Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Το χρώμα του χρήματος είναι φραουλί


[Ο Ιάκωβος Χατζησταύρου (πηγή http://anergoidimosiografoi.blogspot.com/2011/04/blog-post_3604.html)]

Το 2007 μιλούσαμε για το "παρακράτος των Ζωνιανών".

Ένα χρόνο αργότερα ανακαλύπταμε το "παρακράτος της Μανωλάδας". Αφορμή, η απεργία που έκαναν οι εργάτες γης, ζητώντας αύξηση του μεροκάματου των... 10 ευρώ. Η απεργία αντιμετωπίστηκε με απάνθρωπη βία, την οποία παρακολουθούσαν απαθείς οι αστυνομικοί -όταν δεν "βοηθούσαν" και αυτοί!

Έτσι, μάθαμε ότι 2.500 άνθρωποι καλλιεργούσαν φράουλες κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, και κοιμούνταν σε ελεεινά παραπήγματα. Η κάλυψη εκ μέρους των αρχών ήταν τέτοια, ώστε οι αγρότες χτύπησαν ανενόχλητοι δημοσιογράφους και τον τοπικό βουλευτή του ΚΚΕ, που είχαν πάει να δουν την κατάσταση.

Το 2009, δύο νεαροί αγρότες έσυραν στους δρόμους της πόλης με το μηχανάκι τους δύο δύστυχους εργάτες, επειδή, λέει, τους θεώρησαν ζωοκλέφτες! Η αστυνομία εδέησε να επέμβει, αλλά συνέλαβε... και τους τέσσερις!

Την περασμένη Πέμπτη συνελήφθησαν ένας Έλληνας (πάντα υπάρχει ένας μύθος!) και δύο Ρουμάνοι δουλέμποροι, οι οποίοι εκμεταλλεύονταν ρουμάνους εργάτες γης -μεταξύ των οποίων και έναν ανήλικο.

Σήμερα χτυπήθηκαν άγρια από νονούς της φράουλας ο φωτογράφος Ιάκωβος Χατζησταύρου και ο δημοσιογράφος Γιώργος Πουλιόπουλος, οι οποίοι έκαναν ρεπορτάζ για λογαριασμό του "Βήματος". Η κάμερα του φωτογράφου κατασχέθηκε από τον ιδιοκτήτη της φυτείας, στην οποία εργάζονταν 400 Βούλγαροι, και αργότερα επιστράφηκε αλλά χωρίς την κάρτα μνήμης. Οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, βλέπετε, δεν γίνονται μόνο σε εμπόλεμες ζώνες...

Λυπάμαι, σύντεκνοι, αλλά τα Ζωνιανά μπροστά στη Μανωλάδα είναι απλώς γραφικά!

3 σχόλια:

ELvA είπε...

Εχουν εντελως εκτραχυνθει τα πραγματα φιλε Λωτοφαγε! Το διαβασα κι εγω και δεν το πιστευα για τη περιοχή της Μανωλάδας, με μεγαλα συμφεροντα αφου εκει παράγεται το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής της φράουλας (περίπου 90%). Επισης διαβασα οτι υπηρχαν συνεχείς ξυλοδαρμοι, έντονη άσκηση ψυχολογικής βίας και χρήση.. κυνηγετικού όπλου με πυροβολισμους στον αέρα κατά διαστήματα για εκφοβισμό, ωστε να υποχρεωνουν τους ατυχους εργατες να εργάζονται συνεχως!

Και ολα αυτα με την ανοχη της αστυνομιας! Μαλλον τα Ζωνιανα φανταζουν σαν ..παιδικος σταθμος μπροστα στη βια και την εκμεταλλευση που διαβαζουμε στη Μανωλαδα!

Ν.Α. Λάμπης είπε...

Εξαιρετικό, Λωτοφάγε!
Όπως και το -χρονικά- επόμενό σου!

Θα τά αναδημοσιεύσω στον "Παρατηρητή".
(Αν διαφωνείς, πέστο με αντισχόλιο εδώ...)

Καλή μας ανάσταση.

Λωτοφάγος είπε...

Καλή Ανάσταση και στους δύο σας, φίλοι μου. Να είστε πάντα καλά!