Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Το καταραμένο νησί

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα πράσινο νησί σε μια σμαραγδένια θάλασσα. Οι κάτοικοι ζούσαν ευτυχισμένοι στα δάση του. Δεν γνώριζαν τίποτε για χειμώνες, ντροπές και αρρώστιες. Μια μέρα αντίκρισαν κάτι τεράστιες βάρκες με μεγάλα πανιά στο βάθος του ορίζοντα και πήγαν με τα κανό τους να προϋπαντήσουν τους ασπριδερούς επισκέπτες με τις τρίχες στο πρόσωπο, τις μεταλλικές πανοπλίες και την άσχημη μυρωδιά.
Ήταν το σωτήριο έτος 1492 μετά Χριστόν, αλλά οι κάτοικοι του παραδεισένιου νησιού δεν το ήξεραν. Ο υπερόπτης αρχηγός των εισβολέων τούς ονόμασε «ινδιάνους» -επειδή νόμιζε πως βρισκόταν στις Δυτικές Ινδίες- και το νησί τους «Ισπανιόλα» (νησί της Ισπανίας).
Ο Κολόμβος έψαχνε για χρυσάφι, μπαχαρικά και δούλους. Οι ποσότητες που βρήκε δεν ικανοποίησαν τους ισπανούς βασιλείς!. Και το χειρότερο; Οι «ινδιάνοι» δεν είχαν και πολύ γερή κράση για να αντέξουν τη δουλειά στα ορυχεία και στις φυτείες. Πέθαιναν από τις κακουχίες και τις αρρώστιες των λευκών. Πολλοί αυτοκτονούσαν, ενώ οι γυναίκες αρνούνταν να θηλάσουν τα μωρά τους, για να μην έχουν κι αυτά την ίδια μοίρα! 
Το 1511, ένας δομηνικανός μοναχός, ο Αντόνιο ντε Μοντεσίνος, καταγγέλλει τη γενοκτονία από άμβωνος: «Με ποιο δικαίωμα και στο όνομα ποιας δικαιοσύνης έχετε τους ινδιάνους σε τέτοια φρικτή και απάνθρωπη σκλαβιά; Μήπως δεν πεθαίνουν ή, θα έλεγα καλύτερα, δεν τους σκοτώνετε για να βγάλουν κάθε μέρα χρυσάφι; Δεν θα έπρεπε να τους αγαπάτε όπως αγαπάτε τους ίδιους σας τους εαυτούς;» 
Το κήρυγμά του δεν αρέσει στους ισπανούς αποίκους. Θέλουν να τον καταγγείλουν στον βασιλιά Φερδινάνδο. Όμως, κάποιος, που έχει κάνει περιουσία στα μέρη αυτά, σιωπά εντυπωσιασμένος. Ονομάζεται Βαρθολομαίος ντε λας Κάσας και, όταν θα γίνει ο πρώτος χειροτονημένος ιερέας του Νέου Κόσμου, θα προτείνει την εισαγωγή σκλάβων από την Αφρική, για να μην αποδεκατιστούν οι Ινδιάνοι.
Το 1522 εκδηλώνεται η πρώτη εξέγερση των μαύρων δούλων και όσων ιθαγενών έχουν απομείνει. Οι Ισπανοί στήνουν χιλιάδες κρεμάλες στους δρόμους, για παραδειγματισμό. 
Στα τέλη του 17ου αιώνα, οι Γάλλοι, με τη βοήθεια των πειρατών τους που ληστεύουν ολλανδικά και ισπανικά καράβια, εγκαθίστανται στο δυτικό τμήμα του νησιού, το ονομάζουν Αϊτή και ιδρύουν την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς. Οι Ισπανοί θα κρατήσουν το ανατολικό τμήμα που αποκαλείται Σάντο Ντομίγκο –σήμερα γνωστό ως Δομηνικανή Δημοκρατία. Μετά τη Γαλλική Επανάσταση, οι μαύροι δούλοι θα επαναστατήσουν με μεγαλύτερη επιτυχία, ιδρύοντας επιτέλους το πρώτο κράτος αφροαμερικανών το 1804
Όταν ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση, πρόεδρος της Αϊτής ήταν ο μιγάς Ζαν Πιερ Μπουαγιέ, σπουδαίος ηγέτης και φίλος του Αδαμάντιου Κοραή, με τον οποίο αλληλογραφούσε. Τότε, σε ένδειξη αλληλεγγύης έστειλε στη Δύση 25 τόνους καφέ, από τα έσοδα των οποίων θα αγοράζονταν όπλα για τους αγωνιστές. Η Αϊτή υπήρξε το πρώτο κράτος που αναγνώρισε την Ελλάδα, αφού μόνο κάποιος που έχει υποφέρει μπορεί να νιώσει τον πόνο των άλλων. Αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω για να νοιαζόμαστε για αυτήν, νομίζω.
Από το 1804 μέχρι σήμερα, 32 πραξικοπήματα και κάτι λίγες εισβολές Γάλλων και Αμερικανών θα εμποδίσουν το νησί να χαρεί την ελευθερία του!. Οι διεφθαρμένοι και αιμοδιψείς δικτάτορες –με πιο διάσημους τον «παπα Ντοκ» Ντιβαλιέ και τον γιο του- θα βυθίσουν στη φτώχεια και την απόγνωση τους κατοίκους.
Η πιο πρόσφατη εξέγερση έγινε το 2008, εξαιτίας της αύξησης στις τιμές των τροφίμων. Από την άλλη, η γεωγραφική θέση της Αϊτής –ακριβώς πάνω στην τεκτονική πλάκα της Καραϊβικής και δίπλα στον κόλπο του Μεξικού- είναι και η κατάρα της, αφού σεισμοί και τυφώνες την επισκέπτονται τακτικά. 
Η είδηση του σεισμού των 7,3 ρίχτερ που ισοπέδωσε την πρωτεύουσα προχθές συγκίνησε πολύ κόσμο.  Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποσχέθηκε βοήθεια, ξεπερνώντας κάθε ρεκόρ υποκρισίας! Ο Μπιλ Κλίντον επισκέφθηκε τη χώρα ως εκπρόσωπος του ΟΗΕ -μάλλον ήθελε να δει από κοντά τους ανθρώπους που πριν από μερικά χρόνια θα του σέρβιραν καφέ, σύμφωνα με τη γνωστή του ρήση για τον Ομπάμα. Ο υστερικός ρατσιστής τηλε-παπάς Πατ Ρόμπερτσον δήλωσε ότι οι Αϊτινοί πούλησαν την ψυχή τους στο διάολο για να απελευθερωθούν και τώρα τιμωρούνται!!!
Τελικά, μόνο η Αντζελίνα Τζόλι και ο Μπραντ Πιτ πρόσφεραν αμέσως ένα εκατομμύριο δολάρια, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά, μετά τη δωρεά τους στη Νέα Ορλεάνη, ότι είναι ωραίοι άνθρωποι, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά!
Πηγές: Εντουάρντο Γκαλεάνο, Μνήμες Φωτιάς, μτφρ. Ισμήνη Κανσή, Εξάντας 1986 και Wikipaedia.

10 σχόλια:

Locus Publicus είπε...

Nα σου κάνω σεφτέ φίλε Λωτοφάγε, για το υπέροχο πόστ σου. Ο σεισμός αυτός με συγκλόνισε. Καθως σου γράφω αυτό το πόστ, κάποιοι γείτονες με περιμένουν για να μαζέψουμε ιατρικά είδη, ρούχα και τρόφιμα. Απόψε τα μεσάνυχτα για μάς (7πμ δικό σας), ενα στρατιωτικό αεροπλάνο φεύγει απο την περιοχή μου για την Αιτή. Η συμμετοχή του κόσμου είναι συγκλονιστική. Τα τοπικά νοσοκομεία έχουν ουρές για αίμα, για συλλογές παντός είδους. Και οι δυστυχείς Αιτινοί, τί κατάρα κι αυτή που τους βρήκε, αμήχανοι κι αυτοί, μερικοί έκλαιγαν στην ουρά. Νοιώθω συγκλονισμένος.

Η επίσημη πολιτική της Αμερικής ήταν και είναι να κρατάει τους Αιτινούς μακριά. Απο την εποχή του AIDS και επειδή οι Αιτινοί έχουν μεγάλο βαθμό αιμοφιλίας (συν πρακτικές αίματος Βούντου,) οι ακτοφυλακές τους κρατάνε σε απόσταση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όταν πιάναμε εναν Κουβανό και έναν Αιτινό στα ανοιχτά, τον Κουβανό τον κρατάγανε, το Αιτινό τον έστελναν πίσω.

Πέρα απο την πολιτική όμως και τους διάφορους τηλεπαπάδες (που είναι γελοίοι σε όλα), η συμμετοχή του κόσμου ειναι μεγάλη. Δυστυχώς η Αιτή δεν μπορεί εύκολα να επανέλθει. Νάσαι καλά.

ria είπε...

καλύτερα εμείς να μη στείλουμε βοήθεια!
όχι γιατί δεν είναι ανθρωπιστικό αλλά τέτοιοι που έχουμε γίνει οι έλληνες, μάλλον θα τους χαλάσουμε παρά θα τους βοηθήσουμε τους καημένους τους αϊτινούς!

η χώρα τους τώρα χρειάζεται υποδομές, να χτιστεί από την αρχή, λεφτά, αίμα και οργάνωση. αυτά θα βοηθούσαν. λεφτά δεν έχουμε, από οργάνωση είμαστε χάλια, υποδομές δεν έχουμε, τι βοήθεια να δώσουμε;;;

να τους μάθουμε να είναι ευκολοπιστοί; να λαδώνουν; να κοροϊδεύουν τον κόσμο; να τον εκμεταλλεύονται;

άσε καλύτερα...

χειρότερους από οτι είναι θα τους κάνουμε!

Ναπoλέων είπε...

Το μίσθαρνον όργανον της Α.Λ.Ο.Γ.Α.Θ.{*},
τον Πατ(έρα)-Ρόμπα, δεν μέ νοιάζει που τόν κακοχαρακτηρίζεις, το να χαρακτηρίζεις όμως υποκριτή τον φίλο μας Βασίλη Πλύντον, δεν τό αντέχω!

Όσο για την Αγγελική και τον Μπ.Π., παρόλο που θεωρώ ότι είναι καλοί στους ρόλους τους, δεν τούς συμπαθούσα ιδιαίτερα.
Ευχαριστώ που μού άνοιξες τα μάτια.

α-α-ε
Ν.
- - - - -
{*} Α.Λ.Ο.Γ.Α.Θ. = Αιματοβαμμένη Ληστρική Οργάνωσις των επί Γής Αντιπροσώπων του Θεού

Βάσσια είπε...

Λωτοφάγε, εξαιρετική ανάρτηση.
Για να θυμούνται οι "κατακτητές" πως κατακτήσαν.

Αναφέρεις τον Πάπα Ντοκ, έναν από τους χειρότερους διδάκτορες που υπήρξαν ποτέ.

Η αδυναμία μου για τους γηγενείς αμερικανούς έχει εκφραστεί πολλάκις.
Η αναφορά σου στον Βαρθολομαίο Ντα λα Κάζας, αξίζει γιατί υπήρξε ένας από τους ελάχιστους που μετέφερε την ΑΛΗΘΕΙΑ, για το τι συνέβαινε στην Λατινική Αμερική από τους Ισπανούς.

Και σήμερα, η Αϊτή ζει αυτή τη τραγωδία των δεκάδων χιλιάδων νεκρών.....
Αμαρτία!

Υ.Γ.
Και ναι, μπράβο τους Πιτ και Τζολί για αυτή τους την πράξη (που δεν είναι η μοναδική)

Καλό απόγευμα

Ektoras είπε...

Για το κακό που έπληξε τους ανθρώπους εκεί απο τη στιγμή που δεν μπορώ να προσφέρω τίποτα δεν έχω να πω τίποτα πέρα από το οτι δεν ενημερώνομαι, ούτε βλέπω τηλεόραση. Αναγκαστικά, ό,τι ακούω από το περιβάλλον. Ακούω κάποιους να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα τη στιγμή που για 'κείνους είναι ακόμα μια "παραγωγή" την ώρα των "ειδήσεων". Είναι απεχθές και μόνο ως σκέψη και μόνο που το αναφέρω.

Η συγκεκριμένη ανάρτησή σου ας ευαισθητοποιήσει τουλάχιστον εκείνους που μπορούν να κάνουν κάτι και για αυτό το λόγο σου δίνω μπράβο πέρα από όσα έμαθα που δεν ήξερα
___________________________________

* "Καθως σου γράφω αυτό το πόστ, κάποιοι γείτονες με περιμένουν για να μαζέψουμε ιατρικά είδη, ρούχα και τρόφιμα."

Locus Publicus, αξιέπαινη και πολύ σωστή η στάση σου

Λωτοφάγος είπε...

Αγαπητέ Λόκους, ευτυχώς που οι ΗΠΑ είναι πιο κοντά στην Αϊτή από την Ελλάδα και μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά. Αν και το απόγευμα άκουσα πως το αεροδρόμιο είναι κατεστραμμένο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να φιλοξενήσει όλα τα αεροπλάνα που προσπαθούν να προσγειωθούν μεταφέροντας βοήθεια! Το χειρότερο δε, είναι πως δεν υπάρχουν καύσιμα, συνεπώς όσα προσγειώνονται δεν θα μπορούν να απογειωθούν σύντομα!
Μόνη ελπίδα, λέει, η βοήθεια από θαλάσσης.
Δεν ήξερα ότι οι Αϊτινοί έχουν τόσο μεγάλο ποσοστό αιμορροφιλίας, αλλά φοβάμαι πως οι ΗΠΑ τους στέλνουν πίσω επειδή οι δύστυχοι προσπαθούν να ξεφύγουν από τις χούντες που οι ίδιες οι ΗΠΑ στηρίζουν, ενώ οι Κουβανοί φεύγουν από τον εχθρό των Αμερικανών, τον Κάστρο.
Είναι δηλαδή θέμα πολιτικής σκοπιμότητας.

Λωτοφάγος είπε...

Μην ανησυχείς, αγαπητή απαισιόδοξη Ρία. Εμείς τους πέφτουμε πολύ μακριά! Έχουν ήδη αναλάβει οι ΗΠΑ.
Με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Λωτοφάγος είπε...

Σε στενοχώρησα, Ναπολέων; Δεν το ήθελα. Απλώς με εντυπωσίασε η φράση που είπε για τον Ομπάμα ο Μπιλ Λέκιασμι (θυμάσαι τους Α.Μ.Α.Ν;)!
Όχι, τα παιδιά είναι εντάξει: και σπίτια έχτισαν στη Νέα Ορλεάνη μετά τον τυφώνα Κατρίνα με δικά τους έξοδα και τα έχτισαν βιοκλιματικά!

Λωτοφάγος είπε...

Βάσια μου, πράγματι ο ντε λας Κάσας υπερασπίστηκε τους Ινδιάνους, προτείνοντας όμως την εισαγωγή δούλων από την Αφρική!
Προεκτείνοντας την ιδέα, οι αποικιοκρατικές δυνάμεις "δημιούργησαν" στη σημερινή Αφρική: λεηλατημένη γη, πάμφτωχοι άνθρωποι, διεφθαρμένοι και διεστραμμένοι ηγέτες, εμφύλιοι και AIDS!
Ας μην ξεχνάμε ότι με το χρήμα τους οι Ευρωπαίοι έπεισαν τους φυλάρχους να πουλήσουν τους ίδιους τους συμπατριώτες τους!

Λωτοφάγος είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ, Έκτορα.
Να προσθέσω ότι το δίτομο βιβλίο του Γκαλεάνο "Μνήμες φωτιάς" ξαναβγάζει αυτή την εποχή ο "Πατάκης", νομίζω. Η πρώτη έκδοση από τον "Εξάντα" είναι προ πολλού εξαντλημένη.
Εξαιρετικό βιβλίο, το διάβασα όταν πρωτοβγήκε και εντυπωσιάστηκα.