Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Τα πεντακοσάρικα και οι μαύρες τρύπες

Η ανακοίνωση ότι καταργήθηκαν τα πεντακοσάρικα μάς άφησε παγερά αδιάφορους. Άλλους επειδή συνολικά ο μισθός τους δεν φτάνει καν αυτό το ποσό και άλλους επειδή δεν τα χρησιμοποίησαν ποτέ.


Όπως είπε κι ο Άρης Χατζηστεφάνου στη χθεσινή του εκπομπή*, τα πεντακοσάρικα είναι σαν τις Μαύρες Τρύπες του Διαστήματος: όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν, αλλά κανείς δεν τις έχει δει!

Γενικά, φίλοι μου, όποιος κι αν είναι ο λόγος κατάργησής τους, δεν μας ενδιαφέρει.
Ή μήπως όχι;
Την περασμένη εβδομάδα διάβασα τυχαία ένα άρθρο στο economist.gr, με τίτλο, "Κατάργηση μετρητών: Έλεγχοι κεφαλαίων με άλλο όνομα".  Υπογράφεται από τον Μιχάλη Γιαννεσκή, επίτιμο καθηγητή του UCL και ομότιμο καθηγητή στο King's College London.
Η ΕΚΤ, λοιπόν, ρώτησε πρόσφατα τις τράπεζες που ενισχύει με κρατικό χρήμα αν το διοχέτευσαν στην "αληθινή οικονομία". Θετικά απάντησε μόλις το 5%, ενώ το 10% απάντησε "λίγο". Είναι προφανές ότι το χρήμα μας το κάνουν μασούρι.
Πριν από ενάμιση χρόνο, κεντρικές τράπεζες διαφόρων χωρών επέβαλαν αρνητικό επιτόκιο** στις καταθέσεις εταιρειών, προκειμένου αυτές να φιλοτιμηθούν και να επενδύσουν. Τζίφος κι εδώ.
Πολλές τράπεζες, όπως η Deutsche Bank, έχουν τεράστια ανοίγματα σε επισφαλή παράγωγα και ομόλογα, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερο κραχ από εκείνο του 2008.
Τι απομένει, λοιπόν; Η κατάργηση των μετρητών.
Χωρίς μετρητά,
  • στο μέλλον δεν θα ξαναγίνει capital control, αφού το σύνολο των χρηματικών αποθεμάτων θα βρίσκεται διαρκώς στη διάθεση των τραπεζών.
  • η ποσότητα του ψηφιακού χρήματος μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί αυθαίρετα.
  • το πάγωμα των καταθέσεων και το αρνητικό επιτόκιο θα είναι στην ευχέρεια των τραπεζών και
  • θα μπορούν να εισπράττουν όση προμήθεια επιθυμούν από κάθε συναλλαγή, καθώς οι πολίτες θα είναι έρμαιο. 
Ο κ. Γιαννεσκής καταλήγει πως εθελοτυφλούν ή μας κοροϊδεύουν όσοι ισχυρίζονται πως μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη μέσω του παρόντος χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το σκίτσο είναι της Αλέξιας Οθωναίου από το περιοδικό Unfollow. Το ανέβασα για την αγγλική μετάφραση αυτών που δηλώνει ο Κούλης στη μπλούζα του.

  * Infowar, κάθε Σάββατο 10-11 πμ, Στο Κόκκινο 105,5. Το βρίσκετε πατώντας "αρχείο" στην ιστοσελίδα του ραδιοσταθμού και βρίσκοντας την εκπομπή.
** Ο καταθέτης πληρώνει την τράπεζα για να φυλάει τα χρήματά του, με αποτέλεσμα χρόνο με το χρόνο οι καταθέσεις του να μειώνονται.

4 σχόλια:

Mia Petra είπε...

Έλεγα κι εγώ, γιατί δεν βρίσκω πεντακοσάρικο τόσες μέρες!
(τι συμβαίνει όμως, δεν θα το μάθουμε μάλλον ε;) Καλό βράδυ :)

BUTTERFLY είπε...

Καλημερα Λωτοφαγε μου!
Εγω 500ευρα δεν θελω, τα κανω ολα για τη δοξα!!! Χαχαχαχα!
Για αυτο αν θες μπορεις να κατεβασεις δωρεαν την πρωτη μου ποιητικη συλλογη εδω:
http://www.ideostato.gr/2016/02/e-book.html
Θα χαρω πολυ να μαθω τις εντυπωσεις σου!

Λωτοφάγος είπε...

@ Θα το μάθουμε εν καιρώ, Πέτρα. Γρήγορα θα φανεί αν έχουν δίκιο όσοι γράφουν πως σύντομα θα κάνουν οι τράπεζες ό,τι θέλουν τα λεφτά μας.
Δεν σου κάνει εντύπωση ότι κανείς δεν προσπαθεί να καταργήσει τις υψηλές προμήθειες που απαιτούν από τους καταστηματάρχες;

Λωτοφάγος είπε...

@ Φίλη Butterfly, την κατέβασα τη συλλογή σου και έρχομαι στο δικό σου μπλογκ, για να το συζητήσουμε.