Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Η τρέλα του Ταγίπ Α'

Πάγωσε η Ευρώπη στο άκουσμα της αποκοτιάς του επηρμένου σουλτάνου: σύμφωνα με τη Μόσχα, η Τουρκία κατέρριψε με πύραυλο εδάφους-αέρος ρωσικό μαχητικό, το οποίο ενδέχεται να είχε παραβιάσεπ για ελάχιστα δευτερόλεπτα τον τουρκικό εναέριο χώρο!
[Με αυτή τη λογική, εμείς θα έπρεπε να καταρρίπτουμε τουλάχιστον ένα τουρκικό μαχητικό κάθε μέρα. Εμάς, όμως, δεν μας υπολογίζει πλέον κανείς.]

Γιατί παίζει στα ζάρια την παγκόσμια ειρήνη, ο Ερντογάν;
  • Φοβάται ότι θα γίνει πραγματικότητα το κουρδικό κράτος και αντιδρά σπασμωδικά;
  • Νιώθει παραγκωνισμένος από τη Ρωσία, που επιχειρεί πλέον κανονικά στη Συρία;
  • Ανησυχεί για την τύχη του ISIS, ο οποίος είναι ο καλύτερος σύμμαχός του εναντίον των Κούρδων;
Ο Dave Lindorff δημοσιεύει μιαν άλλη ερμηνεία στον αμερικανικό ιστότοπο CounterPunch: η κατάρριψη ενός ρωσικού SU-24 (με αμερικανικά F-16) έγινε με προτροπή των θερμοκέφαλων του Πενταγώνου, για να παρασύρουν τη Ρωσία σε πολεμικές ενέργειες, αφού τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι υποχρεωμένα να συνδράμουν ένα άλλο μέλος (την Τουρκία) εάν δεχτεί επίθεση.
Η αντίδραση του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι χαμηλότονη για την ώρα: κάλεσε τους συμπατριώτες του που κάνουν διακοπές στην Τουρκία να επιστρέψουν στη χώρα τους. Όπως είπε ο Θανάσης Αυγερινός από τη Μόσχα στο Κόκκινο, ήδη ρωσικά ταξιδιωτικά πρακτορεία καταργούν πακέτα διακοπών για Τουρκία.
Πρόσφατα, οι δύο χώρες υπέγραψαν μεγάλη εμπορική συμφωνία, αφού η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης της Τουρκίας. Αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να παγώσει αμέσως, απείλησε ο Ρώσος πρόεδρος.

από εδώ

Ωστόσο, λέει ο αρθρογράφος, η Ρωσία έχει πολλές επιλογές αντίδρασης, στις οποίες οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να απαντήσουν δυναμικά:
  • να περιμένει ήσυχα πότε τα τουρκικά αεροπλάνα θα εισβάλουν στο συριακό εναέριο χώρο και να τα καταρρίψει,
  • να βυθίσει ή να αιχμαλωτίσει τουρκικό καράβι στις ακτές της Συρίας ή και στη Βόρεια Θάλασσα,
  • να ρίξει ουκρανικό αεροπλάνο ή να δώσει κάλυψη στις αυτόνομες περιοχές Λουγκάνσκ και Ντονιέτσκ ή
  • να συνεργαστεί με την Κίνα για να προκαλέσουν προβλήματα στις πτήσεις των ΗΠΑ στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, αναγκάζοντάς τις να στείλουν δυνάμεις στην περιοχή.
Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει ο Lindorff , το επικίνδυνο αυτό παιχνίδι μπορεί να αυξήσει τον αντιαμερικανισμό στους πολίτες των ευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ, οι οποίοι φυσικά δεν θέλουν να εμπλακούν σε πόλεμο με τη Ρωσία.
Μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο εδώ

Υ.Γ. Σήμερα η ΕΕ ενέκρινε βοήθεια 3 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Τουρκία, για να βελτιώσει τις συνθήκες διαμονής των προσφύγων στο έδαφός της. Αμφιβάλλει κανείς ότι ελάχιστα θα πάνε στους απελπισμένους αυτούς ανθρώπους, οι οποίοι θα συνεχίσουν να θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο;

3 σχόλια:

Mia Petra είπε...

Παίζονται επικίνδυνα παιγνίδια επάνω στις πλάτες μας και κάθε φορά που διαβάζω τέτοιες αναρτήσεις, νιώθω ένα τόσο δα μυρμήγκι.. Ο,τι είμαστε όλοι μάλλον..

Λωτοφάγος είπε...

@ Τα μυρμήγκια συνεργάζονται τουλάχιστον και πολεμούν τον εχθρό. Δεν πολεμάνε το ένα το άλλο. Ούτε σκοτώνουν για πλάκα.

Mia Petra είπε...

Τότε νιώθω ένα μυρμηγκάκι με τύψεις και...δεν φτάνει που είμαι μυρμηγκάκι, ο blogger με ρωτά αν είμαι και ρομπότ από πάνω...