Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Αυτή δεν είναι πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, Αλέξη!

Στο πλαίσιο της "πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής", δεχτήκαμε με τιμές τον Ομπάμα. Στο βιογραφικό του έχει πέντε πολέμους.
Βγάλαμε σέλφι με τον Μακρόν και τη συμβία του στην Ερμού. Εκείνος, επιστρέφοντας στην πατρίδα του, είπε με ύφος Λουδοβίκου ότι ορισμένοι θα έπρεπε να ψάχνουν για δουλειά αντί να τα κάνουν μπουρδέλο ("foutre le bordel")!
Διαρρήξαμε τις σχέσεις μας με τους Παλαιστινίους, τακιμιάζοντας με τον χασάπη του Ισραήλ για το φυσικό αέριο, και με τον δικτάτορα της Αιγύπτου για χάρη της ΑΟΖ του Καστελόριζου.
Και στο καπάκι, Αλέξη, πήγες στην Ουάσιγκτον για να μεταφράζεις λανθασμένα παροιμίες στον άξεστο Τραμπ, ανανεώνοντας τη συμφωνία για τη Σούδα.

Όσοι δεν καβγαδίζουν για το αν ο Κουφοντίνας δικαιούται άδεια ή όχι, ίσως πρόσεξαν ότι η Ελλάδα συμφώνησε να πουλήσει στη Σαουδική Αραβία χιλιάδες βλήματα έναντι εκατομμυρίων ευρώ. Η ΝΔ αντέδρασε με ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, η οποία όμως απλώς αφορά τους όρους της αγοραπωλησίας. Μια ακόμη ερώτηση για λάθος λόγους.

Η Σαουδική Αραβία είναι ένα τεχνητό κράτος που πήρε το όνομά του από τη δυναστεία των Σαούντ που το δημιούργησε. Τις τελευταίες μέρες, δύο πρίγκιπες σκοτώθηκαν σε περίεργα δυστυχήματα. Μάλλον διεκδικούσαν το θρόνο από τον πρίγκιπα-διάδοχο.


Η Σαουδική Αραβία "κάθεται" πάνω σε μια λίμνη πετρελαίου, η οποία της προσφέρει τεράστια οικονομική δύναμη. Ποιος δυτικός ηγέτης τόλμησε να την κατηγορήσει ότι υπέθαλψε την Αλ Κάιντα και τον ISIS; Διανοήθηκε κανείς να της επιβάλει κυρώσεις επειδή εφαρμόζει τη θανατική ποινή και καταπατά συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα -κυρίως των γυναικών; Αντίθετα, μόλις κάλεσε σε εμπάργκο εναντίον του Κατάρ, κανείς δεν ψέλλισε ένα όχι.
Η ίδια ομερτά υπάρχει και για την δολοφονία δεκάδων χιλιάδων αμάχων στη γειτονική της Υεμένη, όπου βομβαρδίζει ανηλεώς νοσοκομεία, σχολεία και υπαίθριες αγορές και έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη επιδημία χολέρας στη νεότερη Ιστορία. Τα παιδιά της Υεμένης λιμοκτονούν, αλλά κανείς δεν χάνει τον ύπνο του.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ αλ-Χαρίρι υπέβαλε την παραίτησή του από τον κρατικό ραδιοσταθμό του Ριάντ, ενώ βρισκόταν στη χώρα για επίσκεψη. Παγκόσμια πρωτοτυπία!
Σύμφωνα με άραβες δημοσιογράφους, η παραίτηση ήταν γραμμένη στη σαουδαραβική διάλεκτο.
Ας μην ξεχνάμε τις στενές σχέσεις Ιράν-Λιβάνου, τους αλλεπάλληλους πολέμους Ισραήλ-Λιβάνου και το μίσος της σουνιτικής Σαουδαραβίας εναντίον του σιιτικού Ιράν. Το οποίο προφανώς δεν μπορεί να το νικήσει, αλλά μπορεί άνετα να εμπλέξει άλλες χώρες, όπως ο Λίβανος, και να κάνει πόλεμο δι' αντιπροσώπων.

 Σε αυτή τη χώρα, λοιπόν, πουλάς τα πυρομαχικά, Αλέξη. Τα οποία θα χρησιμοποιήσει εναντίον της δυστυχισμένης Υεμένης. Που οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν "Ευδαίμονα Αραβία". Ευτυχισμένη, δηλαδή.
Αυτή δεν είναι πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Είναι συνενοχή σε γενοκτονία.
  

2 σχόλια:

BUTTERFLY είπε...

Ο θανατος σου η ζωη μου! Οπου υπαρχει χρημα,, επενδυσεις, συνεργασιες, δυναμη, δεν χωραει ο ανθρωπινος παραγοντας. Και δυστυχως, ετσι που παει το πραγμα, πολυ φοβαμαι οτι ο γ παγκοσμιος θα χωριστει σε δυο στρατοπεδα, αυτους που συμμετεχουν στις γενοκτονιες και σε αυτους που τις υφιστανται...

Λωτοφάγος είπε...

Πικρό συμπέρασμα, καλή μου Butterfly. Μακάρι να είχα κάτι πιο αισιόδοξο να προσθέσω.