Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Ας πάμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Έχω αναφερθεί κι άλλες φορές στον πολύ καλό διεθνατζή του ρ/σ Στο Κόκκινο Χρυσόστομο Λουκά, ο οποίος τις καθημερινές 13.00-14.00 ενημερώνει για θέματα που σπανίως απασχολούν την αυτιστική ελληνική ειδησεογραφία, όπως Γάζα, Λατινική Αμερική, αλλά και υποθέσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Στη σημερινή εκπομπή του μετέδωσε την εξής είδηση (από τον Gruardian εδώ):

Η 50χρονη Πορτογαλίδα Μαρία Μοράις ζήτησε αποζημίωση από ένα νοσοκομείο, επειδή μια γυναικολογική εγχείριση στην οποία υποβλήθηκε το 1995 της αφαίρεσε τη δυνατότητα για φυσιολογική σεξουαλική ζωή. Αρχικά είχε κερδίσει την υπόθεση, αλλά το νοσοκομείο άσκησε έφεση.
Οι δικαστές του Εφετείου, δύο άντρες και μία γυναίκα όλοι πενηντάρηδες, έκριναν το 2013 ότι στην ηλικία της(!!) και με δύο παιδιά ήδη, η Μοράις δεν έχει τόση ανάγκη το σεξ.
Η απόφαση προκάλεσε διαμαρτυρίες για σεξισμό, και η υπόθεση πήγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο απεφάνθη ότι οι Πορτογάλοι δικαστές ήταν σεξιστικά προκατειλημμένοι -αφού σε δύο αντίστοιχες περιπτώσεις το 2008 και το 2014 δικαίωσαν τους ενάγοντες άντρες, χωρίς να λάβουν υπόψη την ηλικία και τα τέκνα- και επιδίκασε στη Μοράις 3.250 ευρώ για ζημίες και 2.460 για έξοδα.

του Βαγγέλη Χερουβείμ

Η πρόταση του Χρ.Λουκά είναι να προσφύγουν οι Έλληνες εργαζόμενοι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προκειμένου να ακυρωθεί η σκανδαλώδης απόφαση του Αρείου Πάγου που δικαιώνει τους εργοδότες οι οποίοι δεν πληρώνουν επί μήνες τους υπαλλήλους τους.
Δεν είναι "βλαπτική" αυτή η συμπεριφορά, έκρινε το ανώτατο δικαστήριό μας, το οποίο στο παρελθόν είχε κρίνει συνταγματικά τα μνημόνια και αντισυνταγματικές τις περικοπές στους μισθούς των ίδιων των δικαστών!

Δικαιοσύνη α λα κάρτ (Μιχάλης Κουντούρης)
Μου άρεσε πολύ αυτή η πρόταση. Ας αξιοποιήσουμε τα νομικά εργαλεία που μας παρέχει η ΕΕ. Πολλές φορές στο παρελθόν, το συγκεκριμένο Δικαστήριο δικαίωσε πολίτες, ακόμη και τρίτων χωρών, όπως στην περίπτωση των εργατών της Μανωλάδας.

Ζώντας σε ένα παράλληλο και προνομιούχο σύμπαν, οι Έλληνες δικαστές αδιαφορούν για το αν οι εργαζόμενοι καθίστανται όμηροι των εργοδοτών, χάνουν τα σπίτια τους λόγω ανέχειας και αυτοκτονούν από απελπισία.

του Κώστα Γρηγοριάδη
Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μας απαγορεύσουν να τους κρίνουμε. Όμως, στη Δημοκρατία όλοι οι θεσμοί υφίστανται κριτική, αφού οι φυσικοί χορηγοί τους είμαστε εμείς οι πολίτες. Εμείς τους πληρώνουμε από τους φόρους μας και σε εμάς πρέπει να λογοδοτούν. Ούτε στην κυβέρνηση ούτε στην αντιπολίτευση.

του Τάσου Αναστασίου

1 σχόλιο:

Γλαύκη είπε...

Η δικαιοσύνη ευλογεί πρώτα τα δικά της γένια κι έπειτα όσων την καλοταϊζουν! Δυστυχώς, αλλά στην πλειοψηφία τους οι δικαστικοί λειτουργούν κάπως έτσι!
Βρίσκουν παραθυράκια μέσα στους νόμους που δεν είναι όσο θα έπρεπε σαφείς και τους μεταφράζουν κατά δοκούν, πάντα ώστε να μην φαίνονται παράνομοι...
Με το τελευταίο που αναφέρεις συμφωνώ κι επαυξάνω, όμως θα πρέπει από εμάς τους ίδους να διεκδικηθεί, προκειμένου να γίνει και πράξη!
Καλή σου μέρα!