Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Οι ψηφίδες του παζλ


Τον Οκτώβριο, μετά την παραίτηση του προέδρου της ΕΡΤ, δημοσιεύτηκε στα "ΝΕΑ" και αναδημοσιεύτηκε στο tvxs ένα πύρινο άρθρο της Πόπης Διαμαντάκου, από το οποίο μάθαμε τα πάντα σχετικά με την κρατική τηλεόραση: μισθός του Χ. Παναγόπουλου, κόστος κάθε επεισοδίου "Στην υγειά σας", πώς γίνονται οι παραγωγές κι ότι, παρά τον χορό εκατομμυρίων ευρώ, οι εξωτερικοί συνεργάτες είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες!

Αναρωτήθηκα τότε, για ποιο λόγο τόσα χρόνια η γνωστή τηλεκριτικός δεν είχε ασχοληθεί με το θέμα, αφού εργάζεται στο συγκρότημα Λαμπράκη και όχι στην ΕΡΤ -για να φοβάται τυχόν επιπτώσεις.

Δύο άρθρα έλυσαν την απορία μου:

Στις 5 Νοεμβρίου, το "Ποντίκι", σε άρθρο του με τίτλο "Η διαπλοκή επιτίθεται για να αρπάξει την κρατική διαφήμιση", έγραψε: "... είναι η πρώτη φορά που τόσοι πολλοί αναλώνονται καθημερινά μέσα από στήλες εφημερίδων, τηλεοπτικού αέρα και ερτζιανών σε συζητήσεις για το ποια είναι η κατάσταση και τι πρόκειται να συμβεί εντός του ραδιομεγάρου..." Και εξηγεί: "Πολιτικοί παρατηρητές [...] εκτιμούν ότι όλο αυτό το μπαράζ απαξίωσης του δημόσιου φορέα δεν προέρχεται από σοβαρό καημό για τα χρήματα που δαπανά η ΕΡΤ. Η επίθεση, όπως λένε, δεν είναι τυχαία και είναι καλά σχεδιασμένη. Ο στόχος είναι [...] να μπει χέρι στο διαφημιστικό πακέτο της κρατικής τηλεόρασης. Να μεταφερθεί δηλαδή στα ταμεία των ιδιωτικών καναλιών.  Κατάργηση της διαφήμισης θα σημάνει και απώλεια από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση μεγάλων εκδηλώσεων, όπως των αθλητικών μεταδόσεων, αφού το διαφημιζόμενοι θα πιέσουν για μεταφορά τους σε ιδιωτικούς σταθμούς". 

Και η στήλη X-Press του τεύχους 19-25.11.09 της  Lifo: "Γνωστή γόνος, βαφτισιμιά του Λαμπράκη, η οποία προορίζεται για την κορυφαία θέση της ΕΡΤ (με phd στι Τίποτα και σαφείς επιδόσεις στο Μηδέν), όταν ερωτήθη γιατί από τη σχετικά αξιοπρεπή ζωή που ζούσε πάει να μπλέξει με την πολιτική (μπήκε Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ) απάντησε με υψηλό πνεύμα ευθύνης: "Διότι θα κάνει καλό στη δουλειά μου!". Τα απολειφάδια του Γκάντι συναντούν τον Μήτσο τον υδραυλικό".

Το πιάσατε το υπονούμενο;

Πριν από δύο εβδομάδες, πάλι το "Ποντίκι" φιλοξενούσε στο σαλόνι του μια φωτογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη να σκύβει προς το μέρος της αδελφής του και να τη ρωτάει αν θα τον συγχωρήσει που κατά λάθος χειροκρότησε τον Σαμαρά. Πράγματι, κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα για την αρχηγία, δεν είδαμε τον "μικρό αδελφό" να υποστηρίζει ένθερμα την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη. Αντίθετα, το έπαιζε "στρατιώτης της παράταξης".

Μετά την ήττα της, κάποιοι βιάστηκαν να χαρούν διότι, λέει, "ξεμπερδέψαμε" με το Μητσοτακαίικο. Λάθος μέγα: σήμερα άκουσα από το ραδιοσταθμό "Στο Κόκκινο" πως κυκλοφορούν φήμες ότι ο νέος αρχηγός ετοιμάζει μεγάλη θέση για τον Κυριάκο. 

Το παζλ συμπληρώθηκε. Τώρα μπορώ να φάω έναν ζουμερό λωτό με την ησυχία μου: η πατρίς δεν κινδυνεύει πλέον από την άγνοιά μου! 

4 σχόλια:

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Ενημερωτικότατο.
Για να μαθαίνουμε, μιας και δεν μπορούμε, πια, να καταλάβουμε τι παίζει καθημερινά..
Μ.Μ.Ε, η μάσα τους και οι γόνοι των καλών οικογενειών.
Μάλιστα, νάσαι καλά, βρε λωτοφάγε.

Ektoras είπε...

Θα ήταν αφελής όποιος πίστευε οτι ο ταρζάν και οι λοιποί δημοσιοτέτοιοι κόπτονται για το καλό μας. Το πιθανότερο δε, είναι αυτά που γίνονται στην ΕΡΤ να γίνονται σε όλες τις ΔΕΚΟ και δεν ξέρω και ΄γω που αλλού! Εκεί δεν έχει μάσα για τους τηλεδικαστές και λοιπούς. Καλό που μάθαμε πάντως για την ΕΡΤ, να βγάλουν στη φόρα και τα υπόλοιπα να ησυχάσουμε! Λες και θ’αλλάξει τίποτα... τέλος πάντων, κάπου πήρε τ’αυτί μου οτι "προσωρινά" χρέη προέδρου εκτελεί ο Τζώνυ. Ποιός Τζώνυ; ο κος. απόφοιτος λυκείου με γυναίκα την 3Ε αλλά και πάλι δεν είμαι σίγουρος οπότε με πάσα επιφύλαξη και αγωγές δέχομαι εγώ όχι ο Λωτοφάγος, ( και επειδή δεν έχω λεφτά για δικηγόρο, δέχομαι οποιονδήποτε εκτός του Κούγια ) τζάμπα ε; θα βγούμε και στην τηλεόραση

Καλή όρεξγ φίλε των Λωτών

Λωτοφάγος είπε...

@ Για να καταλάβεις τι παίζει, Σπίθα μου, πρέπει να έχεις κατά νου κάτι που παρατήρησες και να ψάχνεις σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και εφημερίδες για να αλιεύσεις στοιχεία και απαντήσεις. Πολύ δύσκολο! Καμιά φορά σε βοηθάει και η τύχη.

Λωτοφάγος είπε...

@ Χαχαχα! Και να ήθελες, Έκτορα, ο Κούγιας δεν θα σε αναλάμβανε τζάμπα, διότι δεν σε έχει ανάγκη: στην τηλεόραση τον παίζουν ούτως ή άλλως!
Όσο για τον Τζώνυ... Στεκίνο, μου θυμίζει κάτι λιμοκοντόρους επί Χούντας, που έφερναν κάτι καλλιτέχνες της πεντάρας από την Εσπερία, προκαλώντας ενθουσιασμό στις "κοσμικές" Αθηναίες!
Φοβάμαι ότι η αισθητική Παναγόπουλου θα συνεχιστεί.
Και, βεβαίως, να μην ξεχνάμε το κανάλι της Βουλής με την... τεράστια ακροαματικότητα, και το Αγροτικό Κανάλι με τη μηδέν ακροαματικότητα (επειδή δεν εκπέμπει!!!), τα οποία ξοδεύουν απίθανα ποσά για τη λειτουργία τους.