Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Ο Μέρντοχ κι οι ανακαλύψεις

Δεν είναι αλκοολικός σαν τον Χάρι Χόλε, ούτε έχει μαύρη ζώνη, όπως ο κινηματογραφικός Sherlock Holmes. Δεν είναι διάνοια, ούτε μισάνθρωπος.
Είναι καναδός αστυνόμος και ζει στο "επαρχιακό" Τορόντο στα τέλη του 19ου αιώνα. Ευγενικός, γοητευτικός και καθολικός στο θρήσκευμα με ποικίλους ενδοιασμούς. Προτού ασχοληθεί με ένα πτώμα, κάνει πάντα το σταυρό του και συνήθως μοιάζει σαν να έχει καταπιεί μπαστούνι.
Είναι άτυχος με τις γυναίκες -για να το πω κομψά- αλλά παραμένει τζέντλεμαν και συμπονετικός. Εδώ και τέσσερις κύκλους περιμένουμε να παντρευτεί επιτέλους τη χειραφετημένη ιατροδικαστίνα, αλλά ποτέ δεν βρίσκει την κατάλληλη στιγμή.


Εκείνο που έχει σημασία, όμως, είναι πως μελετάει διαρκώς τις ανακαλύψεις τις εποχής του και πειραματίζεται μέσα στο αστυνομικό τμήμα, με την ανοχή του σκοτσέζου προϊσταμένου του, ο οποίος μάχεται διαρκώς κατά του δικού του αλκοολισμού. Χρησιμοποιεί πάντα τη λογική, ενώ πολύ συχνά βρίσκει τη λύση την ώρα που συζητάει τον γρίφο με κάποιον άλλον.
Βοηθός του ένας νεαρός αστυνομκός, απόφοιτος 4ης δημοτικού, που ονειρεύεται να γράψει ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, αλλά διαρκώς το περιπλέκει με γκόθικ αναφορές.
Και οι τέσσερις βασικοί ήρωες εξελίσσονται ως χαρακτήρες και συνήθως αλληλοϋποστηρίζονται.
Για μένα είναι μια από τις καλύτερες αστυνομικές σειρές που έχουν γυριστεί ποτέ.

Αν σας έπεισα, η σειρά λέγεται Ντετέκτιβ Μέρντοχ, παίζεται στην ΕΡΤ πριν από το κεντρικό δελτίο από Δευτέρα έως Παρασκευή και μπορείτε να δείτε παλαιότερα επεισόδια διαδικτυακώς στην ΕΡΤ Web TV, κατηγορία "Ξένες σειρές" (http://series.ert.gr/murdoch-mysteries/)

7 σχόλια:

Rodia είπε...

σωστός!!! :)

Mia Petra είπε...

Όσο κι αν κατηγορούν την ΕΡΤ πολλοί -ο καθένας για άλλους λόγους- έχει πολύ ωραίες σειρές. Μου αρέσουν επειδή είναι εποχής, αλλά κι επειδή είναι πολύ καλές παραγωγές. Την συγκεκριμένη δεν την έχω παρακολουθήσει, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Καλή άνοιξη φίλε Λωτοφάγε ✿

Υ.Γ Πάντως στην ΕΡΤ2 έχει και "το μικρό σπίτι στο λιβάδι"!! Αχαχαχα!

Λωτοφάγος είπε...

Καλημέρα κορίτσια. Οι σειρές της ΕΡΤ δεν υποτιμούν τη νοημοσύνη μας.
Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί οι έλληνες σκηνοθέτες δεν μεταφέρουν στη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη μυθιστορήματα.
Πριν από μερικά χρόνια, στον πολυχώρο των εκδόσεων Μεταίχμιο, ανακάλυψα ότι οι Σκανδιναβοί έχουν γυρίσει σε σειρές τα σημαντικότερα αστυνομικά μυθιστορήματα της δικής τους "σχολής". Και είναι εξαιρετικές.
Τα άχρηστα ιδιωτικά κανάλια εδώ δεν τις έχουν προβάλει, παρά τη μεγάλη επιτυχία που γνωρίζει η αστυνομική λογοτεχνία στην Ελλάδα.
Και εκείνο που με λυπεί περισσότερο είναι που πέθανε ο Μηνάς Χατζησάββας, ο οποίος ήταν ιδανικός αστυνόμος Χαρίτος!

Υ.Γ. Χαχαχα! Ε, όχι και Μικρό σπίτι στο λιβάδι, Πέτρα μου!

BUTTERFLY είπε...

Νομιζω ειναι παλια σειρα κσι την εβλεπα μικρη!

Λωτοφάγος είπε...

Πόσο μικρή είσαι, Butterfly; Η σειρά άρχισε να προβάλλεται τον Ιανουάριο του 2008 στον Καναδά.

KOYKLITIS είπε...

Την είχα προγραμματίσει και την έγραφα καθημερινά στο βίντεο.
Παρακολούθησα καμιά εικοσαριά επεισόδια και εκεί σταμάτησα και την εγγραφή και την παρακολούθηση.
Αυτό,που σε κάθε πτώμα που ανακαλύπτει κάνει το σταυρό του και οι χαριεντισμοί με την ιατροδικαστή-γκόμενα πάνω από ανοιγμένες κοιλιές και κρανία πόσο να τα αντέξεις.
Φυσικά όλα είναι θέμα γούστου και δεν μπορεί να αρέσουν όλα σε όλους.
Τους φιλικούς μου χαιρετισμούς Λωτο.

Λωτοφάγος είπε...

Αφού επί χρόνια έβλεπα τα διάφορα CSI με την εξέταση DNA που έβγαινε σε κλάσμα δευτερολέπτου και τις τρίχες που οδηγούσαν στον ένοχο, κουράστηκα τόσο πολύ ώστε αυτή η σειρά με ηρεμεί και με ξεκουράζει, Κουκλίτη.
Κι αν μη τι άλλο, ο Μέρντοχ είναι ανθρωπιστής και όχι αριβίστας.
Καλό σαββατοκύριακο.