποίο ηγήθηκε της Κινεζικής Επανάστασης. Σήμερα είναι ολίγον μεταλλαγμένο.
100 χρόνια συμπληρώθηκαν από:
  • Το θάνατο του "κοσμοκαλόγερου" Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που έσκυψε με αγάπη πάνω από τα βάσανα των απλών ανθρώπων της Σκιάθου και τα αποτύπωσε στο χαρτί. 
  • Τη γέννηση των μεγάλων μας ποιητών Νίκου Γκάτσου και Οδυσσέα Ελύτη.
  • Τη γέννηση του ιστορικού Νίκου Σβορώνου, του σπουδαίου ιταλού συνθέτη Νίνο Ρότα, αλλά και του Ρόναλντ Ρίγκαν, του ηθοποιού που έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ και πρωτεργάτης του Νεοφιλελευθερισμού.
140 χρόνια συμπληρώθηκαν από την παρισινή Κομούνα και
200 χρόνια από το κίνημα των Λουδιτών στη Βρετανία, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την απώλεια θέσεων εργασίας εξαιτίας των μηχανών. Θερμός υποστηρικτής τους στη Βουλή των Λόρδων υπήρξε ο "δικός μας" Λόρδος Βύρων.
Σας εύχομαι το 2012 να είναι πιο ευτυχισμένο από το 2011.

6 σχόλια:

ELvA είπε...

XΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και Αγωνιστικα, φιλε Λωτοφαγε, με Υγεια και δυναμη και ας ελπισουμε οτι το 2012 δε θα το γιορτασουμε παρεα με...Μαυρα μετωπα!

Μαζεστίξ είπε...

Καλή χρονιά!
Και ας βρούμε μες στο 2012 κάποιο... σοβαρό λόγο για δράση!

Όσα έφερε ένας χρόνος πάντως, δε τα έφεραν δέκα χρόνια τώρα!

Λωτοφάγος είπε...

@ Καλή Χρονιά, Έλβα. Τα μαύρα μέτωπα δεν θα τα αποφύγουμε, φοβάμαι, και θα πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή και θάρρος.
Υπομονή, διότι οι υστερικές αντιδράσεις ωφελούν τους εχθρούς μας, και θάρρος διότι έχουμε πόλεμο (εδώ θα συμφωνήσω με την Αλέκα)! :))

Λωτοφάγος είπε...

@ Μαζεστίξ, καλά θα κάνουμε να αφουγκραστούμε την εποχή: οι πολίτες της Αργεντινής πρώτα τα έσπασαν και μετά ανακάλυψαν την αλληλεγγύη.
Εμείς πάμε ανάποδα.
Δεν είναι κακό. Είναι απλώς μια διαφορετική αντίδραση, που είναι πολύ ενδιαφέρουσα (ως ιστορικός μιλάω) και με άγνωστη κατάληξη.
Το 2012 προβλέπεται... απρόβλεπτο!

o ...μάλλoν άνθρωπoς είπε...

Χρόνια πολλά σου Λωτοφάγε,
και μπράβο για το ωραίο ...αναδρομιστορικό.

Σε αντίθεση με το 2011, το 2012 θα είναι ωραίο μέχρι τον ...αρμαγεδδώνα στις 21-12-12.
Αστειεύομαι διττώς βέβαια... Ούτε ωραίο θά 'ναι (εκτός κι αν εμείς το κάνουμε ωραίο... ειδικά στην Ελλάδα...) ούτε η καταστροφή θα έρθει τότε και ξαφνικά:
Έχει αρχίσει από πολλά χρόνια πριν και συντελείται αργά και -δυστυχώς- σταθερά μέχρι στιγμής...

Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα το βιβλίο του Σιμόπουλου "Ο μύθος των μεγάλων της Ιστορίας".
Δώσε περισσότερα στοιχεία σε παρακαλώ.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Λωτοφάγος είπε...

Ευχαριστώ πολύ, Μάλλον Άνθρωπε και ανταποδίδω.
Εδώ που μας έφτασαν, ο Αρμαγεδδών θα μας φανεί χάδι! Οι Μάγιας ήταν μάλλον ανενημέρωτοι. :))
Είχα αγοράσει τον Μύθο των μεγάλων το 1995, σε ιδιωτική έκδοση, αλλά έμαθα ότι οι εκδόσεις Πιρόγα το επανέκδωσαν, μαζί με όλα τα άλλα. Τα 30 ευρώ μού φαίνονται ελάχιστα για τέτοια δουλειά. Ο Σιμόπουλος, με βάση μια τεράστια βιβλιογραφία, αποδομεί τους επονομαζόμενους "Μεγάλους":
http://www.piroga.gr/index.php?option=com_virtuemart&Itemid=59.