Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Απονομή δικαιοσύνης διεθνώς

Αυτές τις μέρες πήραμε μια γεύση για το πώς απονέμεται δικαιοσύνη,
  • Στη Σαουδική Αραβία, όπου με το που μπήκε ο νέος χρόνος αποκεφαλίστηκαν δημοσίως 47 άνθρωποι ως ύποπτοι για συνεργασία με την Αλ Κάιντα!
Εδώ γελάνε, διότι, όπως ίσως θυμάστε, ο αρχηγός της αλ Κάιντα Μπιν Λάντεν ήταν πλούσιος Σαουδάραβας, ενώ πολλοί κατηγορούν αυτό το σκοταδιστικό καθεστώς ότι χρηματοδοτεί τον ISIS.
Εν πάση περιπτώσει, τους 46 τούς κλάψανε μόνο οι δικοί τους. Για τον 47ο, όμως, έναν σιίτη ιεράρχη, ιρανοί διαδηλωτές έκαψαν και λεηλάτησαν τη σαουδική πρεσβεία στην Τεχεράνη.
Εντελώς πρόχειρα, οι Σιίτες έχουν ιερατείο (όπως ο ιρανός αγιατολάχ), ενώ οι Σουνίτες όχι. Επίσης, οι Σιίτες είναι μειοψηφία και σχετικά μετριοπαθείς, ενώ οι Σουνίτες συντηρητικοί.
Η εκτέλεση του ιεράρχη Νιμρ αλ Νιμρ επέφερε τη διακοπή διπλωματικών σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Ιράν, προς μεγάλη χαρά του Ισραήλ και μερικών ακόμα κρατών.
  • Συνταγματάρχης της αστυνομίας στο Μπουρούντι αρνήθηκε να πυροβολήσει κατά διαδηλωτών. Συνελήφθη, βασανίστηκε και δικάζεται για συμμετοχή σε απόπειρα πραξικοπήματος, χωρίς επαφή με δικηγόρο.
Ο Σπύρος (με τα γένια) ανάμεσα σε συγκρατούμενούς του
Πρόκειται για τον Σπύρο-Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα, ο οποίος είχε έρθει στη χώρα μας πριν από 20 χρόνια για να σπουδάσει με υποτροφία στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, εν συνεχεία πήρε πτυχίο Νομικής στο ΕΚΠΑ, δούλεψε στη βιβλιοθήκη της ΑΣΟΕΕ, συμμετείχε σε ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ και τελικά επέστρεψε στο Μπουρούντι, όπου μπήκε στην Αστυνομία.
Στις 15 Δεκεμβρίου, το Ευρωκοινοβούλιο κάλεσε τη Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατη εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, να συνεχίσει τις προσπάθειες για την απελευθέρωση του Σπύρου. Ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης της ζήτησε επίσης να προστατέψει τα δικαιώματα και τη σωματική ακεραιότητα του Χαγκαμπιμάνα. (εδώ)
  •  Στην Υεμένη προχθές λιθοβολήθηκε έως θανάτου μια παντρεμένη γυναίκα, η οποία είχε κατηγορηθεί για μοιχεία. Την ποινή επέβαλαν οι τζιχαντιστές της αλ Κάιντα.  
Εκείνο που με τρελαίνει είναι πως δεκάδες πολίτες παρακολούθησαν την εκτέλεση, όπως ακριβώς παρακολουθούν τους ραβδισμούς και τους αποκεφαλισμούς στη Σαουδική Αραβία!
  • Σε περίπτωση που δεν το θυμάστε, συνεχίζεται κανονικά η δίκη της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο, είναι ακόμα στην αρχή της, επειδή πέρασαν πολλοί μήνες απραξίας, με τους συνηγόρους να κωλυσιεργούν με διάφορα νομικίστικα τερτίπια.
Εξαιρετικό το σχετικό σκίτσο του Τάσου Αναστασίου:

  • Τελευταία άφησα την υπόθεση των 5 ελλήνων φοιτητών, οι οποίοι είχαν διαδηλώσει στην Ιταλία εναντίον των μέτρων λιτότητας και συνελήφθησαν στην Αθήνα επειδή η γειτονική χώρα απαιτεί την έκδοσή τους.
Εδώ έχουμε δύο προβλήματα: α) Ποτέ μέχρι τώρα ευρωπαϊκό κράτος δεν έχει εκδώσει πολίτες του επειδή συμμετείχαν σε διαδηλώσεις και β) οι κατηγορίες εναντίον τους επιφέρουν πολυετή φυλάκιση στην Ιταλία, ενώ στην Ελλάδα δεν υπάρχουν καν!
Αν η χώρα μας κάνει την αρχή, θα διαλυθεί ένας ακόμα πυλώνας Δικαίου, μετά τις ελευθερίες μας, οι οποίες εξαφανίζονται με συνοπτικές διαδικασίες.
Αύριο πρωί στις 10, η ΑΔΕΔΥ κάνει παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Εφετείο (Λεωφ. Αλεξάνδρας & Κυρίλου Λουκάρεως).
  

4 σχόλια:

KOYKLITIS είπε...

Μετά απ΄ όλα αυτά τα τραγικά ανά τον κόσμο έρχεσαι να καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι η καλύτερη απονομή δικαιοσύνης είναι αυτή που μέχρι στιγμής (δεν) έχει απονείμει η χώρα μας στη Χρυσή Αυγή.
Το μη χείρον δηλαδή.

akrat είπε...

καλή χρονιά μετά από όλα αυτά...

Λωτοφάγος είπε...

@ Ε, ναι, Κουκλίτη. Τουλάχιστον αυτή η δίκη δεν έληξε ακόμα.

Λωτοφάγος είπε...

@ Καλή χρονιά, Ακράτ, και σε σένα.