Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Academy Bullshit!

Χθες έσκασε σαν βόμβα η είδηση ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) γνωμοδότησε θετικά για την οικοδόμηση Mall, στη συμβολή Λένορμαν και Κηφισού, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος!
Το τέρας θα έχει το ποιητικότατο όνομα Academy Gardens.
Μέχρι τώρα, το ύψος των κτηρίων σε όλη την περιοχή δεν επιτρεπόταν να ξεπερνά τα 15 μέτρα. Από εδώ και πέρα, θα μπορεί να φτάσει τα 18 μέτρα στην πλευρά του αρχαιολογικού χώρου και τα 21 μέτρα προς την πλευρά της Λεωφόρου Κηφισού.

Παλαιότερα, το ΚΑΣ δεν είχε δεχτεί ούτε την αύξηση του ύψους, ούτε το Mall. Είναι προφανές ότι δέχτηκε πιέσεις, με αποτέλεσμα η απόφαση να ληφθεί κατά πλειοψηφία, με τέσσερα από τα μέλη να διαφωνούν, ενώ ένα ακόμα υποστήριζε πως τα 21 μέτρα πρέπει να είναι το όριο για όλη την περιοχή!

Ωστόσο, η έγκριση του ΚΑΣ είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα, και όλα εξαρτώνται από τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά. Θα θελήσει να προσφέρει σε ιδιώτες και αυτή την περιοχή αντί να την αποδώσει στους πολίτες ως πολιτιστικό πάρκο με χαμηλή δόμηση; Μετά την παράδοση του Ελληνικού, όλα φαίνονται πιθανά. Με πρόσχημα την έλλειψη χρημάτων και τη συνεχή πίεση των δανειστών, διάφοροι αρχαιολογικοί χώροι έχουν μεταφερθεί στον Καιάδα του ΤΑΙΠΕΔ -ή όπως αλλιώς ονομάζεται το ταμείο των εκποιήσεων.

Του Κώστα Γρηγοριάδη από την Εφ.Συν.

Από την άλλη, ο πάντα δραστήριος Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ετοιμάζεται για έναν ακόμα αγώνα μαζί με τους κατοίκους εναντίον της κατασκευής του Mall της εταιρείας ARTUME.

Την ίδια στιγμή μεταφέρονται κονδύλια εκατομμυρίων στο φαραωνικό έργο του Ιδρύματος Νιάρχου στο Φάληρο, προκειμένου να μεταφερθεί η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Λυρική Σκηνή. Δεν αμφισβητώ την αρχιτεκτονική του Ρέντσο Πιάνο. Αναρωτιέμαι απλώς, όπως και πολλοί άλλοι, ποιοι θα μελετούν στη γιγάντια βιβλιοθήκη και ποιοι θα γεμίζουν τη νέα Όπερα. Το Ίδρυμα έδωσε το έργο στο Δημόσιο. Το χρεοκοπημένο Δημόσιο θα μπορεί να το συντηρήσει; (εδώ)

Ο Πύργος των Βιβλίων στο κέντρο της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης

Εν μέσω όλων αυτών των τραγελαφικών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πρότεινε στον κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, τη σύσταση του πολιτιστικού G-10, στο οποίο θα συμμετέχουν οι 10 αρχαιότεροι πολιτισμοί της Γης. Εκτός από την Κίνα, έχουν ήδη συμφωνήσει οι Αίγυπτος, Ινδία, Ιταλία και τα Μεξικό, Ιράκ (αιωνία του η μνήμη!) και Ιράν.
Προσέξτε μήπως, μέχρι να συσταθεί το G-10, έχουμε παραδώσει σε ιδιώτες ακόμα και την Ακρόπολη!

1 σχόλιο:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Ο επίλογός σου απάντηση στην "προτασεολογία" της συστημικής αρπαχτής!