Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Ε, όχι και πατριώτης ο Μακέιν!

Στη χώρα μας, όπως και σε πολλές άλλες τελευταία, ισχύει το ρητό "ο νεκρός δεδικαίωται", με την έννοια του ξεπλύματος. Έτσι έχουν γραφτεί ύμνοι μετά το θάνατο πολιτικών -όπως ο Μητσοτάκης, ο Καραμανλής ή ο Αντρέας- τόσο αποθεωτικοί, ώστε να αναρωτιέσαι μήπως εσύ θυμάσαι λάθος. Διάφοροι πληρωμένοι κονδυλοφόροι προσπαθούν φιλότιμα να κάνουν το άσπρο μαύρο και να αλλάξουν την Ιστορία, ώστε να ξεπλύνουν τους εκλεκτούς τους.

Προτού συμβεί αυτό και με τον Αμερικανό γερουσιαστή Τζον Μακέιν που πέθανε πρόσφατα, ας μου επιτραπεί να σημειώσω τα εξής:
  • Υπήρξε ένας αδίσταχτος μιλιταριστής, πρωτεργάτης στη γέννηση του ISIS, τη διάλυση της Λιβύης και τη δημιουργία του νέου Ψυχρού Πολέμου με τη Ρωσία (εδώ). 
  •  Ο συμπαθέστατος Τομ Χάνκς τον αποκάλεσε τον αξιότερο γιο της Αμερικής (εδώ). Όμως θα του συνιστούσα να μελετήσει τον όρο "πατριώτης". Πατρίδα δεν είναι μόνο οι κάμποι και "τα άσπαρτα ψηλά βουνά", όπως λέει ο ποιητής, αλλά και οι άνθρωποι. Ιδίως οι ανυπεράσπιστοι και φτωχοί άνθρωποι. Κι αυτούς ο Μακέιν τους περιφρονούσε μέχρι την τελευταία του πνοή. Γι' αυτό και λίγους μήνες προτού τον σκοτώσει ο καρκίνος, δεν δίστασε να ψηφίσει την κατάργηση του Obamacare, αυτού του δειλού έστω νόμου, που πρόσφερε περίθαλψη στους ανασφάλιστους! Έτσι, πλέον, εκατομμύρια καρκινοπαθείς και ασθενείς με ανίατες ασθένειες, θα μπορούν να πεθάνουν στο σπίτι τους -αν έχουν- χωρίς έστω ένα αναλγητικό φάρμακο.
  • Η πιο χαρακτηριστική όμως φωτογραφία, που δείχνει ανάγλυφο τον ρατσιστικό του χαρακτήρα, είναι από την αναμέτρησή του με τον Ομπάμα το 2008 για την προεδρία, όταν παρίστανε τον ουρακουτάνγκο:
 

2 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Οπως το θέτεις, ΣΩΣΤΑ.

Λωτοφάγος είπε...

Καλό χειμώνα, φίλε μου.