Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Ο Γενάρης σε μια αποικία

Καλό μας μήνα.
Ο Γενάρης ήταν γεμάτος εκπλήξεις -κυρίως δυσάρεστες. Παραλείποντας όσα έχω ήδη γράψει, εστιάζω σε όσα με εντυπωσίασαν:
  • Όταν η χώρα σου είναι αποικία χρέους, αλλά εσύ επιμένεις να παραμένεις στο έλεος της ληστρικής συμμορίας χωρίς να χρησιμοποιείς τα όποια όπλα σου, τότε θα ακούσεις από τον σκατόψυχο να σου λέει, "Είναι η εφαρμογή, ηλίθιε"
@FragileAlex
 Κι ενώ οι παριστάμενοι παγώνουν, εσύ φυσικά επιμένεις ότι πέρα βρέχει.
  • Όταν η κεντρική σου τράπεζα είναι ιδιωτική, παρά το όνομά της, και δίνει λογαριασμό μόνο στον Ντράγκι, μην εκπλήσσεσαι που ο εγκάθετος τραπεζίτης περιγράφει ευθαρσώς ότι τον Ιούλιο συναντιόταν με "πρώην πρωθυπουργούς και παράγοντες του δημοσίου βίου" οργανώνοντας "άμυνα" σε ενδεχόμενο παράλληλο νόμισμα ή "εισβολή στο Νομισματοκοπείο" και ετοιμάζοντας το capital control.
Και βεβαίως ο Γ. Στουρνάρας θεωρεί εαυτόν ανώτερο της εκλεγμένης κυβέρνησης. Γι' αυτό και ποτέ δεν παρουσιάστηκε στη Βουλή όπου τον καλούσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Εδώ τίθεται και πάλι το ζήτημα της αποικίας.
  • Μόνο αν είσαι πολύ ανθεκτικός δεν σε επηρεάζουν τα φώτα της δημοσιότητας και οι κόλακες. Επίσης θα πρέπει να ξέρεις πότε έφτασε η ώρα σου να αποχωρήσεις λόγω γήρατος. Αυτά ισχύουν για ηθοποιούς και πολιτικούς. Και οι συγγενείς σου οφείλουν να σε προστατέψουν, αν εσύ δεν το αντιλαμβάνεσαι.
Δυστυχώς, ο Μανώλης Γλέζος (γενν. 1922) έχει πέσει στη λούμπα και θεωρεί ότι επηρεάζει καθοριστικά τις επιλογές του λαού. Προχθές μας ζήτησε πάλι συγγνώμη επειδή εμπιστεύτηκε τον Τσίπρα. Τον είχα συγχωρήσει την περασμένη φορά, οπότε δεν ασχολήθηκα.
Στην κηδεία του παλιού αγωνιστή της Αριστεράς Στέφανου Στεφάνου -ο οποίος στήριζε την κυβέρνηση παρά τις επιμέρους διαφωνίες του- ο Γλέζος απήγγειλε ολόκληρο ποίημα, στηλιτεύοντας τον Τσίπρα και τους υπουργούς που ήταν παρόντες.
Η σκηνή θα θύμιζε, υποθέτω, παλιές ταινίες όπου η τεθλιμμένη χήρα επιτίθεται στην ερωμένη του εκλιπόντος και την ξεμαλλιάζει.
  • Ο Παν.Λαφαζάνης (γενν. 1951) δεν είναι τόσο ηλικιωμένος, αλλά φαίνεται πως η κρίση του έχει θολώσει και βάζει αυτογκόλ. Έτσι, όταν τα Θεοφάνεια στον Πειραιά ο μητροπολίτης Σεραφείμ καταφέρθηκε κατά της κυβέρνησης, άκουσα πως ο πρώην υπουργός τού έκανε το σήμα του... like! 
Αγαπητέ Παναγιώτη, δεν ισχύει πάντα το ρητό "Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου". Όταν ο εχθρός του εχθρού σου είναι ταυτόχρονα φίλος του Κασιδιάρη, τότε καλύτερα να την κάνεις με ελαφρά. Σε απειλεί μια τέτοια συμμαχία.
  • Όταν δεν έχεις διαχωρίσει το κράτος από την Εκκλησία και δεν φορολογείς την τεράστια περιουσία της, ενώ παρίστασαι σε αγιασμούς και λειτουργίες χαριεντιζόμενος με τους παπάδες,
το αποτέλεσμα είναι οι κάθε λογής Άνθιμοι να αποχαλινώνονται και να απαιτούν σταυρό πάνω στη Ροτόντα, να επιτίθενται κατά του συμφώνου συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών, να παρομοιάζουν την καύση των νεκρών με την ανακύκλωση και να χρησιμοποιούν λεξιλόγιο που μόνο τα πιστά τους πρόβατα δεν σοκάρει.
  • Όταν απειλείσαι, αναζητάς συμμάχους και κάνεις οδυνηρούς συμβιβασμούς. Κατάπιαμε τις ενεργειακές συμφωνίες με την εγκληματική ηγεσία του Ισραήλ, αλλά το περιστατικό στο αεροπλάνο της AEGEAN δεν προοιωνίζεται τίποτε καλό.
Στις 5 Ιανουαρίου, λοιπόν, οι ισραηλινοί επιβάτες της πτήσης για Τελ Αβίβ αρνήθηκαν να προσδεθούν αν δεν κατέβαιναν δύο Παλαιστίνιοι, πολίτες του Ισραήλ. Οι αστυνομικοί έλεγξαν τους Παλαιστινίους χωρίς να βρουν κάτι επιλήψιμο, η αναταραχή συνεχίστηκε και τελικά εκείνοι κατέβηκαν οικειοθελώς για να ηρεμήσουν τα πνεύματα!
Κύριοι της κυβέρνησης, ο ρόλος της Αστυνομίας δεν είναι να προστατεύει την Eldorado Gold που φοροδιαφεύγει και καταστρέφει τη Χαλκιδική ούτε να κάνει τα χατίρια του όποιου υστερικού Εβραίου. Αντίθετα, όφειλε να συλλάβει τους φωνασκούντες για παρακώλυση συγκοινωνιών, ώστε να καταλάβουν πως είμαστε μεν αποικία, αλλά τηρούμε τους διεθνείς νόμους. 
  • Για μια ακόμα φορά ασκήθηκε λογοκρισία σε καλλιτεχνικό έργο από άσχετους, και η κυβέρνηση υποχώρησε. Μητσοτακέικο, Άδωνης και άλλοι απαίτησαν να κατέβει το θεατρικό "Ισορροπία του Nash", επειδή περιελάμβανε αποσπάσματα από βιβλίο του Σάββα Ξηρού!
@Prof_Occultis
Όσοι προσπάθησαν να το υπερασπιστούν, λοιδορήθηκαν ή και απειλήθηκαν. Τελικά, η συγκέντρωση έξω από το Εθνικό Θέατρο χθες βράδυ εξανάγκασε τον διευθυντή Στάθη Λιβαθηνό να δώσει άδεια για την τελευταία παράσταση. Ο υπουργός Πολιτισμού δεν είχε καμιά δικαιοδοσία τόσες μέρες;
Τελικά, ακόμα κι αν πάψουμε να είμαστε αποικία της ΕΚΤ, δύσκολα θα πάψουμε να παίρνουμε εντολές από την Πρεσβεία. Τι θα πει, ποια πρεσβεία;

6 σχόλια:

akrat είπε...

καλημέρα καλό μήνα

εμένα μου αρέσουν τα νταλαβέρια με το Ισραήλ πιότερο από την Αραβία. Και αυτές μου αρέσουν ΔΕΝ ΞΕΧΩΡΙΖΩ ΛΑΟΥΣ

Λωτοφάγος είπε...

@ Εντάξει, Ακράτ. Ξέρω ότι είσαι ό,τι σημαίνει το όνομά σου. Όμως, κάπου κάπου διάβαζε με περισσότερη προσοχή, διότι επιλέγω κάθε λέξη: "με την εγκληματική ηγεσία του Ισραήλ", έγραψα.
Επίσης, αν προσέξεις καλύτερα, δεν ενοχοποιώ τον λαό, αλλά τους συγκεκριμένους φασίστες που ήταν στο αεροπλάνο.

Υ.Γ. Με τη λέξη "Αραβία" εννοείς αυτήν των Σαούντ ή τους Άραβες γενικότερα;

Γλαύκη είπε...

Θέλουμε να ξεχνάμε, δεν το έχουμε πάρει είδηση ακόμα ή δεν μας επιτρέπεται να το σκεφτόμαστε καν ότι είμαστε τελικά αποικία;
Ας αρχίζουμε να το χωνεύουμε πάντως...
Καλό σου μήνα, Λωτοφάγε!

Λωτοφάγος είπε...

@ Καλό μήνα, Γλαύκη μου. Ο ρεαλισμός είναι πάντα καλύτερος από τις αυταπάτες.

KOYKLITIS είπε...

Τα λες τόσο καλά που με δυσκολεύεις στο να κάνω κάποιο σχόλιο και να σε στηλιτεύσω.
Καλό μήνα.

Λωτοφάγος είπε...

@ Χαχαχα! Στηλίτευσέ με άφοβα, φίλε μου. Ως τι, όμως; Ως Συριζαίος ή ως ψηφοφόρος της ΛΑΕ; Όπως βλέπεις, τα χώνω σε όλους. "Χώσιμο απόγνωσης", αν έχεις ακουστά.
Καλό σου μήνα