Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Ο Κρέων της Τουρκίας

Το πολύ βολικό πραξικόπημα έδωσε την ευκαιρία στον Ερντογάν να απολύσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς, δημόσιους υπαλλήλους, δικαστικούς, στρατιωτικούς και ιμάμηδες. Το πογκρόμ άρχισε αμέσως, αφού οι λίστες ήταν έτοιμες από καιρό.

Spy-Jungle-Report

Όσο για τον Τύπο, εδώ και μήνες απολύονταν όσοι δεν αυτολογοκρίνονταν, ενώ οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες είναι από καιρό παρελθόν. Τώρα πια αυτό δεν φτάνει: "Αν δεν είσαι δικός τους, είσαι εχθρός τους", λένε τούρκοι δημοσιογράφοι στον Νικόλα Ζηργάνο, απεσταλμένο της Εφημερίδας των Συντακτών. Στην καλύτερη περίπτωση απολύεσαι. Στη χειρότερη παραπέμπεσαι σε δίκη. (εδώ και εδώ)

του Κώστα Γρηγοριάδη

Ο βετεράνος δημοσιογράφος του Independent Ρόμπερτ Φισκ, πολλά χρόνια πολεμικός ανταποκριτής στη Μέση Ανατολή και αλλού, δηλώνει στην ίδια εφημερίδα ότι φοβάται την έκρηξη εμφυλίου στην Τουρκία. Τονίζει δε, ότι ο εγκλωβισμός εκατομμυρίων προσφύγων μετά την περιβόητη συμφωνία, ναι μεν απάλλαξε τους Ευρωπαίους από το πρόβλημα, αλλά άφησε το πεδίο ελεύθερο στον ISIS, που θα μπορεί τώρα να στρατολογεί νέα μέλη με μεγάλη επιτυχία.


ομοίως
Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Ως νέος Κρέων, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Καντίρ Τοπμπάς δήλωσε ότι θα φτιάξει νεκροταφείο ειδικά για τους πραξικοπηματίες. Οι περαστικοί θα μπορούν να τους φτύνουν και να τους καταριούνται, ούτως ώστε να μην βρίσκουν ησυχία ούτε στους τάφους τους!
Ως νέα Αντιγόνη, όμως, μια οικογένεια έθαψε το πτώμα μέλους της στον κήπο, για να μην υποστεί την ταπείνωση που περιγράφει ο δήμαρχος. Ίσως δεν είναι η μόνη που το έκανε.

του Latuff

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως ακολουθεί όλες τις νόμιμες διαδικασίες για τους 8 Τούρκους που ζήτησαν άσυλο.  Ανεξαρτήτως αν έλαβαν ή όχι μέρος στο πραξικόπημα, έφτασαν στη χώρα μας ως Ικέτες, και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Αν είχαν πέσει στα χέρια του Βαγγέλη-"Βομβαρδίστε τη Συρία"-Βενιζέλου, μάλλον θα είχαν ήδη εκδοθεί στην Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: