Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Όσα περνούν απαρατήρητα

Χθες η μέρα ήταν αφιερωμένη στην Ηριάννα. Από την αγωνία, περάσαμε στην απογοήτευση και την οργή. Ελπίζαμε ότι αυτή τη φορά οι δικαστές θα στέκονταν στο ύψος των περιστάσεων, πιεζόμενοι από το διεθνές κύμα συμπαράστασης. Αυτοί αντίθετα συνέχισαν το σερί των αντιλαϊκών αποφάσεων, δικαιώνοντας την άποψη που έχει πλέον ο λαός για το θεσμό.

Ωστόσο, τα θέματα που απασχολούν καθημερινά τα κοινωνικά δίκτυα σπάνια είναι τόσο σημαντικά. Ενίοτε είναι γελοία. Κάτι που ισχύει και στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο, όπου επίσης ασχολούνται με ψεύτικες ειδήσεις (fake news), οι οποίες διαιωνίζονται παρά τις διαψεύσεις. Τέτοιες ψεύτικες ειδήσεις προκάλεσαν το κίνημα εναντίον των εμβολιασμών, που με τη σειρά του προκάλεσε τα φετινά θανατηφόρα κρούσματα ιλαράς στην ΕΕ.
Στο ελληνικό διαδίκτυο υπάρχει η ιστοσελίδα ELLINIKA HOAXES, η οποία έχει αναλάβει να επαληθεύει ή να διαψεύδει τεκμηριωμένα τις φήμες που κυκλοφορούν.

Ας εστιάσουμε σήμερα σε κάποια θέματα που περνούν απαρατήρητα, παρόλο που αφορούν εκατομμύρια ανθρώπους:
  • Ο εμφύλιος πόλεμος στην Υεμένη κλιμακώθηκε τον Μάρτη του 2015 με την ανάμειξη της Σαουδικής Αραβίας και είχα αναφερθεί σε αυτόν. Δυόμισι σχεδόν χρόνια μετά,  με εντυπωσιάζει η αδιαφορία για μια ισοπεδωμένη πλέον χώρα, με 10 εκατομμύρια ανθρώπους που κυριολεκτικά λιμοκτονούν (από τα συνολικά 19).
του Tjeerd
Η διάλυση των υποδομών έφερε φυσικά το λοιμό. Έτσι, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν ήδη πεθάνει από χολέρα. Ένα παιδί πεθαίνει κάθε δέκα λεπτά, υπολόγισε ο ΟΗΕ, αλλά κανείς δεν εντυπωσιάστηκε. Ούτε από το ενδεχόμενο οι νεκροί να φτάσουν τις 300.000 ώς τα τέλη Αυγούστου.
Γιατί αδιαφορεί η Δύση; Για τον ίδιο λόγο που στο Κατάρ επιβλήθηκε εμπάργκο χωρίς να αντιδράσει κανείς: επειδή το επιβάλλει ο παντοδύναμος οίκος των Σαούντ.
  • Αφότου η αδίστακτη κυβέρνηση της Αιγύπτου έκλεισε τις περίφημες σήραγγες μέσω των οποίων η Γάζα προμηθευόταν τρόφιμα, φάρμακα και οικοδομικά υλικά, τα 1,8 εκατομμύρια κάτοικοί της φυτοζωούν ανάμεσα στα ερείπια, με ηλεκτρικό ρεύμα για μόλις 4 ώρες ημερησίως, πιεζόμενοι από τους οικισμούς των ισραηλινών εποίκων και αποκλεισμένοι από τη θάλασσα.
Το Ισραήλ συμπεριφέρεται προς τους Παλαιστινίους με σαδισμό αντάξιο των γερμανών Ναζί. Κατά τη διάρκεια της 40ήμερης απεργίας πείνας που έκαναν οι πολιτικοί κρατούμενοι την άνοιξη ζητώντας στοιχειώδη δικαιώματα, έποικοι έψηναν κρέατα έξω από τις φυλακές. Τότε, η PIZZA HUT (εβραϊκών συμφερόντων) κορόιδευε τον άτυπο αρχηγό των κρατουμένων Μαρουάν Μπαργκούτι με το σλόγκαν, "Μπαργκούτι, αν είναι να σπάσεις την απεργία πείνας, γιατί όχι με μια πίτσα;"

AP Photo / Oded Balilty, Filw
Επίσης, ο Β.Καραγιώργος έγραψε στην Εφ.Συν ότι μια προσφιλής φάρσα των φρουρών στα τσεκ πόιντ είναι να τα κλείνουν μισή ώρα νωρίτερα, υποχρεώνοντας τους Παλαιστινίους που περνούν στο Ισραήλ για ένα μεροκάματο, να διανυκτερεύουν στο ύπαιθρο, χωρίς ρούχα για το κρύο.
Δουλειές δεν υπάρχουν, νοσοκομεία και σχολεία είναι ισοπεδωμένα και απαγορεύεται ακόμη κι η αλιεία.
Είναι γνωστό επίσης ότι στις διαφημίσεις για τα όπλα που κατασκευάζει, το Ισραήλ τονίζει ότι έχουν δοκιμαστεί κατά αμάχων!
Το τελευταίο "φρούτο" είναι τουριστικά πακέτα που προσφέρουν αληθινά πυρά εναντίον κούκλων που παριστάνουν άμαχους Παλαιστίνιους. Και οι τουρίστες ευχαρίστως δέχονται να εκπαιδευτούν και τα παιδιά τους!(δείτε εδώ, μαζί με βιντεάκι)
  • Οι Ζαπατίστας (ή Σαπατίστας πιο σωστά) αποφάσισαν στα τέλη του 2016 να συμμετάσχουν στις εκλογές του Μεξικού, και μάλιστα με γυναίκα ιθαγενή. Ύστερα από διαβουλεύσεις και συζητήσεις, το χρίσμα δόθηκε στη Μαρία ντε Χεσούς Πατρίσιο Μαρτίνες, γνωστής ως Μαριτσού. 
http://city.sigmalive.com/article/22944/i-maritsoy-ehei-harisma-na-anakoyfizei-ton-anthropino-pono
Η Μαριτσού γιατρεύει με παραδοσιακά ινδιάνικα βότανα τους φτωχούς ιθαγενείς, διασώζοντας την παραδοσιακή ιατρική εδώ και δεκαετίες. Αν συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες 850.000 υπογραφές, θα είναι υποψήφια των αυτοχθόνων στις εκλογές του 2018. Σκοπός της είναι να αναδείξει τα προβλήματά τους σε όλο το Μεξικό, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Καλή της επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: