Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Ήταν βράδυ τ' Απρίλη...

"Ο νόμος είναι ένα δίχτυ που παγιδεύει τα λεπτά και αδύναμα έντομα, ενώ τα χοντρά και δυνατά το τρυπάνε και ξεφεύγουν" είχε πει ο Σόλων 2.600 χρόνια πριν, για να δικαιώσει όσους πιστεύουν πως "οι αρχαίοι Έλληνες τα έχουν πει όλα"!

Επτά χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από τις 13 Απριλίου 2003, όταν μια φορτωμένη νταλίκα θέρισε 21 ψυχούλες στα στοιχειωμένα Τέμπη! Βυθίστηκε στο πένθος το Μακροχώρι Ημαθίας. Ένα πένθος που μάλλον δεν θα τελειώσει ποτέ, αφού ο οδηγός της νταλίκας κυκλοφορεί και πάλι ελεύθερος (και ωραίος, φαντάζομαι, αφού δεν ακούστηκε τίποτε για απόπειρα αυτοκτονίας ή εγκλεισμό του στο Δαφνί), ενώ ο οδηγός του λεωφορείου δικάζεται στις 11 Μαΐου επειδή κάποιος ευαίσθητος εισαγγελέας δεν έχει πειστεί για την αθωότητά του.

Και πώς να πειστεί, άλλωστε, αφού η πρώτη πραγματογνωμοσύνη για την κατάσταση του οχήματος μιλάει για αλλαγμένους αριθμούς πλαισίου και κινητήρα (είχε κατασκευαστεί το 1979, άρα τον Ιανουάριο του 2003 έπρεπε να είχε αποσυρθεί),  "κλέφτη" στον ταχογράφο και σάπιες κολόνες μεταξύ των παραθύρων -που υποχώρησαν και επέτρεψαν στις μελαμίνες να αποκεφαλίσουν τα παιδάκια. Ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ημαθίας Αναστάσιος Συμεωνίδης δηλώνει στη "Μακεδονία" της περασμένης Κυριακής ότι το λεωφορείο δεν ήταν σάπιο και μπορεί να το ελέγξει κάποιος ανά πάσα στιγμή. Οι έρευνες έδειξαν ακόμα πως ο οδηγός έκανε βουτιά προς τα δεξιά. βλέποντας τη νταλίκα, και άφησε ακυβέρνητο το όχημα στα τελευταία κρίσιμα μέτρα!

Εννοείται, βεβαίως, ότι, σε μια χώρα όπου φυλακίζονται οι Μάριοι και κάνουν αγέρωχες δηλώσεις οι Εφραίμ, έπεσαν στα μαλακά και οι υπεύθυνοι της εταιρείας που ευθύνεται για την υπερφόρτωση της νταλίκας με μελαμίνες, οι οποίες δεν ήταν καν δεμένες σωστά!

Στην ταινία "Μην φεύγεις" (την οποία ελάχιστοι είδαμε στις αίθουσες όταν προβλήθηκε), ο Λάκης Λαζόπουλος εμφανίζεται σε μια χαρακτηριστική σκηνή ως ένας "φευγάτος" πατέρας που κάθε Κυριακή πάει στο σταθμό του ΚΤΕΛ, περιμένοντας την κόρη του που δεν έρχεται. Ο πατέρας αυτός υπάρχει πράγματι στο Μακροχώρι και είναι το εικοστό δεύτερο θύμα μιας τραγωδίας που ίσως ποτέ δεν θα βρει την κάθαρση. Ο Κώστας Σημίτης είχε αναφωνήσει σε μια στιγμή ειλικρίνειας "αυτή είναι η Ελλάδα". Μόνο που, επειδή το θάρρος είναι είδος υπό εξαφάνιση στο σινάφι του, δεν συμπλήρωσε: "που εμείς φτιάξαμε"!

Υ.Γ. Τι απέγινε με εκείνον τον ιταλό μηχανικό που βρήκε το θάνατο στην κατολίσθηση των Τεμπών; Τον ξεχάσαμε κιόλας; Εκτός από το σκάνδαλο της ατιμωρησίας των υπευθύνων και της είσπραξης διοδίων σε ένα έργο που αφενός δεν τελείωσε και αφετέρου θα μπορούσε να είχε σκοτώσει πολύ περισσότερους, υπάρχει και το δράμα μιας οικογένειας. Από την άλλη, διαβάζω ότι το Επιμελητήριο Πιερίας θα διεκδικήσει αποζημιώσεις για επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά από το κλείσιμο των Τεμπών. Ίσως έτσι τιμωρηθούν επιτέλους κάποιοι.

15 σχόλια:

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ είπε...

Δυστυχώς, έχουμε φτάσει στο σημείο όπου για να αποδοθεί δικαιοσύνη πρέπει να υπάρχει εμπορικό όφελος.

Εδώ μιλάμε για ζωές παιδιών και η μόνη λύση είναι το επιμελητήριο Πιερίας...

Ρε πούστη, τρελαίνομαι!

πρκλς είπε...

Ξεχνάμε, ξεχνάμε, ξεχνάμε πολύ,
κι όταν όλοι ξέρουν ότι ξεχνάμε πολύ,
επόμενο είναι να το θυμούνται και να μας φέρονται αναλόγως...
:-(

Aldebaran είπε...

Όντως ξεχνάμε, πρκλς... Κι ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι λωτοφάγοι, που δεν τρώνε λωτούς, για να μας τα θυμίζουν...

Βάσσια είπε...

Κι εσύ κι ο Ζείδωρον μας θυμήσατε το τραγικό θανατηφόρο ατύχημα.....

Που ξέρεις, μπορεί κάποτε να μην χρειάζονται υπενθυμήσεις για καινούργια θύματα.

Καλησπέρα

celin είπε...

Αν ο πολυς ο κοσμος γνωριζε πως λειτουργει η Δικαιοσυνη η εστω αν κατσει να αναλογιστει γιατι δεν υπαρχει ενας πολιτικος στη φυλακη...

Εχει δικαστει κ καταδικαστει ποτε στην Ελλαδα απο τη περιοδο Σημιτη κ μετα εστω ενας που να χει διαπραξει white collar crime?

ενας ρε προσκυνημενοι εστω!

εγκληματα του λευκου κολλαρου ονομαζονται τα εγκληματα που διαπραττονται απο ευπορους ανθρωπους που βρισκονται ψηλα στη κοινωνικη ιεραρχια

εφραιμ εξω
υπευθυνοι της εταιρειας οπως λες φιλε,εξω
Ψωμιαδης της ασπις προνοια,εξω
Ψωμιαδης με το πουρο που εχει καταδικαστει νομιζω κ απο Εφετειο,εξω
Αριστοτελης Παυλιδης,εξω
Ο Χριστοφορακος,ενω ειχε σκασει η βομβα της Ζιμενς,κυκλοφορουσε ανενοχλητος,εξω

Κωστας Καραμανλης κ Κωστας Σημιτης,εξω

Ντροπη κ αισχος για τους διαβρωμενους θεσμους
για τους προσκυνημενους που δε προστατευσαν το κυρος του λειτουργηματος τους
κ κοντευουν να κανουν ολους τους Ελληνες στο να μη πιστευουν πλεον πουθενα

Λωτοφάγος είπε...

@ Κάπως έτσι, καλέ μου Πειρατή, ίσως να τιμωρούνταν οι υπεύθυνοι της Ricomex: αν το κτήριο έπεφτε πάνω σε ένα... Mall!
Κι ύστερα λέμε ότι μόνο η κινεζική κυβέρνηση δεν υπολογίζει τους πολίτες ούτε καν ως αριθμούς.

Λωτοφάγος είπε...

@ Για να μην παραφράσουμε το γνωστό, Λαοί που ξεχνούν τι έζησαν, είναι καταδικασμένοι να το ξαναεκλέξουν!
Καλώς ήρθες, Πρκλς

Λωτοφάγος είπε...

@ Και θα επιδεινώνεται συνεχώς η κατάστασή μου, Αλδεβαράν, διότι δεν υπάρχουν λωτοί εδώ και 2 μήνες! :)
Διαμαρτύρομαι και το καταγγέλλω!

Λωτοφάγος είπε...

@ Πότε, Βάσια; Όταν δεν θα υπάρχουν πια Έλληνες;
Εμείς αυτοεξοντωνόμαστε χωρίς έξωθεν βοήθεια.

Λωτοφάγος είπε...

@ Και αυτοί είναι μόνο λίγοι από τους επωνύμους, Celin. Κι ο Καλούσης ελεύθερος είναι!
Αν προσθέσουμε στους -άγνωστους στον πολύ κόσμο- μεγαλέμπορους ναρκωτικών, όπλων και παιδικής πορνογραφίας, τους μαστρωπούς, τους υπαλλήλους πολεοδομίας (που συνεργούν στην καταστροφή του περιβάλλοντος), τους υπαλλήλους του Υπουργείου Συγκοινωνιών (που στέλνουν διπλώματα οδήγησης κατ' οίκον και ευθύνονται για εκατοντάδες θανάτους κάθε χρόνο), καθώς και τους γεωπόνους που πουλάνε φυτοφάρμακα στους αγρότες γνωρίζοντας ότι προκαλούν καρκίνο, τότε καταλαβαίνεις γιατί η διαφθορά είναι πλέον στο DNA μας και αναρωτιέσαι πώς καταφέρνουν κάποιοι να έχουν ανοσία!
Και όχι μόνο να έχουν ανοσία, αλλά και να δημιουργούν κιόλας, σε πείσμα της γενικής σήψης -όπως έγραψα και στην προηγούμενη ανάρτησή μου.

Ναπoλέων είπε...

Πληρέστατο, ωραιότατο, δίκαιο, Λωτοφάγε...
που καθόλου δεν σέ επηρεάζουν οι λωτοί...
Μπράβο!

Δυό κουβέντες επιπλέον:

- Ο Καλούσης είναι ελεύθερος επειδή "κρατάει" πολλούς άλλους..., ως φαίνεται, όχι από απλή ...συναδελφικότητα.

- «Όποιος λαός ξεχνάει την ιστορία του, είναι υποχρεωμένος να τήν ξαναζήσει».
Κάποιος τό 'χει πει κι αυτό...

celin είπε...

Φιλε εισαι καταγιστικος με ολα αυτα που περιγραφεις κ το κακο ειναι οτι δεν υπερβαλλεις ουτε στο ελαχιστο.
Περα απο την κυβερνηση κ τη Δικαιοσυνη[που νομιζω οτι κ λιγα εχουμε πει,η κατακραυγη που τους αξιζει ειναι πολυ εντονοτερη],θετεις εμμεσα κ το ζητημα της Αστυνομιας,η οποια ειναι πολυ αυστηρη οταν σταματαει μηχανακια κ ψαχνει εξονυχιστικα κανα τσιγαριλικι στους πιτσιρικαδες
αλλα για τους μεγαλέμπορους ναρκωτικών που λες,δε θυμαμαι κ πολλες συλληψεις
[να δωσω ομως τα συγχαρητηρια μου για να μην ειμαι αδικος για τη συλληψη του πρωην συναδελφου τους,με τα 50 κιλα κοκκαινης]

Λωτοφάγος είπε...

@ Ευχαριστώ, φίλτατε Ναπολέων, για τα καλά σου λόγια.
Για τον Καλούση συμφωνώ: έχει κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα.
Επιμένω, όμως, ότι σε εμάς ταιριάζει παραφρασμένο το ρητό: Λαοί που ξεχνούν τι έζησαν, είναι καταδικασμένοι να το ξαναεκλέξουν!
Διότι μισόν αιώνα τώρα εκλέγουμε τους ίδιους εναλλάξ, σαν αυτιστικοί. Για να έχουμε την ευτυχία να αυτομουντζωνόμαστε και την επόμενη φορά να ψηφίζουμε τους άλλους. Οι κοψοχέρηδες, που έλεγε κι ο... "Εθνάρχης".

Λωτοφάγος είπε...

@ Τον οποίο συνάδελφό τους, Celin, τον μετακινούσαν από υπηρεσία σε υπηρεσία κάθε φορά που η ενοχή του έβγαζε μάτι, και στο τέλος τον συνταξιοδότησαν στα 16 χρόνια!!!
Έχω την υποψία πως η σύλληψη τυχαία έγινε. Εκτός κι αν δεν τους ήταν πλέον χρήσιμος ή απειλητικός.

celin είπε...

δε τις γνωριζα αυτες τις λεπτομερειες,πανω που πηγα να πω κ εγω ενα καλο λογο για ενα τμημα της Πολιτειας,μου τα λες αυτα κ συνειδητοποιω με τον πιο οδυνηρο τροπο οτι η σηψη που περιγραφεις κ εσυ κ ολοι μας εδω δε περναει με ασπιρινες,για να θεραπευτει η γαγγραινα,πρεπει να κοψεις ολοκληρο το κομματι που εχει μολυνθει