Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Αληθινά εγκλήματα

του johnantono
Στην ανάρτηση της 2ας Ιανουαρίου αναρωτιόμουν ποιο θα ήταν το θέμα του επόμενου εμφυλίου στα κοινωνικά δίκτυα μετά τις πλαστικές σακούλες, χωρίς να ξέρω ότι η Μπέτυ Μπαζιάνα είχε δώσει συνέντευξη στην Εφ.Συν -την οποία κανείς δεν είχε διαβάσει ακόμη, αλλά είχαν όλοι άποψη για αυτήν. Ο φθόνος των άλλων ΜΜΕ & η λύσσα της αντιπολίτευσης έσυραν το χορό για μέρες.
Ως γνωστόν, μόνο η κα Μακρόν έχει δικαίωμα να δίνει συνεντεύξεις. Η δικιά μας είναι "ταγάρι" και "αγράμματη", έστω κι αν διέθετε διδακτορικό προτού ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές.

Αμέσως μετά αναθερμάνθηκε το "Μακεδονικό" και προχθές το ΠΑΜΕ κάλεσε τις κάμερες για να μπουκάρει στο Υπουργείο Εργασίας και να κερδίσει δυο μέρες εμφυλίου στο τουίτερ. Προφανώς άξιζε τον κόπο, αφού κατεδάφισε μαζί με τη τζαμαρία και το ρηθέν υπό Αλέκας, "όταν γίνει επανάσταση, δεν θα σπάσει ούτε τζάμι"!

Και ενώ "περνάμε ωραία εις τας εξοχάς", που έλεγε κι η θεία μου, στα παρασκήνια υπογράφονται συμβάσεις οι οποίες θα καταστρέψουν για πάντα αυτή τη χώρα. Διότι καλή είναι η μείωση της ανεργίας, αρκεί οι θέσεις εργασίας να μην είναι προσωρινές. Πόσο μάλλον οι θέσεις που δημιουργούνται σε ληστρικές εκμεταλλεύσεις όπως οι Σκουριές. Εκτός της ΛΑΕ, δεν βλέπω πλέον άλλο κόμμα να ενδιαφέρεται για τον αγώνα των κατοίκων στη Χαλκιδική, οι οποίοι νιώθουν μόνοι και προδομένοι.

Η ωραία μας κυβέρνηση, όμως, προχωρά σε μία ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή: στην εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου (fracking) από τα ηπειρώτικα βουνά. Μιλάμε για πανέμορφες περιοχές όπως η Δωδώνη, η Ζίτσα, το Ζαγόρι, το Πωγώνι, οι υδροβιότοποι του Καλαμά και του Αχέροντα. Πρακτικά ολόκληρη η Ήπειρος. Και το θέμα δεν έχει βγει στα ΜΜΕ, εκτός από την εφημερίδα Δρόμος της 6ης Ιανουαρίου, όπου το αναλύει ο Στέλιος Ελληνιάδης (εδώ).

Οι πρώτες εργασίες διάνοιξης δρόμων, η κοπή δέντρων και η κατασκευή ελικοδρομίου έχουν ήδη θορυβήσει τους Γιαννιώτες, ενώ γνωρίζουν ότι οι γεωτρήσεις σε βάθος 20 μέτρων θα προκαλέσουν σεισμούς. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαφανισμένοι, η αυτοδιοίκηση στέκει αμήχανη.
Όταν η εταιρεία Petra Petroleum Inc αρχίσει τις εξορύξεις, οι καταστροφές σε έδαφος και νερό, καθώς κι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα είναι ανυπολόγιστες.
Η σύμβαση για τις γεωτρήσεις υπογράφηκε τον Σεπτέμβρη, και, όπως πάντα, το αντίτιμο είναι αστείο. Όπως ακριβώς συνέβη στο Ελληνικό, στις Σκουριές, στη Νέα Φιλαδέλφεια και στην Ακαδημία Πλάτωνος, όπου ετοιμάζεται το νέο Mall.
Δεν εννοώ ότι παίζει κάποιο ρόλο το αντίτιμο. Απλώς δεν υπάρχει ούτε καν η δικαιολογία ότι πουλάμε τα ασημικά μας σε καλή τιμή, για να ξεπληρώσουμε το χρέος. Τα πουλάμε επειδή απλώς υποτασσόμαστε στις πολυεθνικές.

Βίκος: το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου, σε σχέση με το πλάτος του
 Γι' αυτό σε λέω: αυτά είναι τα αληθινά εγκλήματα και όχι το 50+1 για τις απεργίες στα πρωτοβάθμια σωματεία.  Όμως το ΠΑΜΕ δεν θα μπουκάρει πουθενά για αυτά.

4 σχόλια:

Giannis Pit. είπε...

Ποιο είναι όμως το πιο σημαντικό στο Κίνημα ; δεν πρέπει να κάνεις ιεράρχηση ; να αξιολογήσεις στόχους ; σε μια κοινωνία ταξικά ευνουχισμένη που σύρεται να "παλεύει" για τα δικαιώματα της ...τριανταφυλλιάς και νερατζιάς (τα δανείζομαι έτσι ; ) και να αδιαφορεί αν αύριο δεν μπορεί να απεργήσει ;'
Έτσι λοιπόν θα κληθούν να δοθούν οι απαντήσεις και οι εκτιμήσεις.
Στο πεδίο της παραγωγής θα γίνουν οι αγώνες , εκεί που παράγεται ο πλούτος για να μπορέσουν οι σχέσεις να αλλάξουν κατεύθυνση.
Με κάθε σεβασμό.

Λωτοφάγος είπε...

Αυτή είναι η δική μου ιεράρχηση: σε μια χώρα όπου η φύση θα είναι κατεστραμμένη, όχι δικαίωμα απεργίας δεν θα υπάρχει, ούτε καν δικαίωμα ανάσας.
Η δική μου οπτική είναι μακροπρόθεσμη, επειδή μελετώντας την Ιστορία βλέπω ότι κάποια πράγματα είναι παροδικά, ενώ κάποια άλλα μόνιμα.
Αν σήμερα έχουν μεταναστεύσει εκατοντάδες χιλιάδες επιστήμονες, σε λίγα χρόνια περιοχές όπως η Χαλκιδική και η Ήπειρος θα είναι ακατοίκητες. Τι θα απογίνουν οι κάτοικοι; Ποιοι εργάτες και ποιες επιχειρήσεις; Έχεις φανταστεί τις κοινωνικές επιπτώσεις; Το "πέθανε εσύ, για να ζήσω εγώ";
Είναι δυνατόν να μιλάς για δικαιώματα της τριανταφυλλιάς και της νερατζιάς; Τόσο γρήγορα ξεχάστηκε η ρύπανση του Σαρωνικού; Δεν άκουσες ποτέ για κλιματική αλλαγή, ερημοποίηση, λειψυδρία, καταστροφή του Αμαζονίου ως μοναδικού πνεύμονα του πλανήτη; Δεν έχεις δει ποτέ περιβαλλοντικούς πρόσφυγες; Τι κάνει εκατομμύρια Αφρικανούς να περιφέρονται από χώρα σε χώρα, προτού αποτολμήσουν το βήμα στο κενό για να φτάσουν στην Ιταλία; Μόνο οι πόλεμοι; Ή μήπως οι πολυεθνικές που έχουν δηλητηριάσει τα πάντα, προκειμένου να βγάλουν χρυσό, διαμάντια και σπάνιες γαίες για το δικό σου και το δικό μου κινητό;
Είναι πολύ μακριά η Αφρική;
Ακόμα σας λένε ότι, αν πέσει ο καπιταλισμός, θα σταματήσει κι η καταστροφή του πλανήτη; Ακόμα αποσιωπούν τις καταστροφές που προκάλεσε σε λίμνες και ποτάμια η ΕΣΣΔ; Είναι πολύ μακριά η Ρωσία;
Το κίνημα των κατοίκων της Χαλκιδικής είναι για την τριανταφυλλιά και τη νερατζιά ή για τη δική τους επιβίωση; Γιατί το ΚΚΕ χαϊδεύει τους εργάτες της Ελληνικός Χρυσός, αδιαφορώντας για τους ανθρώπους που τρώνε ξύλο, χημικά και σέρνονται στα δικαστήρια;
Η Χαλκιδική δεν είναι μακριά, πάντως.
Δεν σε προβληματίζει η κατάσταση της Αριστεράς στην Ευρώπη; "Φταίει ο θεός που μας μισεί" ή μήπως το γεγονός ότι έχει κολλήσει στο 1960, διασπάται συνεχώς σαν αμοιβάδα και δεν έχει κάποια σοβαρή πρόταση να κάνει;

Giannis Pit. είπε...

Αγαπητέ "Λωτοφάγε".
Προσπάθησα διακριτικά και σεμνά να βάλω 2-3 προβληματισμούς στο θέμα σου, χωρίς να το απορρίπτω. Απλά παρατηρήσεις συμπληρωματικές έκανα.
Τώρα εισέπραξα μια παθιασμένη σου απάντηση ποταμό με σαφείς, τι να πω, αντικομμουνιστικές ή αντιαριστερές φόρμες. Δεν ξέρω γιατί ο λόγος σου είναι τόσο "αντί" και τόσο παθιασμένος. Εδώ φανερώνει απωθημένα ίσως.
Τέλος πάντων.
Βάζεις απορριπτικά τόσα ζητήματα μαζεμένα που θα έπρεπε να κάνουμε ένα συνέδριο εδώ να τα αναλύσουμε.
Που να σταθώ τώρα εγώ ο έρμος.
Λες γιατί "χαϊδεύει το ΚΚΕ τους εργάτες στην εταιρεία στη Χαλκιδική και αδιαφορεί για το ξύλο και τα χημικά"
που το είδες αυτό ; παρακολουθείς τις εξελίξεις εκεί ; για εργάτες μιλάμε και από εκεί που δουλεύουν. Δεν πρέπει κάτι να τους πεις. Να τους εξηγήσεις για τη θέση τους, το ρόλο τους, τη χρησιμοποίησή τους ; έχουν και αυτοί δικαιώματα όπως φυσικά έχουν και οι κάτοικοι.
Πηγαίνεις για την καταστροφή του περιβάλλοντος στην ΕΣΣΔ που έγινε ναι σε μια πορεία εκβιομηχάνισης το 1950 και το προσεγγίζεις το θέμα με όρους 2000 ;
Η Καταστροφή της φύσης δεν είναι προϊόν εκμετάλλευσής της ; δεν είναι απόρροια του καπιταλισμού ;
συνεπώς κάθε μάχη, διεκδίκηση δεν θα πρέπει πρώτα να στοχεύσει στο σύστημα που καταστρέφει τη φύση ;
Εκεί είναι η διαφορά. Εγώ αυτό προσπάθησα να πω με όρους παραδείγματος αλλά εισέπραξα απωθημένα ετών.
Α, δεν είμαι αριστερός όχι. Κομμουνιστής είμαι αγαπητέ φίλε. Γιατί ο όρος "αριστερά" είναι ένα ωραίο λάστιχο που έχει καταντήσει να εκπορνεύεται από τον κάθε τυχόντα τυχοδιώκτη που τον φοράει ανάλογα με τις ορέξεις του.
Να σου ευχηθώ καλή συνέχεια.

Λωτοφάγος είπε...

Αγαπητέ Γιάννη, αφού δηλώνεις κομουνιστής και όχι αριστερός, τι είναι τελικά η απάντησή μου; Αντικομουνιστική ή αντιαριστερή;
Ασφαλώς και παρακολουθώ τις εξελίξεις στις Σκουριές, όπως και τα εγκλήματα της εταιρείας, εδώ και αλλού. Μερικές εκατοντάδες θέσεις εργασίας -σε έναν πανέμορφο τόπο που θα μπορούσε να προσφέρει πολλαπλάσιες αν οι επιλογές ήταν διαφορετικές- δεν θα έπρεπε να αποτελούν άλλοθι για την καταστροφή.

Το ΚΚΕ ουδέποτε ενδιαφέρθηκε για την οικολογία. Ουδέποτε αναρωτήθηκε πώς θα υπάρχει εργασία και ευημερία σε έναν κατεστραμμένο πλανήτη. Μόνος στόχος τα ψηφαλάκια.
Η οικολογία δεν μπορεί παρά να είναι αριστερή. Όποιος νοιάζεται για την επιβίωση του συνόλου, όποιος δείχνει αλληλεγγύη προς όλα τα πλάσματα, όποιος προσπαθεί να είναι δίκαιος και έντιμος (δεν είναι εύκολο στις μέρες μας), είναι αριστερός. Και κανένας δεν έχει την αποκλειστικότητα ούτε και το καλούπι.

Όσο για την Αράλη -υποθέτω ότι αυτήν εννοείς- δεν καταστράφηκε εξαιτίας μονάχα της εκβιομηχάνισης, αλλά και των πειραμάτων για βιολογικά όπλα που γίνονταν εκεί. Ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν -με τους "όρους" κάθε εποχής.
Δεν υπάρχουν απωθημένα. Μάλλον απελπισία, επειδή ακόμη κι οι μορφωμένοι κάτοικοι αυτής της χώρας, φορούν παρωπίδες ανάλογα με την ιδεολογία τους. Η ανάρτησή μου αφορούσε το έγκλημα που ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση. Και σε αυτό περίμενα κάτι να σχολιάσεις. Αλλα προφανώς δεν σε ενδιαφέρει.
Καλό βράδυ.