Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Η αθώωση Θεοφίλου, η αντίσταση Κοτζιά & η δικαίωση της Βεργίνας

Σάββατο βράδυ και ζέστη. Όμως, τρεις ειδήσεις μου έχουν φτιάξει τη διάθεση. Σε αυτές θα εστιάσω. Κάτι σαν αντίσταση στο ζόφο:
  • Η αθώωση του Τάσου Θεοφίλου. Δεν χρειάζεται ανάλυση. Μόνο μελανό σημείο, τα πέντε χρόνια που έχασε στη φυλακή ένας άνθρωπος επειδή η ιδεολογία του δεν είναι αρεστή στο κατεστημένο! Περιμένουμε τώρα την αθώωση των Περικλή και Ηριάννας.
του Βαγγέλη Χερουβείμ

του Τάσου Αναστασίου

  • Επί μία εβδομάδα στην Ελβετία, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο Νορβηγός ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, προσπάθησε να πετύχει μια "λύση" για το Κυπριακό, κομμένη-ραμμένη στα μέτρα του Ερντογάν. Αν είχε απέναντί του μόνο τον Νίκο Αναστασιάδη, θα τα κατάφερνε. Σκόνταψε όμως στον "δογματικό" ΥΠΕΞ της Ελλάδας Ν.Κοτζιά. 
(ΑΠΕ-ΜΠΕ Κάτια Χριστοδούλου)
Θα τα κατάφερνε επίσης αν δεν είχε πέσει η κυβέρνηση των σαμαροβενιζέλων. Ευτυχώς για το μαρτυρικό νησί, αυτά τα "αν" δεν υφίστανται. Και η μη λύση είναι πάντα καλύτερη από μια ολέθρια λύση. 
Παρακολουθώ τον Νίκο Κοτζιά με μεγάλο ενδιαφέρον από την αρχή: τα ταξίδια του σε διάφορες χώρες, τις συμφωνίες που πετυχαίνει με χώρες όπως το Ιράν, ακόμα και εκείνες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο -όσο κι αν αυτές οι τελευταίες έχουν καθεστώτα εγκληματικά. Η διπλωματία είναι ένα δύσκολο άθλημα, που δυστυχώς δεν διαπνέεται από ηθικές αξίες. Και ο Ν.Κοτζιάς δείχνει να ισορροπεί άνετα στο τεντωμένο σκοινί.
Η οργάνωση του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών τον Απρίλιο με ξάφνιασε ευχάριστα: Ελλάδα, Κίνα, Ιταλία, Ιράν, Αίγυπτος, Ιράκ, Ινδία, Μεξικό, Περού και Βολιβία εκπροσωπήθηκαν στο Ζάππειο από τους υπουργούς Εξωτερικών τους. Μια πρωτοβουλία που υπενθυμίζει ότι, εκτός από την ισχύ των όπλων, υπάρχει κι η πολιτιστική κληρονομιά.
Καλύτερα από μένα, όμως, τα λέει το άρθρο του Γιώργου Χαρβαλιά στην ιστοσελίδα του Μιχάλη Ιγνατίου:  http://mignatiou.com/2017/07/eftichos-pou-vrethike-o-kotzias-na-mazepsi-ta-mposika-i-megali-ipiresia-tou-ellina-ipourgou/
  • Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, η μικρή ελληνική εταιρεία που παλεύει χρόνια τώρα να επιβιώσει με τη Βεργίνα της, κατάφερε το ακατόρθωτο: το Διοικητικό Εφετείο επικύρωσε την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία το 2015 αναγνώρισε ότι η Ελληνική Ζυθοποιία, θυγατρική της ολλανδικής Heineken, εφάρμοζε στην Ελλάδα επί 20 σχεδόν χρόνια παράνομες και αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές.
Η αλαζονική θυγατρική καταδικάστηκε σε πρόστιμο 26,7 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ εκκρεμεί ακόμη η προσφυγή της Βεργίνας στα ολλανδικά δικαστήρια. (http://www.ogdoo.gr/epikairotita/koinonia/i-mikri-vergina-nikise-ton-kolosso-heineken)

Πριν από αρκετά χρόνια, είχα ρωτήσει τον σερβιτόρο παραλιακής ταβέρνας τι μπίρες είχε το μαγαζί. "Όλες", απάντησε με καμάρι. "Ωραία. Βεργίνα έχετε;" Και εκείνος με βαθύτατη περιφρόνηση: "Ε, όχι και Βεργίνα"! Με αυτά τα μυαλά πορευόμαστε.

Δεκαετίες τώρα, εταιρείες όπως η Heineken και η LIDL, δεν αποδίδουν τους φόρους που οφείλουν και στέλνουν τα κέρδη στις χώρες τους. Ειδικά η LIDL δεν δημοσιεύει ισολογισμούς και λειτουργεί με αποικιοκρατική νοοτροπία. Δυστυχώς, η ανύπαρκτη καταναλωτική μας συνείδηση επιτρέπει στην IKEA και μεγάλες πολυεθνικές να αλωνίζουν, πουλώντας σε τιμές πολύ μεγαλύτερες από όσο στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τη λέξη μποϊκοτάζ την αγνοούμε. Κάτι πάει να γίνει με την περίπτωση της Κόκα Κόλα -τουλάχιστον στη βόρεια Ελλάδα- κι αυτό φάνηκε στη διαφημιστική της εκστρατεία πριν από λίγο καιρό.
Απορώ, όμως, γιατί δυσκολευόμαστε τόσο να στηρίξουμε ελληνικές εταιρείες και μικρούς παραγωγούς, τη στιγμή που το εμπορικό μας ισοζύγιο γέρνει επικίνδυνα. Πώς θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας αν εμείς δεν ενθαρρύνουμε την παραγωγή ελληνικών προϊόντων;
Η εφαρμογή της άθλιας συμφωνίας CETA θα καταργήσει τους νόμους που ελέγχουν τι μας ταΐζουν οι αμερικανικές και καναδικές πολυεθνικές. Και οποιαδήποτε εκ των υστέρων αντίδραση θα ηττάται στα διαιτητικά δικαστήρια. Δυστυχώς, ο ελληνικός λαός ασχολείται μόνο με ηλίθια τηλεπαιχνίδια.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Η αθώωση του Θεοφίλου είναι το ωραιότερο πράγμα που άκουσα εδώ κ πολύ καιρό.Είχα μάλιστα τη χαρά να παρευρίσκομαι στο Εφετείο κ να ζήσω την ανεπανάληπτη στιγμή που ανακοινώθηκε το χαρμόσυνο νέο.Κλαίγαμε όλοι από χαρά κι εγώ πήρα το ωραιότερο δώρο για τα γενέθλιά μου που είχα την ίδια μέρα!

Λωτοφάγος είπε...

Χρόνια πολλά, Βάσω μου. Πράγματι το ωραιότερο δώρο.
Μόνο ένα πράγμα με ανησυχεί: μήπως τον συλλάβουν ξανά με την πρώτη ευκαιρία, όπως έχουν κάνει και με άλλους, για να δείξουν πως δεν επιτρέπουν σε κανέναν να σκέφτεται διαφορετικά.