Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Η φίλη Σοφία μού έστειλε το βίντεο αυτό, το οποίο δείχνει σε time laps πώς οι Κινέζοι στήνουν μια γέφυρα σε 43 ώρες!



Εμείς χρειαζόμαστε δεκαετίες, στο διάστημα των οποίων η γέφυρα θα έχει πολλαπλασιάσει το κόστος της, διότι πρέπει να φάνε πολλοί.
Το βιντεάκι μού δίνει την ευκαιρία να αναφερθώ σε ένα θέμα που αποκάλυψε ο Τάσος Σαραντής στην Εφ.Συν: η Περιφέρεια Πελοποννήσου ενέκρινε την κατασκευή μιας γέφυρας που θα συνδέει τη Σπάρτη με την περιοχή ανατολικά του ποταμού Ευρώτα.

Η ειδυλλιακή κοιλάδα του Ευρώτα
Η τοπική κοινωνία τη θεωρεί αχρείαστη, διότι βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την υπάρχουσα είσοδο της Σπάρτης, ενώ και το δημοτικό συμβούλιο την έχει απορρίψει ως καταστροφική, τόσο για το οικοσύστημα, όσο και για τους αρχαία ιερά της Ορθίας Αρτέμιδος και το Μενελαίο.
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν βιότοποι ούτε θηλαστικά που να κινδυνεύουν! 
Το πιο εξωφρενικό είναι η απόφαση (17.6.2013) του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, η οποία αρχίζει με τη φράση, "Η υπηρεσία μας, αφού έλεγξε κατά το δυνατόν την αναφερόμενη μελέτη... ". Κατά το δυνατόν!
Ο Τάσος Σαραντής αναφέρει τρία είδη ψαριών μοναδικά στον κόσμο, με ονόματα όπως spartiaticus και laconicus, αλλά και τη βίδρα, ένα όμορφο πλασματάκι που κινδυνεύει παγκοσμίως.

Φωτορεαλιστική απεικόνιση του έργου από τον αρχιτέκτονα Γιώργο Γιαξόγλου
Στον ιστότοπο Avaaz, εκεί όπου εκατομμύρια πολίτες από όλο τον κόσμο υπογράφουν για να σωθούν άνθρωποι, λαοί και βιότοποι -και εν πολλοίς τα καταφέρνουν- συλλέγονται υπογραφές για να μην καταστραφεί η κοιλάδα του Ευρώτα. Ακόμα και αν, όπως κι εγώ, δεν είστε Πελοποννήσιοι, οφείλετε ως πολίτες να βοηθήσετε, υπογράφοντας εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: