Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Σε ποιον θεό πιστεύουμε;


Η νέα  έρευνα της Κάπα Research για το σημερινό Βήμα της Κυριακής, σχετικά με τη θρησκευτικότητα των Ελλήνων, δείχνει ότι η οικονομική κρίση -που είναι και πολιτική και κοινωνική- γκρέμισε ό,τι είχε χτίσει ο Χριστόδουλος με τόσα ανέκδοτα και χρυσοκέντητα άμφια:

Στο ερώτημα «Πιστεύετε στην ανάσταση των νεκρών;» το 48,1%  δηλώνει "όχι" και "μάλλον όχι", ενώ "ΔΓ/ΔΑ" ένα 10,1%. Πριν από 3 χρόνια, το 51,3% δήλωνε "ναι", ενώ σήμερα οι... αισιόδοξοι έχουν μειωθεί κατά 10 μονάδες. Υποθέτω ότι στους νεκρούς συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, οπότε η απαισιοδοξία είναι άκρως φυσιολογική! 

Το 36% δήλωσε ότι το Πάσχα είναι «μια περίοδος θρησκευτικής κατάνυξης» , ενώ μόνο το 13,6%  θα παρακολουθήσει όλη τη  λειτουργία της Ανάστασης. Εν ολίγοις, το Πάσχα παραμένει η γιορτή της Άνοιξης, η ευκαιρία να επιστρέψουμε στον γενέθλιο τόπο, να χαλαρώσουμε και να χλαπακιάσουμε στον καθαρό αέρα  - που δεν συνοδεύεται απαραιτήτως από καθαρή καρδιά...

Παραδόξως, το 56,3% πιστεύει στο θεό και το 20% «μάλλον» πιστεύει (κρατούν τις επιφυλάξεις τους). Κατηγορηματικά «όχι» απαντά το 13% και «μάλλον όχι» το 7,7% -αυτοί είναι από εκείνους που την θα κάνουν γυριστή αν προκύψει Δευτέρα Παρουσία. 

Όσον αφορά τα έθιμα των ημερών, το 81,9% θα βάψει κόκκινα αβγά (η μόδα των πολύχρωμων έχει περάσει;), το 73,3% θα ψήσει αρνί (ε, καλά!) και το 60% θα μαγειρέψει μαγειρίτσα. Την Κυριακή του Πάσχα το 37,6% θα ακούσει δημοτική μουσική και το 8% ρεμπέτικα. Υποθέτω ότι οι άλλοι μισοί θα ακούσουν σκυλάδικα!  

Οπωσδήποτε, ύστερα από 30 χρόνια ΠΑΣΟΚ, ο πιο δημοφιλής θεός παραμένει το χρήμα, αλλά αυτό δεν το ρωτάνε ποτέ στις δημοσκοπήσεις ...

2 σχόλια:

ELvA είπε...

Kαλημερα & χρονια πολλα,φιλε Λωτοφαγε!

Το οτι σχεδον ολοι ακολουθουν τη.. πεπατημενη, σε καθε γιορτη, χωρις να αναρρωτιουνται αν υπαρχει λογος, δεν το βλεπω ως ...αισιοδοξο μηνυμα για το μελλον! :)

Λωτοφάγος είπε...

Να είσαι καλά, Έλβα. Πολλές ευχές και από εμένα.
Καθόλου αισιόδοξο, αλλά κρατώ τις επιφυλάξεις μου. Το μέλλον των Ελλήνων δείχνει πολύ ενδιαφέρον.