Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Υπόθεση Ζαρντινιέρα

Στις 17 Νοεμβρίου 2006, αστυνομικοί με πολιτικά ξυλοκόπησαν άγρια τον κύπριο φοιτητή Αυγουστίνο Δημητρίου, στη Θεσσαλονίκη. Οκτώ καθηγητές του ΑΠΘ που είδαν τη σκηνή, προσπάθησαν να τον βοηθήσουν, μα απωθήθηκαν από ένστολους αστυνομικούς. Οι μαρτυρίες τους επιβεβαιώθηκαν από βίντεο άγνωστου εικονολήπτη, το οποίο έδειχνε καθαρά ότι ο φοιτητής κακοποιήθηκε και δεν έπεσε μόνος του πάνω σε ζαρντινιέρα, όπως ισχυρίστηκαν οι δράστες.
Αυτή είναι μια από τις αγριότερες περιπτώσεις αστυνομικής βίας των τελευταίων δεκαετιών και ονομάστηκε "Υπόθεση Ζαρντινιέρα".

Ο Αυγουστίνος κρατήθηκε όλη νύχτα στην Ασφάλεια και τα ξημερώματα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Η οικογένειά του ξεκίνησε έναν μακρύ δικαστικό αγώνα, για να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Ο ίδιος εγκατέλειψε τις σπουδές του και υποβλήθηκε σε εγχειρήσεις, αλλά παλεύει ακόμα με τα ψυχικά τραύματα που του άφησε ο ξυλοδαρμός. Εν ολίγοις είναι ένας σακατεμένος άνθρωπος.

Σχεδόν 10 χρόνια μετά, το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε επιτέλους τον Αυγουστίνο Δημητρίου και επιδίκασε εις βάρος του Δημοσίου αποζημίωση 300.000 ευρώ (+ 150.000 νόμιμοι τόκοι) για ηθική βλάβη.
Θα χαιρόμουν πολύ περισσότερο φυσικά, εάν το ποσό αυτό πληρωνόταν από τους δράστες και τους ηθικούς αυτουργούς: τους αστυνομικούς και τους προϊσταμένους τους, αλλά και τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα.

7 σχόλια:

BUTTERFLY είπε...

Το σωστο θα ηταν παντα οι ιδιοι οι υπευθυνοι να πληρωνουν ωστε να μην μπορουν να κρυβονται πισω απο την ομπρελλα του δημοσιου. Και φυσικα ειναι τραγικο να κανει καποιος ενα εγκλημα και μετα να πληρωνουμε εμεις απο τους φορους μας τα σπασμενα!

BUTTERFLY είπε...

Το σωστο θα ηταν παντα οι ιδιοι οι υπευθυνοι να πληρωνουν ωστε να μην μπορουν να κρυβονται πισω απο την ομπρελλα του δημοσιου. Και φυσικα ειναι τραγικο να κανει καποιος ενα εγκλημα και μετα να πληρωνουμε εμεις απο τους φορους μας τα σπασμενα!

Mia Petra είπε...

Μετά φταίμε εμείς (οι πολίτες) που κάνουμε μονίμως αρνητικές κριτικές.. Μα δέκα χρόνια μετά; Αυτό από μόνο του είναι ένα σοβαρό θέμα, ότι η δικαιοσύνη (λέμε τώρα) λειτουργεί πάντα με χρονοκαθυστέρηση.. Τα ψυχικά τραύματα δεν σβήνουν ποτέ.. Θα προσθέσω ότι δεν εκλείπει ποτέ κι η οργή για κάθε τομάρι..

Λωτοφάγος είπε...

@ Butterfly, αν η ποινή ήταν να πληρώσουν οι δράστες τη νοσηλεία του Αυγουστίνου και να τον συντηρούν μέχρι να συνέλθει από τα ψυχικά τραύματα και να συνεχίσει τη ζωή του, ίσως να λειτουργούσε ανασταλτικά. Δεδομένου, μάλιστα, ότι αυτοί οι σαδιστές πληρώνονται από εμάς για να... μας προστατεύουν.

Λωτοφάγος είπε...

@ Δέκα χρόνια, Πέτρα, κατά τα οποία η οικογένεια καταστράφηκε οικονομικά με αλλεπάλληλες δίκες, ταξίδια στην Ελλάδα και φυσικά με νοσηλεία του Αυγουστίνου. Αν διαβάσεις την ιστορία του, θα εξοργιστείς περισσότερο.

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Πάλι καλά που βρήκε ο άνθρωπος το δίκιο του, έστω και με καθυστέρηση δέκα χρόνων.
Όχι ότι θα επανέλθει η υγεία του, αλλά για την τιμή των όπλων.
Αντίστοιχη περίπτωση με τον δημοσιογράφο Μανώλη Κυπραίο, που έχασε την ακοή του και κατηγορήθηκε ότι έπεσε ο ίδιος πάνω στη χειροβομβίδα κρότου λάμψης!...
Και πόσοι άλλοι που έμειναν σακάτηδες και ανίκανοι για εργασία! Κανείς δεν θα μάθει ποτέ με ακρίβεια τις "αγαθοεργείς" πράξεις της αστυνομίας...

Λωτοφάγος είπε...

Εκείνο που με ξεπερνάει, Μαρία, είναι οι ΕΔΕ που διατάσσονται κάθε φορά και των οποίων τα πορίσματα κανείς δεν καταλαβαίνει. Οι καταδίκες είναι ελάχιστες, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι αστυνομικοί που ευθύνονται για δολοφονικές επιθέσεις έχουν απλώς μετατεθεί ή, ακόμα πιο εξωφρενικό, έχουν φυλακιστεί και παίρνουν κανονικά το μισθό τους!