Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Ο Άρειος Πάγος έσωσε την τιμή μας

Ικέτης και άσυλο: δυο ελληνικές λέξεις που η σημασία τους υπάρχει ήδη στα έπη του Ομήρου:
Ο ιερέας Χρύσης ικετεύει τον Αγαμέμνονα να του επιστρέψει την αιχμάλωτη κόρη του. Ο πονηρός Αργείος δέχεται, αλλά αρπάζει από τον Αχιλλέα τη Βρισηίδα, με αποτέλεσμα εκείνος να αποσυρθεί με το στρατό του και οι Τρώες να πάρουν φαλάγγι τους υπόλοιπους Έλληνες.
Μετά το θάνατο του Πατρόκλου, ο Αχιλλέας μονομαχεί με τον Έκτορα, τον σκοτώνει και τον σέρνει πίσω από το άρμα του. Ο Πρίαμος πάει ικέτης στη σκηνή του Αχιλλέα για να ζητήσει το πτώμα του Έκτορα. Στο τέλος, οι δύο εχθροί κλαίνε μαζί για το θάνατο των αγαπημένων τους.
Ο ίδιος ο Οδυσσέας έφτασε ως πρόσφυγας, ως ικέτης, στο παλάτι του βασιλιά των Φαιάκων Αλκίνοου. Αφού δέχτηκε τις απαραίτητες φροντίδες, είπε ποιος ήταν και αφηγήθηκε την ιστορία του.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως αν δεν έδιναν άσυλο στους ικέτες, οι θεοί θα τους τιμωρούσαν, όπως τιμωρήθηκαν οι Αθηναίοι τον 6ο αιώνα π.Χ. Τότε ο Μεγακλής έσφαξε τους οπαδούς του πραξικοπηματία Κύλωνα που είχαν καταφύγει ικέτες στον Βωμό της Πολιάδος Αθηνάς. Το "Κυλώνειον άγος", όπως ονομάστηκε αυτή η ύβρις απέναντι στους θεούς, επέφερε λοιμό και ταραχές στην Αθήνα. Τελικά, η κάθαρση έγινε με οδηγίες του Μαντείου των Δελφών. Με θύματα κάποια ταλαίπωρα πρόβατα.


Στα καθ' ημάς,  η απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων είναι σωστή, διότι η ζωή τους κινδύνευε στην Τουρκία. Το άγος της έκδοσης του Οτσαλάν από τον Πάγκαλο είναι πολύ πρόσφατο και ντροπιαστικό.
Κάποιοι έγραψαν πως η απόφαση καθυστέρησε, επειδή η κυβέρνηση ασκούσε πιέσεις για έκδοση. Πιθανόν. Εξάλλου, η απάντηση Ερντογάν ήταν άμεση: εξέδωσε εντάλματα σύλληψης και απειλεί, αφενός να επιτρέψει ξανά την προσφυγική ροή ακυρώνοντας την περσινή συμφωνία και αφετέρου να παγώσει τις συζητήσεις για το Κυπριακό.
Αν το ανώτατο δικαστήριο είχε αποφασίσει την έκδοση, το μπαλάκι θα πήγαινε στον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος έχει σε τέτοια περίπτωση το δικαίωμα να την ακυρώσει. Δεδομένης της διαχρονικής υποχωρητικότητάς μας έναντι της Τουρκίας, το ποτήρι θα ήταν πολύ πικρό για τον Κοντονή.
Δεν ξέρουμε τι θα γινόταν αν οι οκτώ στρατιωτικοί ζητούσαν άσυλο σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Υπάρχουν κάποιες που μάλλον θα έσπευδαν να τους εκδώσουν.
Ευτυχώς, οι αρεοπαγίτες τίμησαν το λειτούργημά τους και την αρχαιοελληνική παράδοση.

2 σχόλια:

KOYKLITIS είπε...

Μετά την πίκρα που μας έδωσε σχετικά με την απόφαση για τις τηλεοπτικές άδειες βγάλαμε στεναγμό ανακούφισης που αυτή τη φορά ο Άρειος Πάγος στάθηκε στο ύψος του.
Επειδή όμως δεν μας έχει συνηθίσει σε τόση δημοκρατία μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι μάλλον το έκανε για να πάει κόντρα στην κυβέρνηση!
Αστειεύομαι...
Μπράβο και πάντα τέτοια.

Λωτοφάγος είπε...

Κουκλίτη μου, δεν ήταν ο Άρειος Πάγος που αποφάσισε για τις άδειες, αλλά το ΣτΕ. Η απόφαση, ωστόσο, αποκαλεί τις συχνότητες δημόσιο αγαθό, η χρήση του οποίου πρέπει να πληρώνεται. Απλώς διαφώνησε με την ανάμειξη του Ν.Παππά. Δεδομένου ότι η ΝΔ δεν επέτρεπε την εκλογή μελών του ΕΣΡ, μόνο ο υπουργός μπορούσε να το κάνει. Ο διαγωνισμός θα ξαναγίνει από το ΕΣΡ και θα πληρώσουν οι νταβατζήδες. Για τα εκατοντάδες εκατομμύρια που χρωστούν οι καναλάρχες στις τράπεζες δεν μίλησε η αξιότιμη αντιπολίτευση.
Η απορία είναι η εξής: αφού αυτό είναι το κώλυμα, γιατί άργησε τόσο να καθαρογράψει την απόφαση; Τη σκάλιζε σε πέτρα; Όχι, φυσικά. Απλώς ο χρόνος κι η προπαγάνδα έφεραν την απαξίωση της συνταγματικότητας του μέτρου.
Καλό σου βράδυ.