Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007

Το Ελληνικό που έγινε Μεσανατολικό

[πηγή: Ελληνική Βικιπαίδεια, άρθρο "Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού"]


Το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού αποτελεί εδώ και καιρό τη νέα «μεγάλη ιδέα» για την Αθήνα. Συγκεκριμένα, από τότε που το αεροδρόμιο μάζεψε τα μπαγκάζια του και μετακόμισε στα Σπάτα. Λίγο αργότερα διαλύθηκε η «μεγάλη ιδέα» των κατοίκων των Μεσογείων που πίστευαν ότι θα γίνονταν πάμπλουτοι από την υπεραξία της γης τους και κώφευαν στις οικολογικές οργανώσεις, οι οποίες προειδοποιούσαν πως τα καυσαέρια των αεροπλάνων δεν θα βρίσκουν διέξοδο και θα εγκλωβίζονται πάνω από τα σπίτια τους!

Φυσικά, δεν νομίζω να υπάρχει νοήμων Έλληνας που να πίστεψε ότι το όνειρο των 6.500 στρεμμάτων θα γινόταν πραγματικότητα έτσι αναίμακτα! Φήμες, διαψεύσεις, άρθρα και χάρτες κυκλοφορούν κάθε τόσο, αναβάλλοντας συνεχώς την έναρξη των εργασιών. Στην προτελευταία δήλωσή του, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς μίλησε για ήπια οικιστική «αξιοποίηση» από ιδιώτες 1.000 στρεμμάτων, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή του πάρκου.

Πρόσφατα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης ανακοίνωσε ότι η επίτροπος κα Χούμπνερ απάντησε θετικά στην ερώτησή του αν το πάρκο του Ελληνικού «είναι έργο επιλέξιμο για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Ανάπτυξης 2007-2013». Ο Γ. Σουφλιάς αντέτεινε πως τα χρήματα που, ενδεχομένως, θα έδινε η Ε.Ε. θα αφαιρούνταν από άλλα δημόσια έργα ζωτικής σημασίας. Συνεπώς, το πάρκο θα γίνει με δικά μας έξοδα, αλλά μικρότερο από ό,τι υπολογίζαμε.

Τον Στέφανο Μάνο ποτέ δεν τον συμπάθησα: είναι δεξιός και φαίνεται, οι προτάσεις του είναι κάτι παραπάνω από «φιλελεύθερες» (με τη χειρότερη έννοια του όρου), σνομπάρει επιδεικτικά τον συνομιλητή του και έχει μπλαζέ ύφος γιατί ποτέ δεν μόχθησε για οτιδήποτε στη ζωή του. Έκανε όμως τελευταία μια ενδιαφέρουσα πρόταση προς το ΥΠΕΧΩΔΕ: να πωλήσει μεν τμήμα του παλιού αεροδρομίου, αλλά, με τα χρήματα που θα εισπράξει, να απαλλοτριώσει οικόπεδα και να γκρεμίσει κάποιες πολυκατοικίες της περιόδου «αντιπαροχής», για να δημιουργήσει οάσεις και ανάσες πρασίνου στις υποβαθμισμένες περιοχές του λεκανοπεδίου.

Στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» (φ. 2.12.07), ο αρχιτέκτονας Σ. Ν. Παπαδόπουλος υιοθετεί την πρόταση Μάνου, εξηγώντας ότι οι δήμοι που γειτνιάζουν με το Ελληνικό έχουν ούτως ή άλλως το «μεγάλο θαλάσσιο πάρκο του Σαρωνικού», οπότε είναι ευκαιρία να γίνει κάτι για τις περιοχές που ασφυκτιούν μέσα στο μπετόν. Προτείνει τη δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης, στα πρότυπα του Οργανισμού Διαχείρισης Αρχαιολογικών Χώρων, ο οποίος θα αναλάβει τη σωστή κατανομή πρασίνου στο σύνολο του πολεοδομικού ιστού.

Ερώτηση κρίσεως: ποιος πιστεύει ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο στο Ελλαδιστάν; Για να δω χεράκια… κανείς; Ούτε εγώ!

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα λωτοφάγε.
Λοιπόν,ο Μάνος είναι σκηροπυρινικός δεξιός αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει και αρετές που μπορεί να του αναγνωρίσει ακόμα και ο αντίπαλος.
Μια από αυτές είναι και το ότι δεν διστάζει να πει τη γνώμη του και να προτείνει λύσεις ολοκληρωμένες, χωρίς να χρειάζεται να προστρέξεις σε λεξικό για να τον ερμηνεύσεις!
Κι αυτή η πρόταση που έκανε είναι πολλή σωστή και σαν σωστή...θα την απορρίψουν!
Αν παρόλα αυτά γίνει δεκτή η προτασή του,είναι σίγουρο ότι τα μισά χρήματα θα χαθούν στο δρόμο και τα υπολοιπα δεν θα ξέρει κανείς...που πηγαν!!!

Ανώνυμος είπε...

Έφαγα το ¨λ¨ από τον σ κ λ η ρ ο π υ ρ ι ν ι κ ό Μάνο και του το επιστρέφω επειδή το αξίζει!

vasikos metoxos είπε...

Ξέρω κι άλλους εγώ που δε μασάνε τα λόγια τους σε βαθμό κυνισμού. Το όνομα Κώστας Μητσοτάκης ας πούμε σας λέει τίποτα?

Ο Μάνος υπήρξε υπουργός, πρωτοκλασάτο στέλεχος. Είναι συγκοινωνιολόγος εάν θυμάμαι καλά. Δεν αμφιβάλω ότι έχει ευαισθησίες.
Την αντιπαροχή όμως κανένας δεν την "ακούμπησε". Μόνο ο φπα στις οικοδομές φαίνεται ότι ζορίζει τα πράγματα.

Μητροπολιτικό πάρκο? Θα μας μείνουν οι μακέτες του Λαλιώτη για ενθύμιο...

Λωτοφάγος είπε...

Synea, ακριβώς γι'αυτό έγραψα το κείμενο: εκτίμησα την πρόταση, αλλά δεν αισιοδοξώ για την κατάληξή της. Κι όπως λές πολύ σωστά, τα μισά χρήματα θα χάνονταν στο δρόμο! Φυσικά, το ίδιο θα συμβεί και τώρα, αν προχωρήσουν στο σχέδιο Σουφλιά!

Λωτοφάγος είπε...

Όλα θα μπορούσαν να τα "ακουμπήσουν" αν ήθελαν, φίλε Βασικέ Μέτοχε. Αν το κάνουν, όμως, θα πρέπει να δώσουν κάποια χρήματα από τους φόρους, τα προπά, τα λαχεία, τα καζίνα. Και να τα στερηθούν; Να μην τα χρησιμοποιούν για να διαφθείρουν συνειδήσεις ή να αγοράζουν ψήφους; Και τότε γιατί να γίνουν πολιτικοί; Για τα ωραία μας μάτια;

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Ο Μάνος στο υπεχωδε,παλιά, με τον Τρίτση είχε κάνει καλή δουλειά...
αλλά, άμα ο "κουφός" πει όχι....

Locus Publicus είπε...

Δηλαδή δεν θα γίνει πάρκο; Εγώ εκεί είχα μείνει. Βλέπω εξελιξεις.

Μετεωρίτης είπε...

Θα ρωτήσω ακριβώς το ίδιο
με τον από πάνω μου!

Βάσσια είπε...

Καλησπέρα, αφήνω ασχολίαστο τον Μάνο, και λέω ότι:
Θα ήταν πολύ ιδανικό να συμβεί αυτό, και να αποφορτίσει το περιβάλλον της περιοχής,
εάν ο Σουφλιάς έχει τα κότσια να πάρει πίσω αυτά που έχει τάξει στους ιδιώτες και όσοι μαζί του έχουν "τακτοποιήσει" το θέμα.
Μέχρι να συμβεί αυτό....
δεν αλλάζω άποψη για την "λαμογιά" και στο Ελληνικό.

Λωτοφάγος είπε...

Ο Βασικός Μέτοχος λέει ότι ο Μάνος είναι συγκοινωνιολόγος, ΣΠΙΘΑ. Ο Τρίτσης ήταν πολεοδόμος και είχε όραμα. Μάλλον υπήρξαν οι μόνοι υπουργοί σχετικοί με το υπουργείο τους, σε μια χώρα όπου υπουργοί Παιδείας ή Πολιτισμού γίνονται γιατροίκαι δικηγόροι! Μήπως ξέρεις τι έχει σπουδάσει ο Σουφλιάς; Νομικά μήπως; Τι να ξέρει ο "κουφός" από προστασία περιβάλλοντος, τη στιγμή μάλιστα που έχτισε αυθαίρετη βίλλα; Τα παιδιά και τα εγγόνια του εξασφαλίζει!

ΜΕΤΕΩΡΙΤΗ και LOCUSPUBLICUS, υποτίθεται ότι ένα κάποιο πάρκο θα γίνει. Αρχικά θα καταλάμβανε έκταση 6.500 στρεμμάτων, αργότερα είπαν ότι θα πουληθούν τα 1.000 για να αυτοχρηματοδοτηθεί το έργο, και τώρα Μάνος και Σ.Ν.Παπαδόπουλος προτείνουν να πουληθούν περισσότερα (μέχρι 2.000)για να ανασάνουν τα πυκνοκατοικημένα προάστια. Ελπίζω να μην φτάσουμε στο σημείο να λέμε: "Το βλέπεις αυτό το προάστιο; Ήταν να γίνει πάρκο, αλλά ατύχησε!"

Λωτοφάγος είπε...

@ Vasssia, δεν είναι θέμα κοτσίων(ωραίο, ε;). Δεν θα πάρει τίποτε πίσω, γιατί δεν αισθάνεται τέτοια ανάγκη. Γραμμένους μας έχουν! Αν δεν κινητοποιειθεί καθένας στη γειτονιά ή την πόλη του και παραμείνουμε θεατές, όχι μόνο μητροπολιτικό πάρκο δεν θα γίνει, αλλά θα χάσουμε και το Πεδίο του Άρεως, όπου η επιμονή των περιοίκων σταμάτησε προς το παρόν την επέκταση του Πανελληνίου!
Πάντως, η πρόταση του Μάνου δεν είναι για πέταμα. Διάβασέ την πιο προσεκτικά.

@ ΒΑΣΙΚΕ ΜΕΤΟΧΕ, θυμάμαι που κάποτε το "Ποντίκι", ειρωνευόμενο τον Μάνο για κάποιες δηλώσεις του, είχε γράψει:"[...} ο Κ.Καραμανλής του έφτιαξε ένα υπουργείο για να παίζει", εννοώντας το ΥΠΕΧΩΔΕ. Νομίζω ότι τότε υπουργός ήταν ο Τρίτσης. Πού να φανταζόμασταν τι άσχετοι θα περνούσαν από αυτό το υπουργείο στο μέλλον!
Όσο για τον Μητσοτάκη, πράγματι είναι κυνικά ειλικρινής, αλλά ανήκει σε άλλη συνομοταξία, που δεν έχει ακόμα ταξινομηθεί!

vasikos metoxos είπε...

Ο Σουφλιάς είναι πολιτικός μηχανικός. Για το αυθαίρετο έχω γράψει σχετικά εδώ στο πόστ με τίτλο για ένα κεραμίδι