Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Γιατί όχι ο Καναδάς ή η Ιαπωνία;

Ο Γιάννης Μαρίνος, πρώην ευρωβουλευτής, μας θύμισε την ιστορία της ίδρυσης, το 1953, της ΕΕ ως Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ) -με τη θερμή ενθάρρυνση των ΗΠΑ-  από  τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, και τις χώρες της Μπενελούξ (Ολλανδία, Βέλγιο, και Λουξεμβούργο). Εξήγησε ότι η σημαία με τα 12 αστέρια είναι εμπνευσμένη από την Αποκάλυψη του Ιωάννη, όπου έτσι περιγράφεται το φωτοστέφανο της Παναγίας που επρόκειτο να γεννήσει τον Χριστό. Φανατικοί καθολικοί οι ιδρυτές της, αντιδρούσαν στην ένταξη της Βρετανίας. Κανείς τους, βέβαια, δεν φανταζόταν ότι σήμερα θα συζητούσαμε την ένταξη ενός μουσουλμανικού κράτους...

Κάποτε, μάλιστα, τον είχε ρωτήσει ένας ξένος ευρωβουλευτής γιατί μόνοι εμείς υποστηρίζαμε την Τουρκία, κι ο Γ. Μαρίνος απάντησε αστειευόμενος, "επειδή εσείς λέτε όχι". Όταν αργότερα προσπάθησαν οι άλλοι Ευρωπαίοι να κρυφτούν πίσω από την άρνηση του Λουξεμβούργου, η Τουρκία απείλησε ότι θα απέσυρε τα κεφάλαιά της από την Τράπεζα του μικρού αυτού κράτους και οι αντιστάσεις κάμφθηκαν!

Ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι χωρίς το "όχι" του κυπριακού λαού στο σχέδιο Ανάν, η Ελλάδα, ως εγγυήτρια δύναμη, θα έμπλεκε σε επικίνδυνες περιπέτειες, ήδη με την πρώτη του εφαρμογή. 

Ο αρθρογράφος της "Καθημερινής" Σταύρος Λυγερός, ο οποίος ασχολείται πολλά χρόνια με τα ευρωπαϊκά θέματα, διευκρίνισε πως υπάρχει πάγια εντολή στην Κομισιόν να ξεκινήσει  ενταξιακές διαπραγματεύσεις, και αυτός είναι ο λόγος που ο επίτροπος για τη διεύρυνση Όλι Ρεν αγνοεί τις αντιρρήσεις των Μέρκελ και Σαρκοζί. Υπενθύμισε δε, ότι στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ποτέ συζήτηση για το σοβαρότατο αυτό θέμα.

Τέταρτος ανέβηκε στο βήμα ο γιος του αείμνηστου Τάσσου, Νίκος Παπαδόπουλος, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του κυπριακού Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ). "Το ζητούμενο είναι εξευρωπαϊσμός της Τουρκίας και όχι εκτουρκισμός της Ευρώπης! Το προσχέδιο της ένταξης δεν κάνει καμιά νύξη για κυρώσεις όπως είχε κάνει η συμφωνία της 8.7.06", δήλωσε. "Οι υποχωρήσεις του προέδρου Δ. Χριστόφια εκλαμβάνονται από την ΕΕ ως βήματα καλής θέλησης της Τουρκίας, και μάλιστα βάσει του σχεδίου Ανάν που αναστήθηκε: δύο αντιπρόεδροι από κάθε πλευρά και ένας πρόεδρος εκ περιτροπής, που θα έχει νικώσα ψήφο για κάθε θέμα!" Τόνισε ότι η Κύπρος πρέπει να αναζητήσει συμμάχους και να ελευθερωθεί από τον εναγκαλισμό της Βρετανίας.

Ο Γιώργος Καραμπελιάς, εκδότης του περιοδικού "Άρδην" αποκάλυψε ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ ετοιμάζει νέο "οδικό χάρτη" για την Τουρκία, ενώ είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ, επιδεικνύουν ιδιαίτερο ζήλο στην ένταξη αυτή, επειδή ολοκληρώνουν έτσι την είσοδο στην ΕΕ των χωρών που είναι ήδη στο ΝΑΤΟ, μεταλλάσσοντας την ενωμένη Ευρώπη σε δορυφόρο της.

Τέλος, οι αποψινοί ομιλητές στο Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο, με συντονιστή τον Γιάννη Τριάντη της "Ελευθεροτυπίας", αναρωτήθηκαν: αφού για να ενταχθεί μια χώρα στην ΕΕ πρέπει να πληροί κάποια κριτήρια, γιατί να μην μπουν, αντί της Τουρκίας, ο Καναδάς ή η Ιαπωνία; Και οπωσδήποτε, γιατί να μην είναι μέλος η Ρωσία;

Την πολύ ενδιαφέρουσα αποψινή εκδήλωση είχε οργανώσει η Ένωση για τη διαφύλαξη της Ευρωπαϊκής Ταυτότητας, ενόψει της προσεχούς συζήτησης στις Βρυξέλλες για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. 

Καλό μας μήνα!

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Μετά το ολέθριο λάθος της ακρίτου διευρύνσεως της Ε.Ε. (10+2) στην οποία διεύρυνση, μεταξύ των πρωταγωνιστών,υπήρξε και η Χώρα μας, η υπόθεση της Ε.Ε., όπως την οραματίστηκαν τουλάχιστον οι ιδρυτές της, ετελείωσε..
ΑΙΩΝΊΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΙΔΕΑ!!