Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Όταν εμείς γκρεμίζαμε αγάλματα, οι Γάλλοι ανοίγανε σαμπάνιες.

Μετά τις ματαιώσεις θεατρικών παραστάσεων και τις αποκαθηλώσεις εικαστικών έργων τα προηγούμενα χρόνια, οι ακροδεξιοί επιτίθενται τώρα και σε γλυπτά Δήμων.
Καμιά δεκαριά κουκουλοφόροι αγνώστου ταυτότητος, αλλά γνωστής πολιτικής προέλευσης, κατάφεραν τελικά να γκρεμίσουν τον Phylax από το βάθρο του στο Παλαιό Φάληρο.

 Στην μητρόπολη των θηριωδών συμπλεγμάτων τύπου Εθνικής Συμφιλίωσης (Πλατεία Κλαυθμώνος)

 και Μικρασιατών και Αλησμόνητων Πατρίδων (Νέα Φιλαδέλφεια), σε εκείνο το καταθλιπτικό γκρίζο χρώμα,


η ύπαρξη ενός αγάλματος σε φωτεινό κόκκινο ξαφνιάζει ευχάριστα. Πολλώ μάλλον, που ο δημιουργός του, Κωστής Γεωργίου, είχε στο μυαλό του τον μυθικό Τάλω, τον φύλακα της Κρήτης που είχε κατασκευάσει ο Ήφαιστος (εδώ), και όχι τις σατανιστικές εμμονές των θρησκόληπτων. Ο δήμαρχος υποσχέθηκε να τον αποκαταστήσει σύντομα. Μακάρι. Τον είχα συμπαθήσει πολύ τον φουκαρά, έτσι όπως ρέμβαζε χαλαρός, με τα φτερά του ανοιγμένα.


Πανηγυρίζουν τα χρυσαύγουλα, θλίβεται ο πολιτισμός μας. Μόνο θετικό στοιχείο, το γεγονός ότι οι Φαληριώτες είχαν ήδη αποκρούσει προηγούμενη επίθεση κατά του Φύλακα, ο οποίος είχε δεχτεί ακόμα και αγιασμό από θεούσους!
Κάθε Αθηναίος έχει άποψη για τη γλυπτική. Το θεωρούμε υποχρέωσή μας. Για παράδειγμα, πολλοί σιχαινόμαστε εκείνο το γλυπτό του Ρόκου στην Ερμού, με τίτλο "Βουτιά στον κόσμο μας".


Άλλοι τόσοι επίσης λοιδορούσαν για χρόνια τον Δρομέα του Βαρώτσου, ο οποίος, κατά την ταπεινή μου άποψη, εκφράζει διαχρονικά τη λαχτάρα των Αθηναίων για φυγή -που όμως σπανίως πραγματοποιείται.
Ωστόσο, ένα γλυπτό συγκέντρωσε το μίσος όλων μας: το άγαλμα του Τρούμαν. Κυριολεκτικά ενσάρκωνε το σύνθημα "Φονιάδες των λαών, Αμερικάνοι"! Γι' αυτό βανδαλίστηκε, αλλά και ανατινάχτηκε πολλές φορές. Οι μόνοι που είχαν διαμαρτυρηθεί ήταν οι... Αχέπανς. 

Τελοσπάντων, την ώρα που εμείς ετοιμαζόμαστε να διαδηλώσουμε κατά των γειτόνων μας, οι Γάλλοι οικολόγοι ανοίγουν σαμπάνιες:
http://www.efsyn.gr/arthro/ekane-piso-o-makron-gia-aerodromio
Ο λόγος; Ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι δεν θα κατασκευάσει άλλο ένα αεροδρόμιο, 20 χιλιόμετρα έξω από τη Νάντη. Αντ' αυτού, θα εκσυγχρονίσει τα ήδη υπάρχοντα. Οι επίμονοι οικολόγοι είχαν καταλάβει την περιοχή από το 2009(!), ζητώντας να δοθεί η έκταση σε αγρότες. Οι δικαστικές αποφάσεις και το τοπικό δημοψήφισμα δεν συμφωνούσαν, αλλά εκείνοι συνέχισαν να μάχονται, παρά την άγρια καταστολή. Σχεδόν 9 χρόνια μετά, ο αγώνας τους δικαιώθηκε. Η αξία του θα φανεί στο μέλλον, όπως συμβαίνει πάντα.

Εμείς, ας συνεχίσουμε να γκρεμίζουμε αγάλματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: