Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Η κινέζικη παροιμία κι ο Τζον Όλιβερ

Διάβαζα τις προάλλες μια συνέντευξη του Γιώργου Σκαμπαρδώνη στην Εφ.Συν., στην οποία ο θεσσαλονικιός συγγραφέας ανέφερε μια κινέζικη παροιμία: "Ποτέ μην πεις ότι δεν θα ζητιανέψεις κι ότι δεν θα πας φυλακή". Επίσης, "ποτέ μην πεις ότι δεν θα πέσεις στα νύχια των τραπεζών", θα προσέθεταν τα εκατομμύρια θύματα της κρίσης από το 2008.

Πριν από μερικούς μήνες χρωστούσα στην κάρτα μου ένα μικρό ποσό. Κάτω από 200 ευρώ, δηλαδή. Ύστερα από τρία μηνιαία ειδοποιητήρια για τη δόση -την οποία αμελούσα να πληρώσω- με πήραν τηλέφωνο(!), για να με πιέσουν. Για 45 ευρώ! Ακούσανε τα εξ αμάξης, κάναμε οικογενειακό συμβούλιο, μαζέψαμε το ποσό και κατάργησα την κάρτα. Σκεφτόμουν, όμως, τους ανθρώπους οι οποίοι, για διάφορους λόγους, χρωστούν μεγαλύτερα ποσά και δέχονται μέχρι και απειλητικά τηλεφωνήματα κάθε μέρα. Πόσο άραγε αγοράζουν αυτά τα δάνεια οι εισπρακτικές εταιρείες;

Την απορία μου την έλυσε ο άγγλος κωμικός Τζον Όλιβερ, ο οποίος τις προάλλες έκανε ένα υπέροχο δώρο σε άγνωστούς του ανθρώπους: αφού μίλησε για τα δάνεια που πνίγουν εκατομμύρια Αμερικανούς, εξήγησε ότι ο καθένας μπορεί να στήσει μια τέτοια εταιρεία με ελάχιστο κεφάλαιο. Ο ίδιος το έκανε με μόλις 50 δολάρια! Αμέσως δέχτηκε προσφορά να αγοράσει χρέη αξίας 15 εκατομμυρίων δολαρίων προς το σύστημα υγείας, με μόλις... 60.000! Στην εκπομπή του ρώτησε το κοινό αν συμφωνούσε να χαρίσει αυτά τα χρέη σε 9.000 ανθρώπους. Οι θεατές του υποδέχτηκαν ενθουσιωδώς την πρόταση, και ο Όλιβερ πάτησε το κόκκινο κουμπί, που απάλλαξε τους οφειλέτες!
Είναι το μεγαλύτερο και καλύτερο δώρο που έχει δοθεί ποτέ στην αμερικανική τηλεόραση.

Αν τα αγγλικά σας δεν σας βοηθούν, δείτε το βίντεο μετά το 17.15 ή το πάτημα του κουμπιού στο 20ό λεπτό:



Θλιβερή υπενθύμιση: το περίφημο Obama Care, η περίθαλψη για όλους, που ο Ομπάμα είχε υποσχεθεί στον αμερικανικό λαό δεν προχώρησε, με ευθύνη των ρεπουμπλικανών. Και είναι βέβαιο πως, όποιος κι αν εκλεγεί από τους δύο απαράδεκτους υποψήφιους, θα το θάψει για πάντα!

2 σχόλια:

akrat είπε...

!!!! ζόρια εγά θα συγκαλέσω το Π.Γ της Κ.Ε αφού κάμω δύο αχτίφ... λες να βρω άκρη?

Λωτοφάγος είπε...

Μπα...