Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Η ωρολογιακή βόμβα του προσφυγικού

Δεν θα μασήσω τα λόγια μου: Η κυβέρνηση φέρει ακέραιη την ευθύνη για όσα έγιναν σήμερα στην Ειδομένη. Είτε λόγω κουτοπονηριάς, είτε λόγω ανικανότητας.

Και εξηγούμαι:
Πέρυσι το καλοκαίρι, οι νησιώτες αντιμετώπισαν ολομόναχοι την έλευση χιλιάδων εξαθλιωμένων ανθρώπων. Τους έσωσαν από πνιγμό, τους έδωσαν ρούχα και φαγητό. Μόνη παραφωνία η Κως, η οποία στηρίζει την οικονομία της κατά 95% στον τουρισμό. Οι άγγλοι τουρίστες ενοχλήθηκαν(!) από την παρουσία προσφύγων στους δρόμους, και τα αγγλικά ταμπλόιντ έσκιζαν τα καλσόν τους με το θέαμα. 
Οι πρώτοι εθελοντές βοήθησαν πολύ, ιδίως στη Λέσβο. Το ίδιο και οι διάφορες συλλογικότητες. Γρήγορα, όμως, εμφανίστηκαν ΜΚΟ άγνωστης προέλευσης. Έγιναν καταγγελίες για ξένους "εθελοντές" που προσηλύτιζαν ή παραπληροφορούσαν, καθώς και για κάποιους που έστηναν ιστοσελίδες με συγκινητικές φωτογραφίες και αριθμούς λογαριασμών για ίδιον όφελος. 
Την ίδια στιγμή, ντόπιοι καταστηματάρχες πουλούσαν νεράκια προς 5 ευρώ και τη φόρτιση κινητού προς 15. Οι ξενοδόχοι έκαναν χρυσές δουλειές χάρη στις ΜΚΟ και στους δημοσιογράφους.

Ουσιαστικά, το κράτος ήταν απόν. Λιμενικοί και αστυνομικοί ήταν οι μόνοι εκπρόσωποί του. Όσον καιρό οι πρόσφυγες καταγράφονταν, μεταφέρονταν στον Πειραιά και έφευγαν για Γερμανία, δεν υπήρχαν πολλά προβλήματα. Το Πεδίο του Άρεως αρχικά και η Πλατεία Βικτωρίας αργότερα, γέμισαν εκατοντάδες οικογένειες, αλλά οι νεοναζί δεν τολμούσαν να βιαιοπραγήσουν, αφού η δίκη της Χ.Α. συνεχιζόταν, έστω και με βήμα χελώνας. Οι πολίτες έσπευδαν να βοηθήσουν όσο μπορούσαν.
Το άψυχο σώμα του μικρού Αϊλάν συγκίνησε εκατομμύρια Ευρωπαίους, με αποτέλεσμα να εισρεύσουν στη χώρα χρήματα και άνθρωποι, για να βοηθήσουν. Όσο για την περίθαλψη, αυτή την κάλυπταν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και οι Γιατροί του Κόσμου.
Το γεγονός ότι τα πτώματα δεν χωρούσαν πλέον στα ψυγεία και τα νεκροταφεία δεν απασχολούσε κανέναν αρμόδιο, παρά τις διαμαρτυρίες των νοσοκομειακών.
Η ρύπανση από τα πλαστικά σωσίβια και τα φουσκωτά που συσσωρεύονται στις ακτές, αλλά και η απόγνωση των ψαράδων, οι οποίοι δεν μπορούν να εργαστούν εξαιτίας των χιλιάδων πτωμάτων στη θάλασσα, δεν συγκινεί τους υπουργούς.

Η διάσκεψη για το προσφυγικό τον περασμένο Οκτώβρη κατέληξε σε κάποιες αποφάσεις, μάλλον δυσοίωνες για τη χώρα, αν κρίνουμε από τη σκυνθρωπή έκραση του πρωθυπουργού, δεξιά στην οικογενειακή φωτογραφία:


Προσωρινά κέντρα φιλοξενίας άρχισαν επιτέλους να λειτουργούν στο Γαλάτσι, στον Ελαιώνα και στο Ελληνικό, όπου οι πολίτες έστελναν τρόφιμα, είδη υγιεινής και ρούχα. Η Ελλάδα δεχόταν απειλές για έξωση από τη Σέγκεν, διότι τάχαμου δεν προστάτευε τα θαλάσσια σύνορά της. Στήθηκαν επίσημα hotspot στα νησιά. Οι κερδοσκόποι μετακόμισαν στα βενζινάδικα της Εθνικής οδού, ενώ πλοιοκτήτες, ιδιοκτήτες πούλμαν και ταξιτζήδες πλούτιζαν, πουλώντας ελπίδα.
Όταν η Γερμανία πήρε το ένα εκατομμύριο εργάτες που είχε ανάγκη, οι υπόλοιπες χώρες δήλωσαν πως δεν θα δέχονταν κανέναν. Η ΠΓΔΜ, γνωστή στην Ελλάδα ως "Σκόπια" και στο εξωτερικό ως "Μακεδονία", έστησε φράχτη από συρματόπλεγμα. Είχε έρθει η ώρα να πάρει εκδίκηση για την οικονομική ασφυξία που της είχε επιβάλει ένας πρώην πιτσαδόρος και μελλοντικός πρωθυπουργός το 1993, καθώς και οι χιλιάδες που διαδήλωναν τότε με το σύνθημα "Η Μακεδονία είναι ελληνική"!

Οι πρόσφυγες, απένταροι πλέον και αφάνταστα ταλαιπωρημένοι, μαζεύτηκαν στην Ειδομένη, μέσα σε μικρές σκηνές στημένες στις λάσπες. Ούτε εκεί εμφανίστηκε το κράτος, για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις. Οι εθελοντές ζούσαν και αυτοί σε άθλιες συνθήκες, πετυχαίνοντας όμως την επιβίωση όλων. 
Τα πρώτα παρατράγουδα άρχισαν όταν η ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι θα άφηνε να περνούν μόνο οι Σύροι. Οι υπόλοιποι διαμαρτύρονταν και ταυτόχρονα τα έβαζαν με τους "ευνοημένους". Όταν ο φράχτης έκλεισε οριστικά, κάποιοι διέσπειραν φήμες ότι θα ξανάνοιγε και μια ωραία μέρα οδήγησαν τους απελπισμένους μέσα από έναν χείμαρρο, ακολουθούμενοι(!) από δημοσιογράφους και αστυνομικούς. Οι γείτονες συνέλαβαν τους εισβολείς και μας τους έστειλαν πίσω!

Οι πρόσφυγες δήλωσαν ότι θα παρέμεναν στην Ειδομένη μέχρι τις 17 Μαρτίου, οπότε η ΕΕ θα κατέληγε σε συμφωνία με την Τουρκία. Ούτε τότε επενέβη το κράτος, παρά τις συνεχείς βροχές και τον κίνδυνο που διέτρεχε η υγεία μικρών παιδιών και εγκύων. Η συμφωνία ήταν κατάπτυστη, και η Τουρκία χαρακτηρίστηκε "ασφαλής χώρα"! Στο μεταξύ, άνοιξαν πολλά κέντρα φιλοξενίας. Κάποιοι πήγαν εκεί, αλλά έφευγαν αμέσως, προκειμένου να επιστρέψουν στα σύνορα. Το λιμάνι του Πειραιά γέμισε σκηνές, και η Πλατεία Συντάγματος εφόδια που προσέφεραν χιλιάδες πολίτες.


http://www.vice.com/gr/read/epeisodia-peraias-xrysavgites-antifasistes
Οι χρυσαυγίτες αποφυλακίστηκαν, τα τάγματα εφόδου ανασυντάχτηκαν και προχθές συγκρούστηκαν με αντιφασίστες στον Πειραιά. Παραδόξως, η αστυνομία άργησε πολύ να επέμβει, ενώ τα κοινωνικά δίκτυα κατακλύστηκαν με φωτογραφίες όπου οι νεοναζί "τα λένε" με άνδρες των ΜΑΤ! Ένας λεβέντης μάλιστα, επιτέθηκε με σιδερολοστό σε τηλεοπτικό συνεργείο:



Χθες στην Ειδομένη κυκλοφορούσαν χειρόγραφα φυλλάδια, που καλούσαν τους πρόσφυγες να ρίξουν τον φράχτη! Πληροφορίες λένε ότι οι δράστες ήρθαν από το εξωτερικό. Σήμερα το πρωί, οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ έριξαν χημικά, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και πλαστικές σφαίρες ΜΕΣΑ στο ελληνικό έδαφος, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 300 άνθρωποι! Και πάλι οι εθελοντές γιατροί κλήθηκαν να τους περιθάλψουν. Η κατασκήνωση βαλλόταν επί οκτώ ώρες! (φωτογραφίες και βίντεο εδώ)

η φωτογραφία ανήκει στον δημοσιογράφο Tom Coburg @Undercoverinfo 1
Η αντιπολίτευση έσπευσε να εκμεταλλευτεί το γεγονός, ενώ οι γνωστοί νομοταγείς ζήτησαν να τεθούν εκτός νόμου συλλήβδην οι ΜΚΟ. Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα!

Και ερωτώ, φίλοι μου:
  • Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για τις χιλιάδες πρόσφυγες που θα παραμείνουν; Θα τους μαντρώσει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, για να φυτοζωούν, ή θα τους δώσει γαίες για να καλλιεργήσουν, όπως έχει προταθεί; Θα αφήσει τα παιδάκια αμόρφωτα και έρμαια φανατικών και ψευτοεπαναστατών ή θα οργανώσει σχολεία για όλες τις ηλικίες; 
Θα ακολουθήσει δηλαδή το παράδειγμα των προαστίων σε Βρυξέλλες και Παρίσι και μάλιστα στη χειρότερη εκδοχή τους ή θα τους ενσωματώσει στην ελληνική κοινωνία;
  • Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων μεταστρέφουν ήδη την αρχική συμπόνια των πολιτών σε αγανάκτηση. Σιγοντάρουν και τα βοθροκάναλα εξάλλου. Είχαν αρχίσει ήδη με τη δήθεν απόπειρα βιασμού ενός κοριτσιού. Η Χ.Α. θα βρει πρόσφορο έδαφος, δηλητηριάζοντας τα μυαλά των πιο ευάλωτων.
Καρατζαφέρης και λοιποί εθνοσωτήρες οργανώνουν κόμμα. Θα μετατραπούμε κι εμείς σε Ουγγαρία και Πολωνία; Αυτό θέλουν; Αν είναι ανίκανοι να σκεφτούν δημιουργικά, ας αναθέσουν σε νέους επιστήμονες να καταθέσουν προτάσεις. Λαμπρά μυαλά υπάρχουν ακόμα. Δεν ξενιτεύτηκαν όλοι.

Υπάρχουν εξαιρετικές πρωτοβουλίες, όπως 
Ένα σχολείο για προσφυγάκια στα Διαβατά,  http://www.topontiki.gr/article/165166/sholeio-gia-prosfygopoyla-leitoyrgei-sta-diavata-photos

Η Βιβλιοθήκη της Βέροιας, https://www.efsyn.gr/arthro/spoydi-sti-zoi

Οι κάτοικοι του Χέρσου,
http://www.stokokkino.gr/article/1000000000027717/Xerso-Ena-xorio-filokseno-stous-prosfuges

Τα Τρίκαλα όνομα και πράμα, http://www.stokokkino.gr/article/1000000000027189/Eimai-sigouros-oti-oi-anthropoi-edo-einai-aggeloi---I-apantisi-enos-prosfuga-sto-kalosorisma-ton-Trikalinon

https://www.efsyn.gr/arthro/i-agonia-gia-ton-anthropo
Η πανεπιστημιακός Πέπη Ρηγοπούλου έγραψε στις 30 Μαρτίου για ομάδα 53 φοιτητών του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ που διεξήγαγε έρευνα επί τρεισήμισι μήνες σε κέντρα φιλοξενίας και αυτοδιαχειριζόμενους χώρους. Αν έκαναν τόσο καλή δουλειά οι φοιτητές, σκεφτείτε τι μπορούν να κάνουν εκατοντάδες άνεργοι επιστήμονες. Με αυτό τον τρόπο θα ωφεληθούμε τριπλά: θα βοηθήσουμε τους φιλοξενούμενούς μας, θα απομονώσουμε τους φασίστες και θα κρατήσουμε τους νέους μας εδώ. 

6 σχόλια:

BUTTERFLY είπε...

Η κυβερνηση ειναι για τα μπαζα απουσα απο παντου κι ανικανη! Σφαιρες κσι φωτοβολιδες στο εδαφος ΜΑΣ αλλα ακομα σεν εχει ξεσηκωσει το συμπαν για εχθρικη ενεργεια! Αφηνρι τους προσφυγες να μενουν οπουδηπιτε κι οποιονδηποτε να διακινει οτι θελει! Αυτους που δημιουργουν προβληματα αντι να τους απομονωσει ευθυς αμεσως μια κι εινσι κια μικρη μειοψηφια τους αφηνει κι αλωνιζουν!
Εινσι η πιο επικινδυνη κυβερνηση!

BUTTERFLY είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Mia Petra είπε...

Έχει πολύ ενδιαφέρον η ανάρτηση σου (όπως πάντα), θα κρατήσω όμως ακόμα μια ουδέτερη στάση, καθότι τα προβλήματα όλο και προστίθενται και μερικά είναι και πρωτοφανή/πρωτόγνωρα. Θα συμπληρώσω επίσης σε σχέση με αυτό που γράφει η Χριστίνα, ότι θεωρώ επικίνδυνες κυβερνήσεις αυτές που χρεοκοπούν έναν λαό και τον καταληστεύουν. Για μένα από εκεί πηγάζουν πολλά προβλήματα κι αυτό το χρεώνω σε συγκεκριμένες κυβερνήσεις και δεν μου διαφεύγει ποτέ.. Καλή εβδομάδα :)

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Νομίζω πως μεταφέρεις την εικόνα στις αληθινές της διαστάσεις. Τα ίδια περίπου μαθαίνω από εθελοντές που νιώθουν πως σηκώνουν στις πλάτες τους όλο το φορτίο και την ευθύνη, ενώ το κράτος είναι ο μεγάλος απών. Φοβάμαι γι αυτά που θα έρθουν, η κατάσταση μοιάζει να είναι ανεξέλεγκτη...
Πολύ εμπεριστατωμένο το άρθρο σου Λωτέ.

Γλαύκη είπε...

Είμαστε ένα καζάνι που βράζει από όλες τις πλευρές!
Πότε θα σκάσει άγνωστο.
Σε ό,τι αναφέρεις έχεις δίκιο, όμως το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και να προσφέρουμε ό,τι περνάει από το χέρι του καθενός. Όπως για παράδειγμα την άνοδο της ακροδεξιάς δεν θα πρέπει να την επιτρέψουμε εμείς οι ίδιοι.
Σίγουρα πλέουμε σε άγνωστα ύδατα, με αποτέλεσμα η πλεύση να είναι επικίνδυνη, καθώς και η διαχείριση της όλης κατάστασης στηρίζεται σε αυτοσχεδιασμούς. Δεν νομίζω ότι απουσιάζει το ενδιαφέρον, αλλά λείπει η οργάνωση και ο συντονισμός. Δυστυχώς, είναι πολλά και τα μέτωπα, που είναι παράλληλα ανοιχτά.
Δεν ξέρω και δεν έχω τι άλλο να πω. Είναι τόσα τα χτυπήματα που μας έρχονται διαρκώς, που σε πολλές φάσεις χάνεται ακόμα και ο ειρμός της σκέψης...

Λωτοφάγος είπε...

Εγκαλώ την κυβέρνηση για τις συγκεκριμένες εξελίξεις, φίλες μου. Δεν τις κατηγορώ για τους πολέμους στη Μέση Ανατολή, ούτε για τη χρεοκοπία μας.
Τη θεωρώ υπεύθυνη επειδή χάθηκε πολύς χρόνος, επειδή με τόσους υπουργούς δεν υπάρχει συντονισμός, επειδή οι ανοησίες της σπρώχνουν την κοινωνία σε ακραίες θέσεις.
Τρεις υπουργοί διαπραγματεύονται. Οι υπόλοιποι τι κάνουν; Όπως θα είδατε, ο Μουζάλας αντικαταστάθηκε στα μουλωχτά από τον Γιώργο Κυρίτση. Τον Γιώργο Κυρίτση! Είναι σοβαρή επιλογή αυτή σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο;
Καλή σας μέρα