Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Σκουριές στη Χαλκιδική και στα μυαλά

Έχετε ακούσει για τον "τρόμο της λευκής σελίδας"; Είναι αυτό που κυριεύει τον συγγραφέα όταν δεν ξέρει πώς να αρχίσει και, κυρίως, τι να γράψει.
Πάσχω από το αντίστροφο σύνδρομο: ποτέ δεν ξέρω τι να πρωτο-γράψω! Συμβαίνουν τόσα πολλά και ταυτόχρονα, ώστε δεν τίθεται θέμα διαβάθμισης:
  • Με ύφος αποικιοκράτη, ο Πολ Ράιτ της προσφιλούς μας Eldorado Gold ανακοίνωσε προχθές ότι η εταιρεία του θα αποσυρθεί αν η κυβέρνηση συνεχίσει να βάζει εμπόδια στην "επένδυση". Τουτέστιν να της ζητάει στοιχειώδη σεβασμό στο περιβάλλον. Μήπως θέλετε να δείτε πώς κατάντησε το αρχέγονο δάσος του Κάκαβου;
Κρανίου τόπος
Ως απάντηση, ο Πάνος Σκουρλέτης ενέκρινε πρόστιμο 1,73 εκατομμύρια ευρώ. Συνηθισμένος να μην πληρώνει ούτε φόρους, ο κύριος Ράιτ οργάνωσε συνέντευξη τύπου, απειλώντας με απολύσεις προσωπικού. Ο αριθμός των εργαζομένων είναι γρίφος, αφού στις ανακοινώσεις ποικίλλει από 1.500-2.500! Σύμφωνα με έγκυρες πηγές είναι μόλις 860. Οι οποίοι πολύ γρήγορα θα είναι άνεργοι, αφού η εξόρυξη γίνεται με εντατικούς ρυθμούς και η εταιρεία σύντομα θα φύγει για άλλη αποικία. Στο πλευρό της συνωστίζονται αγωνιστές όπως ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΕ (ναι, ο Παναγόπουλος ζει), διάφοροι ποταμίσιοι και πατσόκοι φιλελέδες και ο νέος πρόεδρος της Νουδούλας.
Which brings us to...

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης νίκησε τον Καραμανλισμό και φέρνει την ανανέωση. Κάπου 330.000 τρόφιμοι των ΚΑΠΗ ψήφισαν την περασμένη Κυριακή, παρά τη βροχή. Όπως γράφει το μπλογκ Τα κουρέλια τραγουδάμε ακόμα, 3.077 έριξαν άκυρο και 1.154 λευκό! Αυτό κάτι δείχνει...
Το άτομο που απέλυε σαδιστικά δημόσιους υπαλλήλους με ποσόστωση, και όχι κατόπιν αξιολόγησης, είναι πλέον αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πολύ ευχαριστημένες δηλώνουν ξένες εφημερίδες του νεοφιλελευθερισμού. Η SIEMENS δεν πήρε θέση ακόμα.

  • Ήδη οι Αργεντίνοι νιώθουν τα αποτελέσματα της βλακώδους εκλογής δισεκατομμυριούχου φιλελέ: στις πρώτες 30 μέρες της θητείας του, ο Μαουρίσιο Μάκρι απέλυσε 12.000 δημόσιους υπαλλήλους, έκλεισε το κανάλι της Γερουσίας και διέταξε τους αστυνομικούς να πυροβολήσουν με πλαστικές σφαίρες 4.500 απολυμένους που διαδήλωναν! (εδώ)
Ξήλωσε μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου, κατάργησε αντιμονοπωλιακούς νόμους, απείλησε με ανεργία τους ιδιωτικούς υπαλλήλους αν τολμήσουν να ζητήσουν αυξήσεις και προχώρησε σε απελευθέρωση της αγοράς συναλλάγματος. Αποτέλεσμα; Μέσα σε ένα 24ωρο, το πέσο υποτιμήθηκε κατά 36%, με ό,τι αυτό σημαίνει στις τιμές βασικών αγαθών. Μετά ο Μάκρι ξεκουράστηκε, διότι, όσο να πεις, είναι πολλή δουλειά για μόλις ένα μήνα.

  • Νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη, με θύματα ξένους τουρίστες. Ο δράστης είναι 28χρονος Σύρος τζιχαντιστής, ανακοίνωσε η κυβέρνηση Ερντογάν, προτού ακόμα καταμετρηθούν οι νεκροί.  
Δεν δείχνει τον ίδιο ζήλο όσον αφορά τη δολοφονία άμαχων Κούρδων -58 παιδιών μέχρι προχθές- στα ανατολικά. Τα ΜΜΕ τηρούν σιγή ασυρμάτου, και σε κανέναν δημοσιογράφο δεν επιτρέπεται η είσοδος στις περιοχές αυτές. 
Ο Σουλτάνος προσπαθεί να συγκεντρώσει στο πρόσωπό του όλες τις εξουσίες, φτάνοντας στο σημείο να εκθειάζει το χιτλερικό κράτος. 
Τα σκίτσα είναι του Latuf
Μετά τις κατηγορίες ότι ενισχύει με όπλα και χρήματα τον ISIS, ο Νταβούτογλου έστρεψε τις κατηγορίες αυτές στη Ρωσία, η οποία βομβαρδίζει τις θέσεις των τζιχαντιστών στη Συρία. Το ανησυχητικό είναι πως σφυγμομέτρηση έδειξε ότι 21% των τούρκων πολιτών θεωρεί τον ISIS εκπρόσωπο του Ισλάμ, ο ένας στους 10 δεν τον θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, ενώ το 5,4% συμφωνεί μαζί του. Ωστόσο, ο ένας στους δύο στηρίζει το σημερινό κοινοβουλευτικό σύστημα στην Τουρκία. Τρικυμία εν κρανίω ή αποτέλεσμα της πολιτικής Ερντογάν;

  • Στις 17 Δεκεμβρίου κηρύχθηκε άγονος και ο τέταρτος πλειστηριασμός των 14 οικοπέδων της χρεοκοπημένης Φιλκεράμ, στα οποία περιλαμβάνεται και εκείνο της ΒΙΟΜΕ, όπου μερικές δεκάδες άνθρωποι προσπαθούν να διατηρήσουν την αυτοδιαχειριζόμενη βιοτεχνία οικολογικών απορρυπαντικών (σημείωση: είναι και καλά και φθηνά). Ο πέμπτος πλειστηριασμός θα γίνει στις 27 τρέχοντος. Αν ούτε τότε εμφανιστεί αγοραστής, θα είναι μια μεγάλη νίκη των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ και των αλληλέγγυων. 
Όμως, από το πουθενά, έσκασε μύτη το Δ.Σ. των απολυμένων της Φιλκεράμ, το οποίο κατηγόρησε τους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ ως καταπατητές που εμποδίζουν την πώληση των οικοπέδων! Υπενθυμίζω ότι η εταιρεία πτώχευσε το 2001, χωρίς οι απολυμένοι να έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ. Αντί να στραφούν, όμως, εναντίον της οικογένειας Φιλίππου και των τραπεζών, τα βάζουν με συναδέλφους τους που αγωνίζονται να επιβιώσουν. Με άλλους φτωχούς, δηλαδή.
Και κάτι τελευταίο: κάποια από τα οικόπεδα είχαν παραχωρηθεί από το κράτος, για να στηριχτεί η... επιχειρηματική δραστηριότητα.

  • Οι "πολιτισμένοι" Δανοί είχαν ετοιμάσει ν/σ που προέβλεπε ότι θα έχουν δικαίωμα να κατάσχουν τιμαλφή των προσφύγων αξίας άνω των 400 ευρώ, για να καλύψουν τα έξοδα συντήρησής τους! Μετά τη διεθνή κατακραυγή, το ποσό ανέβηκε στα 1.350 ευρώ.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός της χώρας αποτελείται από απλούς δεξιούς έως φασίστες, αλλά στο θέμα αυτό τα βρήκαν και με τη σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση. Όχι, για χρυσά δόντια δεν ειπώθηκε τίποτε.

  • Αν κάποιος αναρωτιέται γιατί πληρώνουμε στη ΔΕΗ τον ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Αέριων Ρύπων), ας διαβάσει το άρθρο του Νίκου Φωτόπουλου εδώ. Ενδεικτικά θα πω ότι η ΔΕΗ αγοράζει την kwh που παράγεται στα φωτοβολταϊκά πάρκα προς 39 λεπτά, ενώ η αντίστοιχη κυπριακή εταιρεία προς 9 λεπτά, η τουρκική προς 17 και οι Γαλλία και Γερμανία κάτω από 16 λεπτά! 
Για να βγάλει τα σπασμένα, η ΔΕΗ έχει αυξήσει το τέλος ΕΤΜΕΑΡ κατά... 9.133%. Πληρώνουμε δηλαδή το χρόνο 1,3 δισεκατομμύρια σε 10.000 ιδιοκτήτες 13.000 φωτοβολταϊκών (δεν συμπεριλαμβάνονται τα φ/β στέγης)! Ο Ν.Φωτόπουλος κάνει την πρόταση να επιβληθεί έκτακτη ειδική εισφορά 30-60% σε αυτά τα αεριτζίδικα έσοδα, ώστε να μην μειωθούν για μια ακόμα φορά μισθοί και συντάξεις.
  • Το τελευταίο θέμα σχετίζεται με το πρώτο: όπως θα έχετε ακούσει, η φούσκα της Κίνας σπάει και το "εργοστάσιο του πλανήτη" φρενάρει. Αυτό σημαίνει ότι ήδη απορροφάει λιγότερες πρώτες ύλες και καύσιμα. Προμηθευτές της είναι τα άλλα μέλη των BRICS (Βενεζουέλα, Ρωσία, Ινδία, Νότια Αφρική). 
Βενεζουέλα και Ρωσία ταλανίζονται ήδη από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου. Στα χρηματιστήρια πέφτουν οι τιμές των ορυκτών, όπως ο χαλκός. Η Eldorado Gold εξορύσσει κυρίως χαλκό και δευτερευόντως χρυσό. Καταλαβαίνετε τώρα γιατί την καίει τόσο πολύ και η παραμικρή καθυστέρηση και γιατί εκβιάζει τόσο κυνικά την Ελλάδα; Βιάζεται να προλάβει, προτού η εξόρυξη γίνει ασύμφορη.  

6 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Ω! άγιες εταιρίες!

akrat είπε...

πολλά βάνεις... πάρα πολλά..
καλό έτος

KOYKLITIS είπε...

Αν είμασταν σε κλαδική γενική συνέλευση και έλεγες όλα τα παραπάνω θα έλεγα:συμφωνώ με τον προλαλήσαντα.
Ωραίος όπως πάντα!

Λωτοφάγος είπε...

@ Και πού να δεις τι μας ετοιμάζει η Μονσάντο με την TTIP, Ιχνηλάτη μου!

Λωτοφάγος είπε...

@ Συμβαίνουν πάρα πολλά, Ακράτ. Και θέλω τους αναγνώστες μου ενημερωμένους. :))
Πολύ καλή χρονιά και σε σένα.

Λωτοφάγος είπε...

@ Ευχαριστώ, Κουκλίτη μου.
Κι εγώ θα συμφωνούσα με τον Ακράτ, αν ήταν κλαδική συνέλευση.
Επίσης, μια σειρά από 8 ξεχωριστές αναρτήσεις σε μία μέρα θα ήταν ΚΑΙ αντιαισθητική. :))
Καλό απόγευμα.