Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Σκίτσα στο Μετρό Συντάγματος

Χθες το απόγευμα εδέησα επιτέλους να πάω στην έκθεση Γελοιογραφίας με θέμα το Προσφυγικό, που είναι ανοιχτή στην αίθουσα του Μετρό Συντάγματος, από τις 9 το πρωί ώς τις 9 το βράδυ.
Εκεί έμαθα ότι η διάρκειά της παρατάθηκε μέχρι αύριο. Σπεύστε!

Οι παλιοί φίλοι του μπλογκ γνωρίζουν πόσο εκτιμώ τους σκιτσογράφους, αφού συχνά επιλέγω έργα τους για να στολίσουν τα κείμενά μου και να σχολιάσουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο την επικαιρότητα. Πιστεύω πως είναι απίστευτα δύσκολο να κλείσεις σε μια μικρή εικόνα τα συναισθήματα και τη σατιρική διάθεση που σου προκαλεί ένα γεγονός. Και αυτό να το κάνεις κάθε μέρα! Νομίζω, όμως, ότι οι γελοιογράφοι πλέον απολαμβάνουν περισσότερη εκτίμηση από παλιά. Εχουν επίσης πολλαπλασιαστεί και τα διεθνή βραβεία που απονέμονται κάθε χρόνο. Δυστυχώς, έχει αυξηθεί και ο κίνδυνος να φυλακιστούν ή και να φονευθούν εξαιτίας των σκίτσων τους.

Στον Μετρό, λοιπόν, εκθέτουν όλοι οι σκιτσογράφοι της Εφ.Συν, του Ποντικιού, της Καθημερινής, της Αυγής και του Έθνους, όπως επίσης οι Κυρ, Μήλας, Βλάχος, Γεωργοπάλης, Dranis, Γιάννης Ιωάννου, οι Β. και Κ. Μητρόπουλος, Μητσομπόνος, Παπαγεωργίου, Ρουγγέρης, φυσικά ο Στάθης, η Μαρία Τζαμπούρα και οι πιο "εικαστικοί" Έφη Ξένου και Βαγγέλης Παυλίδης. Δηλαδή η ντριμ τιμ της ελληνικής γελοιογραφίας.
[Δεν μου αρέσει καθόλου η λέξη γελοιογραφία, αλλά είναι η μόνη ελληνική]
Τέλος, να τονίσω ότι η έκθεση είναι αφιερωμένη στον Γιάννη Καλαϊτζή, που πέθανε πρόσφατα και που σκίτσα του όπως αυτό μπορείτε επίσης να δείτε εκεί:


2 σχόλια:

Mia Petra είπε...

Άλλη μια φορά που παραλίγο και θα συναντιόμασταν (αν και δεν θα γνωριζόμασταν!), αφού είχα κανονίσει να δω κι εγώ χθες την έκθεση, αλλά ας όψεται η κακούργα η ημικρανία μου.. :(

Λωτοφάγος είπε...

@ Κρίμα! Περαστικά εύχομαι.
Πήγαινε σήμερα ή αύριο. Αξίζει πραγματικά!