Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Όταν οι άνθρωποι πετιούνται στο δρόμο

Τίποτε δεν με θλίβει πιο πολύ από την είδηση ότι ποιοτικές επιχειρήσεις κλείνουν και άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους.
Και δεν μιλώ για το MEGA, που τόσο πολύ έχει συνδέσει το όνομά του με άθλια προπαγάνδα και εθισμό των τηλεθεατών σε φτηνιάρικες εκπομπές με φανταχτερό περιτύλιγμα.
Ούτε για την Ηλεκτρονική, η οποία προσπάθησε να μας πείσει πως έφταιγαν τα capital control, ενώ παρέπαιε από την αρχή της κρίσης.

Μιλάω για τις βιοτεχνίες που εφοδίαζαν με υλικά και εξαρτήματα μεγάλη βιομηχανία υποδημάτων και οι οποίες δεν θα λάβουν ποτέ τα οφειλόμενα, ούτε και θα βρουν άλλους πελάτες.
Για εργαστήρια που έφτιαχναν γλυκίσματα, κουλουράκια, αραβικές πίτες και άλλες νοστιμιές, μα δεν άντεξαν την πίεση από τους "μεγάλους".
Για το εργοστάσιο που κατασκεύαζε τα γάντια Champion (και άλλα είδη), τα οποία ήταν παγκόσμιες πατέντες, ανθεκτικότατα και τα χρησιμοποιούσαμε για κάθε εργασία.
Για βιοτεχνίες που έφτιαχναν όμορφα ρούχα και έντυναν τα παιδιά μου για χρόνια.


Έκλεισαν αθόρυβα. Δεν έγιναν θέμα στις εφημερίδες και στο διαδίκτυο. Κανένας δεν τις θρήνησε, εκτός από εμάς που υπήρξαμε πελάτες τους. Οι εργαζόμενοι δεν πρόλαβαν να απεργήσουν. Απλώς χάθηκαν μέσα στο ανώνυμο πλήθος των ανέργων.
Τέτοιες ειδήσεις με θλίβουν. Γιατί κρύβουν πολλή μοναξιά και ανείπωτο πόνο...

7 σχόλια:

Mia Petra είπε...

Πολύ συγκινητικό, όσο και αληθινό το κείμενο σου. Γενικώς οι "διάσημοι" κάνουν θόρυβο, ενώ παράλληλα υπάρχουν κι οι άλλοι άνθρωποι, που κατά την άποψη μου, το πιο πιθανό είναι ότι έχουν πολύ πιο σοβαρά προβλήματα.. Το θέμα είναι ότι το μεγάλο "ψάρι" αντέχει, ακόμα κι όταν δεν διατηρεί πια την παλιά του αίγλη..

BUTTERFLY είπε...

Οντως... οι μικρομεσαιες επιχειρησεις χτυπηθηκαν περισσοτερο απο ολες κι ακομα χτυπιουνται...
Και αντε τωρα να κλεισεις και να εισαι 40 η 50 και να βρεις δουλεια... γιατι οσο να ναι ο ιδιοκτητης μιας μεγαλης επιχειρησης οπως ηλεκτρονικη θα εχει κανει μια καβαντζα... ο μικρομεσαιος που ηταν ισα βαρκα ισα νερα και θελει λιγο ακομα για τη συνταξη τι θα κανει;;;

BUTTERFLY είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Λωτοφάγος είπε...

@ Είχα θυμώσει πολύ χθες, Πέτρα, βλέποντας ότι μία ακόμα βιοτεχνία έχασε τη μάχη για τα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Πολύ καιρό τώρα ήθελα να γράψω για αυτούς τους ανθρώπους. Τους πονάω. Και πιο πολύ κάποιες γυναίκες που δούλεψαν σκληρά, συχνά με λιγότερα ασφάλιστρα και τώρα τις βλέπω να γυρνάνε με χαμηλωμένα μάτια. Όπως η "Κυρία του τρένου". Σπάνια γράφει κάποιος για αυτές.

Λωτοφάγος είπε...

@ Ο ιδιοκτήτης της Ηλεκτρονικής θα έχει κάποια καβάντζα, Butterfly. Οι υπάλληλοί του όμως; Αυτοί οι ταλαίπωροι που σκίζονταν για να σε πείσουν να αγοράσεις από το μαγαζί τους το ψυγείο; Τι θα απογίνουν; Οι υπάλληλοι του Αρβανιτίδη στη Θεσσαλονίκη; Πού θα ξαναβρούν δουλειά τώρα;

vassper είπε...

Εχεις απόλυτο δίκιο. Το 1,5 εκατ άνεργοι δημιουργήθηκε από "αθόρυβες" πτωχεύσεις και όχι από το κλείσμο των προβεβλημένων εταιρειών. Για άλλη μιά φορά η επικοινωνία των ΜΜΕ αποδεικνύει ότι η ενημέρωση είναι ελεγχόμενη. Ασε που η κρίση απετέλεσε το άλλοθι για πολλούς "επιχειρηματίες" να κλείσουν ή να μεταφέρουν σε φορολογικούς παράδεισους, ήδη προβληματικές εταιρείες.

Λωτοφάγος είπε...

@ Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε αυτά που λες, Vassper. Πολλά εγκλήματα έχουν γίνει σε αυτή τη χώρα, ποτέ όμως τόσα πολλά, σε τόσο λίγο χρόνο και χωρίς να είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση.