Μια αγαπημένη φίλη μού έστειλε αυτή τη φωτογραφία από την ανοιξιάτικη Κύπρο
Ύστερα από μια spread-αριστή εβδομάδα, κατά την οποία βομβαρδιστήκαμε ανηλεώς με βαθυστόχαστες αναλύσεις και ξαφνικές διακοπές του προγράμματος για το νέο επεισόδιο του σίριαλ «Πώς εξαρθρώσαμε την Τρομοκρατία», ανακάλυψα μια εκπομπή του Σεραφείμ Φυντανίδη που είχα γράψει στο βίντεο πριν από 3-4 εβδομάδες, μα δεν είχα ακόμα δει.
Θέμα της, κάποιοι νέοι, πανέξυπνοι και χαρισματικοί, που κέρδισαν διεθνείς διακρίσεις. Σας τους παρουσιάζω με τη σειρά που εμφανίστηκαν:
Η ορειβάτισσα Τασία Ηλιοπούλου που κατέκτησε την έκτη ψηλότερη κορυφή του κόσμου, ύψους 8.201 μέτρων. «Και το ένα μέτρο παίζει ρόλο», σχολίασε με χιούμορ. Και συνέχισε: «Δεν συμφωνώ με το ρήμα κατακτώ. Ένα βουνό δεν το κατακτάς. Πρέπει να έχεις σεβασμό. Μόνο αν το βουνό σε αφήσει, το κατακτάς»!
Ωστόσο, την παράσταση «κέρδισε» ο λαλίστατος 17χρονος μαθητής από το Λύκειο του Καρέα Μανώλης Καραγκούνης-Βλατάκης, ο οποίος βραβεύτηκε από τη ΝΑΣΑ για τη σχεδίαση… αεροπλάνου! Με ευφράδεια σπάνια για την ηλικία του, εξήγησε ότι μια καθηγήτρια Πληροφορικής στο Γυμνάσιο πρόσεξε την κλίση του και τον έφερε σε επαφή με διεθνείς οργανισμούς, ενώ το Ευγενίδειο τού άνοιξε τις πόρτες της βιβλιοθήκης, για να βρει βιβλιογραφία πάνω στην αεροναυπηγική. «Το θέμα είναι να μπορέσει ο επιστήμονας να προσφέρει μέσα στην κοινωνία», τόνισε ο μικρός, ενώ μίλησε για «υδροκεφαλισμό της εκπαίδευσης», που βάζει στις σχολές περισσότερους φοιτητές από όσους μπορούν αυτές να εκπαιδεύσουν! Αν και ονειρεύεται το ΜΙΤ, θα δώσει πανελλαδικές.
Ο πατήρ Γιάννης Οικονομίδης, που βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τον αγώνα του για τη σωτηρία του Ασωπού. «Το ευχάριστο είναι πως αναγνωρίστηκε η δράση των τοπικών περιβαλλοντικών οργανώσεων. Το δυσάρεστο είναι ότι στον τομέα αυτό απουσιάζει εντελώς η μέριμνα της Πολιτείας», είπε, ενώ δεν παραδέχτηκε πως κάνει τίποτε σπουδαίο: «Είναι το ένστικτο της αυτοσυντήρησης»!
Στην Ελλάδα, το μπιλιάρδο το έχουμε συνδέσει με ύποπτα υπόγεια γεμάτα καπνό και τσαμπουκά. Φέτος, όμως, το 62ο παγκόσμιο πρωτάθλημα, το κέρδισε ο Φίλιππος Κασιδόκωστας, ο οποίος δεν μοιάζει καθόλου με τους τύπους που σύχναζαν κάποτε σε τέτοια μέρη. Μας εξήγησε ότι το άθλημα έχει εξελιχθεί πάρα πολύ και απαιτεί αυτοσυγκέντρωση, μαθηματική ακρίβεια και καθημερινή πολύωρη προπόνηση. Υπάρχει και Ελληνική Ομοσπονδία Μπιλιάρδου. Το αστείο της υπόθεσης; Είκοσι μέρες προτού καλέσει τον πρωταθλητή μας ο Σ. Φυντανίδης, διακόπηκε η κρατική επιχορήγηση των 100.000 ευρώ ετησίως!
Πρόσωπα γελαστά, βλέμμα ήμερο, πολύ καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας, διάθεση προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, ελπίδα ότι κάποτε η πατρίδα θα πάψει να είναι ο καραγκιόζης της Ευρώπης: αυτούς τους νέους δεν τους καλούν οι Ντερμπεντέρηδες!
3 σχόλια:
Oαση αυτή σου η ανάρτηση Λωτοφάγε.... πραγματική όαση!!!
@ Ευχαριστώ, Μαρία μου. Ήθελα να υποδεχθώ την Άνοιξη όπως της αξίζει.
Εξάλλου, τι είναι ο απαισιόδοξος; Ένας καλά ενημερωμένος αισιόδοξος!
:)))
Εξαιρετική δημοσίευση.
Γιατί είμαστε και πολύ κλαψομ*δες..
Δημοσίευση σχολίου