Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Adios Coelho!

Ό,τι δεν καταφέραμε εμείς το 2012, όταν ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αγνός και άσπιλος, το κατάφεραν σήμερα τα αριστερά κόμματα στην Πορτογαλία: Σοσιαλιστές, Μπλόκο της Αριστεράς και Κομουνιστικό Κόμμα συμφώνησαν να καταψηφίσουν την κυβέρνηση Κοέλιο την Τρίτη, προκαλώντας την πτώση της.
Διαλύουν έτσι τις ελπίδες του προέδρου Καβάκο Σίλβα, ο οποίος, με ένα πρωτοφανές πραξικόπημα, είχε δώσει το χρίσμα στον Κοέλιο για να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, με αποτέλεσμα μαι μεγαλειώδη διαδήλωση στη Λισαβόνα.


Αν συνεργαστούν, τα τρία κόμματα της πορτογαλικής Αριστεράς θα έχουν την απόλυτη πλειοψηφία. (Πηγή: http://www.efsyn.gr/arthro/aristero-mat-stin-kyvernisi-koelio-stin-portogalia )

Ποτέ δεν θα μάθουμε πώς θα είμασταν σήμερα, αν τον Μάιο του 2012 το ΚΚΕ είχε συμφωνήσει να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια άλλη χώρα ίσως.

4 σχόλια:

Γλαύκη είπε...

Εκείνοι, Λωτοφάγε μου, πέτυχαν αυτό που δεν καταφέραμε ποτέ σ' αυτόν τον τόπο...!!!!
Ένα ατέλειωτο σκορποχώρι είμαστε, όπως έχω πει πολλές φορές και μετά από τόσα παθήματα, μαθήματα δεν λέμε να πάρουμε.
Είμαστε "παρτάκηδες" και τα "ξερόλες"...!!!!!
Καλή σου μέρα!

Mia Petra είπε...

Τρέμω την στιγμή που θα αναλάβουν εκείνοι την διακυβέρνηση της χώρας και θα μεταλλαχθούν σε κάτι σαν τους προηγούμενους.. Είναι βλέπεις μόδα αυτό.. :(

Υ.Γ Σε ευχαριστώ πολύ που με έψαξες! Επέστρεψα και πάλι στην blogόσφαιρα. Και σου στέλνω τις θερμότερες ευχές μου για την κόρη σου! Να ζήσουν ευτυχείς και υγιείς! :)

Λωτοφάγος είπε...

@ Καλησπέρα, Γλαύκη μου.
Δεν ήταν ούτε στην Πορτογαλία εύκολη η συνεργασία. Μην ξεχνάς πως οι σοσιαλιστές τούς έβαλαν στο ΔΝΤ. Κάτι σαν το δικό μας ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό και εξελέγη νέος ηγέτης, ο Κόστα.
Υποθέτω ότι το μινι πραξικόπημα του Καβάκο Σίλβα δρομολόγησε τις εξελίξεις και εξαναγκάστηκαν ουσιαστικά να συνεργαστούν.
Η Αριστερά σε όλο τον πλανήτη είναι κατακερματισμένη, ενώ η Δεξιά συνασπισμένη. Στη μάσα!

Λωτοφάγος είπε...

Καλησπέρα Πέτρα μου. Χαίρομαι που είσαι καλά. Μας έλειψες.
Δεν ξέρω αν θα μεταλλαχθούν. Δεν είναι ένα κόμμα, είναι τρία, και μάλιστα καλύπτουν όλη τη γκάμα της Αριστεράς.
Πάντως, οι Ποδέμος στην Ισπανία μεταλλάχθηκαν προτού πάρουν την εξουσία, με αποτέλεσμα οι Ισπανοί να τους γυρίσουν την πλάτη. Αντίθετα, ανεβαίνει το ισπανικό Ποτάμι, που λέγεται Ciudadanos (Πολίτες). Ίδωμεν.
Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου.