Κυριακή 15 Μαΐου 2016

5 χρόνια Αγανακτισμένοι

Τη φωτογραφία ανέβασε η Μαρία Δεναξά, ανταποκρίτρια ελληνικών ΜΜΕ στη Γαλλία.
Στη Ρεν, πρωτεύουσα της Βρετάνης (ΒΔ Γαλλία), στρατιώτης σημαδεύει τους διαδηλωτές του Nuit Debout (Ολονυκτία), που διαμαρτύρονται για την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων:

από εδώ: http://diktiospartakos.blogspot.gr/2016/05/blog-post_527.html

Όπως γράφει η δημοσιογράφος, από χθες το πρωί  αστυνομικοί χτυπούν τις πόρτες ακτιβιστών και αντιφασιστών, για να τους επιδώσουν επίσημο έγγραφο με το οποίο απαγορεύεται η συμμετοχή τους στη μεγάλη διαδήλωση της επόμενης Τρίτης.

Σήμερα συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από την αρχή του Κινήματος των Αγανακτισμένων στην Ισπανία, που βρήκε γρήγορα μιμητές και στη χώρα μας. Τι απέμεινε από αυτό;
Το κίνημα των Ποδέμος -που γεννήθηκε στις πλατείες- συμμάχησε πρόσφατα με την Ενωμένη Αριστερά, δίνοντας ελπίδες για αλλαγή του σκηνικού στις προσεχείς εκλογές. Θα τα καταφέρει ή θα μετατραπεί σε ΣΥΡΙΖΑ; Από τους Ισπανούς εξαρτάται.
Όσο για την Ελλάδα, η άγρια καταστολή το έδιωξε από το Σύνταγμα, αλλά μετασχηματίστηκε στα κοινωνικά δίκτυα αλληλεγγύης προς τους πτωχευμένους και τους πρόσφυγες. Το μέλλον είναι άδηλο και δεν συμμερίζομαι την περιφρόνηση πολλών προς τον "απαθή" ελληνικό λαό. Δεχτήκαμε πολλά χτυπήματα, συκοφαντηθήκαμε από αριστερά και δεξιά, ελπίσαμε, ψηφίσαμε, αντισταθήκαμε και απογοητευτήκαμε βαθιά.

Οι επαναστάσεις και οι αλλαγές δεν είναι παθιασμένα κείμενα στο διαδίκτυο ούτε παρελάσεις κομμάτων και συνδικάτων. Θέλουν το χρόνο τους και -γιατί όχι;- τον εκσυγχρονισμό τους. Στις νέες συνθήκες και στα νέα όπλα του συστήματος.
Όπως έδειξε το ντοκιμαντέρ This is not a coup, στόχος του καζινοκαπιταλισμού είναι η Δημοκρατία και όχι μόνο μεμονωμένες χώρες. Ο Ολάντ το αποδεικνύει στην πράξη.

4 σχόλια:

BUTTERFLY είπε...

Ποσο λυπηρο...
Σε μια υποτιθεται δημοκρατικη χωρα να σου λενε αν επιτρεπεται η οχι να διαδηλωσεις...

Mia Petra είπε...

Μιας και μίλησες για "κοινωνικά δίκτυα αλληλεγγύης", έλα να δεις ένα λινκ στην ανάρτηση μου, για ένα μπαζάρ που οργανώνει η φίλη blogger Αλεξάνδρα, που θα συμμετάσχουμε στον Χολαργό (κυρίως με προσφορά βιβλίων). Καλημέρα και καλή εβδομάδα :)

https://pistos-petra.blogspot.gr/2016/05/oloi-tha-xorepsoume.html

Λωτοφάγος είπε...

@ Αγαπητή Butterfly, η αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι κατ' επίφαση δημοκρατία. Απλώς είναι ό,τι καλύτερο επέτρεψαν να υπάρχει.
Εφόσον ο στρατιωτικός νόμος μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα ήρθε για να μείνει, οι Γάλλοι θα επιτηρούνται.

Λωτοφάγος είπε...

@ Ευχαριστώ, Πέτρα. Είναι πολύ καλή ιδέα. Έστειλα μέιλ στην Αλεξάνδρα, προκειμένου να βοηθήσω με βιβλία.
Καλή εβδομάδα.