Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Οι βλαχοδήμαρχοι που αγαπάμε

Κάποτε οι λαμογιές παρέμεναν στο ημίφως. Κάπου ανάμεσα σε εκλογές, κομματάρχες, υποσχέσεις  και επιδόματα τυφλότητας, οι δράστες έκρυβαν τις ακαθαρσίες τους σαν γάτες. Αποκαλύπτονταν μόνο τα καραμπινάτα σκάνδαλα, εφόσον όμως η συγκεκριμένη παράταξη είχε ήδη χάσει τις εκλογές.
Σήμερα, που δεκάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι ζουν πάνω από ένα πληκτρολόγιο, πολύ δύσκολα κάτι μένει κρυφό. Υπάρχουν επίσης κάποια ανεξάρτητα ΜΜΕ με δραστήριους δημοσιογράφους, που ερευνούν και δεν γλείφουν αφεντικά και παράγοντες.
Από την άλλη, οι παλαιότερες γενιές δυσκολεύονται πολύ να αντιληφθούν τις δυνατότητες του διαδικτύου: αυτό φάνηκε περίτρανα στην περίπτωση της Διβάνη. Αντίθετα, περσόνες όπως ο Τζήμερος κι ο Άδωνης ζουν από την αρνητική δημοσιότητα.

Συνεπώς αδυνατώ να καταλάβω γιατί ο Γιάννης Μπουτάρης πίστεψε ότι δεν θα αντιδρούσαν οι Θεσσαλονικείς στη χρηματοδότηση της χριστουγεννιάτικης φιέστας από την Κόκα Κόλα και την Ελληνικός Χρυσός, ενώ ο Γιώργος Καμίνης ότι θα περνούσαν απαρατήρητες μια ολόκληρη ρόδα στο Σύνταγμα και μια πανάκριβη πρωτοχρονιάτική γιορτή.
Απαραίτητη διευκρίνιση: Η Κόκα Κόλα έκλεισε τα εργοστάσιά της στη Βόρεια Ελλάδα αφήνοντας εκατοντάδες ανέργους, ενώ η Ελληνικός Χρυσός καταστρέφει μεθοδικά την ανατολική Χαλκιδική.
Άλλωστε, η πρώτη πράξη του Γιώργου Σταθάκη όταν αντικατέστησε τον "ενοχλητικό" Πάνο Σκουρλέτη, ήταν να υπογράψει την τεχνική μελέτη της εταιρείας.
Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης φοράει το εβραϊκό κιπά για να προσελκύσει προσκυνητικό τουρισμό από το Ισραήλ.
Εξάλλου, στην Ελλάδα επενδύσεις γίνονται μόνο στον τουρισμό, τον πλέον αστάθμητο τομέα της οικονομίας, και σε φιλέτα του δημοσίου που ξεπουλιούνται.

από εδώ
Η παράταξη Καμίνη στην Αθήνα έφερε το θέμα της ρόδας στο δημοτικό συμβούλιο στις 22/12, όταν αυτή είχε ήδη στηθεί και μάλιστα σε... παλέτες!


Η γιορτή θα κοστίσει 170.000 ευρουδάκια στους δημότες, αλλά ο μουσικός Κωστής Μαραβέγιας θα πάρει μόλις 5.000 καθαρά, για τον ίδιο και τη μπάντα του.  Τα υπόλοιπα θα πάνε στους διοργανωτές, στο ιδιωτικό(!) κανάλι που θα τη μεταδώσει και υπέρ πίστεως.
Ήδη ο Χρήστος Τεντόμας, πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ (Άθλησης, Πολιτισμού κλπ) υπέβαλε την παραίτησή του, ενώ η ρόδα ξηλώθηκε για να μην διαλυθεί από τους βοριάδες. Μια ασήμαντη λεπτομέρεια: δεν λειτούργησε ποτέ, διότι απλούστατα δεν είχε πιστοποιητικά ασφαλείας.

Δεν ξέρω ποιος το έφτιαξε, αλλά είναι απολαυστικό!
Ωστόσο, η Αθήνα παραμένει βρόμικη, κακοφωτισμένη και μίζερη, παρά τους διάφορους μαραθώνιους και τις φιέστες. Και προϊστάμενος του Τεντόμα είναι ο Καμίνης. Ο οποίος έδιωξε τους άστεγους από την Κλαυθμώνος, υπήρξε αδιάφορος στο προσφυγικό δράμα και γενικά το παίζει κριτής των πάντων, θεωρώντας ότι μπορεί να παραμένει στο απυρόβλητο εσαεί.
Τα κοινωνικά δίκτυα όμως δεν πείθονται:


Και κάτι που διαρκώς ξεχνώ: στις αρχές του καλοκαιριού μάθαμε ότι τα σαΐνια του Δήμου Ηρακλείου Αττικής αποφάσισαν να μπολιάσουν τις νεραντζιές της πόλης, οι οποίες ευωδιάζουν κάθε άνοιξη, για να τις μετατρέψουν σε λεμονιές. Δεν τους ενοχλούν τα σπασμένα πεζοδρόμια, ούτε τα αυτοκίνητα που παρκάρουν πάνω. Το μόνο που λείπει από τους δημότες είναι το φρέσκο λεμονάκι.
Αν θυμάστε, κι ο Νικήτας Κακλαμάνης είχε κόψει τις νεραντζιές της Κανάρη για να φυτέψει κάτι απίθανα δεντράκια εισαγωγής. Τι ζόρι τραβάνε οι βλαχοδήμαρχοι με τις νεραντζιές, άραγε;

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα των ημερών είναι η ρόδα και βλαχοδήμαρχοι. Τα πόθεν έσχες των ζάμπλουτων βουλευτών του Σύριζα δεν τα είδες. Με καταθέσεις εκατομμύριων στο εξωτερικό και να παίζουν στα ζάρια με την έξοδο τη χώρας από το ευρώ. Δεν βαριέσαι ας είναι καλά τα κορόιδα που χάφτουν και αυτά που σιγοντάρουν.

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζεις δήλωση της Κυριας Φωτίου του ΣΥΡΙΖΑ ότι "οι περικοπές των συντάξεων δεν είναι φοβερές". Προσπαθείς να παραμείνεις ψύχραιμος. Και κατοπιν διαβάζεις ότι η Κυρία διαθέτει 10 ακίνητα και καταθέσεις ενός πλούσιου πολίτη στο Λονδίνο.

Ανώνυμος είπε...

Για τον Καμίνη, που δεν με αφορά κι όλας

Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι ξεκίνησε μια συντονισμένη επίθεση κατά του Δημάρχου Αθηναίων, δηλαδή δεν έχω στοιχεία και οι κάθε είδους συνομωσιολογίες με απωθούν. Η σφοδρή επίθεση και η προσπάθεια απαξίωσης του Καμίνη πιστεύω ότι έχουν πολλές φτηνές αιτίες που κορυφώθηκαν με το θέμα της "ρόδας".

Διακρίνω εξυπνακισμούς της κακιάς ώρας, χτυπήματα σε ένα δημόσιο πρόσωπο με αφορμή ίσως κάποια προσωπικά ή το ανομολόγητο κάτι πρέπει να σχολιάσω, βρε αδελφέ, για να υπάρχω σε ένα τρέχον θέμα στο φμπ. Διάβασα ακόμα και την ηλιθιότητα "τι περιμένεις από έναν ανέραστο"! Και όλα αυτά και άλλα πολλά για μια ατυχή, και κατά τη δική μου γνώμη, επιλογή στο κέντρο της Πλατείας, λησμονώντας πως αλάνθαστος είναι μόνο αυτός που δεν πράττει.
Ας ξεχάσουμε λοιπόν ότι πήρε ένα Δήμο που επί πολλά χρόνια έζεχνε από πελατειασμό, ευνοιοκρατία και ανεξέλεγκτη διασπάθιση χρημάτων(εμείς πληρώναμε!) και τον συμμάζεψε. Ας παραμερίσουμε ότι δεν ασκείται στην τρέχουσα πολιτική μέσω του αξιώματός του, όπως οι προκάτοχοι, παρότι του έχουν γίνει πιεστικές προτάσεις. Ας του πιστώσουμε τουλάχιστον το λιγότερο: ότι ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ με πρόγραμμα, με σύνεση και πολύ συχνά με επιτυχία σε διάφορους τομείς.

Και ας του πιστωθεί επίσης ότι είναι ένα ευπρεπές αλλά και δυναμικό δημόσιο πρόσωπο από τα λίγα που αντιμετώπισε άμεσα τους χρυσαυγίτες: τον νεοναζί βουλευτή Καιάδα που τον απείλησε με όπλο και τον χιτλερικό αρχηγό της ΧΑ μαζί με άλλους ομόσταβλους που του ούρλιαζαν "δεν θα τολμάς να περπατήσεις στους δρόμους της Αθήνας", όταν απαγόρευσε στους κασιδιάρηδες τα "συσίτια μόνο για ΄Ελληνες".

Συγνώμη αλλά τότε δεν είδα καταιγισμό υποστηρικτικών δηλώσεων, ανάλογων με τις τωρινές επιθέσεις.

Λωτοφάγος είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε,
Καταρχάς δεν ξέρω πότε διάβασες το πλήρες κείμενό μου, διότι μέχρι πριν από λίγα λεπτά το διαμόρφωνα ακόμα. Δεν καταφέρομαι μόνο εναντίον του Καμίνη. Οι φίλοι του Μπουτάρη μάλλον δεν ενοχλήθηκαν. Όσο για μένα, δεν έχω facebook, κι ούτε γράφω για να υπάρχω. Γράφω για όσα με συγκινούν, με χαροποιούν ή με εξοργίζουν.

Δεύτερον, θεωρώ ότι ο δήμαρχος είναι υπεύθυνος για κάθε πράξη των υφισταμένων του, είτε ωφελείται είτε όχι από αυτήν, επειδή τους έχει επιλέξει. Το ίδιο ισχύει και για τον πρωθυπουργό.
Τρίτον, από έναν πρώην Συνήγορο του Πολίτη περιμέναμε πολύ περισσότερα: να στηρίξει τους αδύναμους και να αγωνιστεί για να στεγαστούν σε κάποια από τα άδεια κτήρια της Αθήνας. Όχι να τους διώχνει από τα παγκάκια.
Δεν με αφορούν τα περί "ανέραστου". Κανείς δεν δικαιούται να κρίνει την ερωτική ζωή του άλλου, εκτός αν αυτή είναι εγκληματική.
Δεν ξέρω κανέναν δήμαρχο κι ούτε με ξέρουν. Συνήθως δεν βγαίνουν αυτοί που ψηφίζω. Τους κρίνω με συναισθηματική υποκειμενικότητα.
Δεν είναι εύκολο να τα βάλεις με τους χρυσαυγίτες, και εκτίμησα ιδιαιτέρως τη στάση του. Περίμενα και άλλα θαρραλέα βήματα, όμως. Στον τομέα της πρόληψης κατά του φασισμού. Όχι έναν Σούπερμαν, αλλά κάποιον που να ενδιαφέρεται αληθινά. Αν συμμάζεψε τον δήμο, πάντως δεν έπεισε τους δημότες να τον συνδράμουν.

Σχετικά με τα πόθεν έσχες: αφορούν το 2013-14 και δεν είναι καθόλου "πόθεν". Επομένως, δεν ασχολήθηκα καθόλου. Πάντως, είναι πασίγνωστο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τους περισσότερους πανεπιστημιακούς από οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Και πολλούς πλούσιους επίσης, οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν τους πεινασμένους. Δεν σκοπεύω να απολογηθώ για αυτούς.
Έμαθα μόνο ότι κατηγορούν την Κούνεβα για ύποπτο πλουτισμό. Το ποσόν προέρχεται από δωρεές αλληλέγγυων, είπε η ίδια. Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, είμαστε πολλοί όσοι συγκινηθήκαμε από τη δολοφονική επίθεση εναντίον της και σπεύσαμε να βοηθήσουμε. Τότε, άλλωστε, ο Γιωργάκης δεν είχε πάει ακόμα στο Καστελόριζο, και κάποια λεφτά υπήρχαν.
Καλή χρονιά.

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα με την Κούνεβα δεν είναι τόσο οι δωρεές που έλαβε (οπως υποστηρίζει) η το ύψος αλλά που επέλεξε να διατηρεί τις καταθέσεις της στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα. Αυτό ειναι το μεγάλο ευχαριστώ στην Ελλάδα και στους Ελληνες που την βοήθησαν και την εξέλεξαν ευροβουλευτή; Αλλα μάλλον εμπιστεύεται περισσότερο την Βουλγαρία για να σιγουρέψει τα ευρά της και καλά κάνει. Ωραία είναι να έχεις αριστερή θεωρία και να επικαλείσαι τη ρήξη και τη δραχμή (ας είναι καλά τα γίδια που το χάφτουν) αρκεί να έχεις τα εκατομμυριάκια σου εκτός Ελλάδος.
Καλή Χρονιά!

Ανώνυμος είπε...

Εσύ ανώνυμε που έχεις πρόβλημα με τις 300.000 της Κούνεβα, δεν βλέπω να στεναχωριέσαι όμως καθόλου για τους διάφορους Λάτσηδες, Βαρδινογιάννηδες, Μητσοτάκηδες, Κυριακού, Κοντομηνάδες, Εφοπλιστάδες κλπ που δεν ξέρουν τι έχουν και εμείς δεν ξέρουμε πώς το έχουν...!

Άσε μας λοιπόν γιατί δεν πιάνει το παραμυθάκι αυτό. Στην Κούνεβα οι δημοκράτες θα κάνουν κριτική μόνον για την πολιτική της στάση και το ότι ακόμα παραμένει και υποστηρίζει ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δε ένα από τα πιο χυδαία και αποτρόπαια εγκλήματα αυτό που της έκαναν και οι εγκληματίες της κυκλοφορούν ελεύθεροι. Εσύ θα μπορούσες να ζεις και να έχεις δημόσια δράση με αυτό το πρόσωπο και τις πληγές στο σώμα που κουβαλά η Κούνεβα; Να μπαινοβγαίνεις όλη σου τη ζωή στα νοσοκομεία έχοντας χάσει για πάντα το πρόσωπό σου; Όσοι την κανιβαλίζουν για τις 300.000 είναι με τους εγκληματίες της και είναι και αυτοί το ίδιο εγκληματίες,τέλος!

Λωτοφάγος είπε...

Ανώνυμε αρ. 1: Η Κούνεβα ζει εκτός Ελλάδος και έχει μπροστά της πολλές ακόμα επεμβάσεις στη Γαλλία. Είναι περίεργο που δεν θέλει να υπόκεινται στους περιορισμούς του Capital Control που μας έχουν επιβάλει οι τραπεζίτες;

Δεν έχω να προσθέσω τίποτε σε όσα λέει ο Ανώνυμος αρ. 2, εκτός από τούτο: της επιτίθεστε επειδή είναι γυναίκα, Βουλγάρα και ήταν συνδικαλίστρια. Πολλά ελαττώματα σε ένα πρόσωπο, έτσι;
Δεν ασχολείστε καλύτερα με τη γυναίκα του Γερμενή, η οποία χρωστά 470.000 στο ΙΚΑ και απασχολεί ξένους εργάτες στους φούρνους της; Ή μήπως φοβάστε τους φονιάδες;

Mia Petra είπε...

Ε, ρε, νεράντζι που του χρειάζεται του "πρώην Συνήγορου του Πολίτη"! Φαντάσου πόσο πολύ "συνηγορούσε" υπέρ του πολίτη ο Καμίνης! Σχολιάζω μόνο με διαπιστώσεις, αλλά δεν ξέρω τι άλλο να πω, για τα πρόσωπα που εκλέγουμε εμείς οι ίδιοι (ως λαός), αν και είναι ολοφάνερο ότι είναι, αν μη τι άλλο, παρτάκηδες, και τίποτα περισσότερο. Καλή πρωτοχρονιά φίλε μου :)

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Δίχως ρόδα και νεράντζια, αλλά με πολυδάπανες φιέστες και τη βρώμα στο κέντρο να έχει βαρέσει κόκκινο. Και πέρυσι τα ίδια λέγαμε θυμάσαι; Και πρόπερσι που είχαν ντύσει με πουλόβερ τα δέντρα και πεθαίνανε απ' το κρύο οι άστεγοι στους δρόμους.
Εύχομαι να έχεις καλή νέα χρονιά, με αγωνιστική διάθεση και καθαρή ματιά!

Λωτοφάγος είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ, κορίτσια. Υγεία και Ειρήνη εύχομαι. Όλα τα άλλα τα βρίσκουμε.

Ανώνυμος είπε...

Καλή Χρονιά Λωτό! Καλή Χρονιά και σε όλους τους κοινούς μας διαδικτυακούς παλιούς φίλους Petra, Maria N., Αριστέα, Μαχαίρη, Μαζεστίξ, Ευρυτάνα και όλους τους άλλους, με υγεία πρώτ' απ'όλα!

Πρώην Κεράσια και Κρίνοι

Λωτοφάγος είπε...

Πολύ χαίρομαι που είσαι καλά, Κερασιά μου. Να έχεις μία όμορφη χρονιά με όσους αγαπάς, με υγεία και Ειρήνη. Κυρίως αυτήν, με τόσα μαύρα σύννεφα που μαζεύονται στον ορίζοντα. Και μην ξαναχαθείς.

Mia Petra είπε...

Γλυκιά μου Κερασιά, χαίρομαι που "βλεπόμαστε" (εντός πολλών εισαγωγικών), ύστερα από τόσο καιρό.. Χαίρομαι που είσαι καλά, αλλά να ξέρεις ότι μου λείπεις, κι εσύ, κι ο λόγος σου, και θα ήθελα να σκεφτόσουν στα σοβαρά μια επιστροφή στον "blogoκόσμο" μας... Πολλά φιλιά και καλή σου χρονιά με υγεία! :)